Aydınlı Tabiplerden katkı payı tepkisi

Aydınlı Tabiplerden katkı payı tepkisi

Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Metin Aydın, uygulanan katkı payı sistemiyle muhtaç vatandaşın gelir kapısı olarak görüldüğünü iddia etti.

Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Metin Aydın, uygulanan katkı payı sistemiyle muhtaç vatandaşın gelir kapısı olarak görüldüğünü iddia etti.
31 Mayıs 2006 tarihinde çıkarılan 5510 sayılı Sosyal Güvenlik Kanunu ile sigortası olmayan vatandaşlardan sağlık hizmeti alırken katkı payı alınması uygulamasının getirildiğini anımsatan Dr. Metin Aydın, “Bu uygulama ile vatandaşlar gelir testine tabi tutulacak, geliri askeri ücretin üçte birinden fazla olanlar gelirine göre sağlık primi ödeyecek, geliri askeri ücretin üçte birinin altında olanların ise katkı payını devlet ödeyecek idi. Yapılan gelir testi sonrası 4 milyon vatandaşın gelirinin askeri ücretin üçte birinden az olduğu saptandı. Bu uygulama 2012 yılından itibaren başladı.Devletin ,geliri askeri ücretin üçte birinden daha az olan ‘Muhtaç Vatandaşların’ katkı payını ödeyeceğini taahhüt etmesine rağmen pratik uygulamada bu uygulanmadı. Muhtaç vatandaşların sağlık hizmeti alırken katkı paylarını önce cebinden ödemesi bilahare bu paraları Sosyal Yardımlaşma Vakıflarından tahsil etmeleri istendi. Sağlık kurumları bu kapsama giren 4 milyon muhtaç vatandaştan alınan sağlık hizmetinin niteliğine göre 12 ile 50 TL arasında değişen tutarlarda katkı payı tahsil ediyor. Fakat bugün geldiğimiz uygulama sonucu devletin vatandaştan bilahare ödeme karşılığında tahsil ettiği paraları ödemediği açıklandı. Bakıldığında devletin vatandaşa verdiği sözü tutmadığı, kendi çıkardığı kanunu bile uygulamadığı veya muhtacın parasına bile muhtaç olduğu görülmektedir. Oysa şu anda Türkiye’de yoksulluk sınırı 4 bin TL, açlık sınırı 1200 TL, askeri ücret 891 TL. Sağlıkta Dönüşümle sağlık harcamaları giderek artmaktadır. Türkiye genelinde sağlık harcamaları 2013 yılında yüzde 13.8 artışla 84 milyar 390 milyon liraya ulaştı” dedi.
Sağlıkta dönüşümle bireylerin cepten yaptıkları sağlık harcamalarının giderek artmakta olduğunu savunan Aydın, “Nitekim cepten yapılan sağlık harcamasının toplam sağlık harcaması içindeki payı 2012 yılında yüzde 15.8 düzeyindeyken, 2013 yılında yüzde 16.8’e çıktı. Bireylerin cepten yaptıkları sağlık harcamaları artarken, genel devlet sağlık harcamasının toplam sağlık harcaması içindeki payı ise giderek azalmaktadır. Devletin genel sağlık harcaması içindeki payı 2012 yılında yüzde 79.2 düzeyindeyken, 2013 yılında ise yüzde 8.2 düzeyine gerilemiştir. Sosyal bir devlet özellikle ülkenin katma değerlerinin paylaşılması noktasında tabandan tavana doğru hakça ve kardeşçe bir paylaşıma giderken, asla vicdanını kaybetmemeli muhtaç vatandaşın lokmasına ortak olmamalı, onun hastalığını gelir kapısı olarak görmemeli, muhtacın yanında yer alabilmelidir. Biz Aydın Tabip Odası olarak; herkesin eşit, sürekli, nitelikli sağlık hizmeti almasını sağlık hizmetlerinin tamamen ücretsiz olmasını, emeğin ucuzlatılmadığı emekçilerin alın terlerinin sermayeye peşkeş çekilmediği, tüm kesimlerle beraber kardeşçe barış içinde yaşayabileceğimiz yaşam ve iş alanlarını ülkemizin selameti ve bekası için acilen talep ediyoruz” diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.