Aydınlı tabiplerden tıbbi malzeme fark ücreti tepkisi

Aydınlı tabiplerden tıbbi malzeme fark ücreti tepkisi

Aydınlı tabiplerden tıbbi malzeme fark ücreti tepkisi

Aydın Tabip Odası Yönetim Kurulu, 1 Ekim’de yürürlüğe giren uygulamayla tıbbi malzemelerden alınacak olan fark ücretlerinin kaldırılmasını istedi.
Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Metin Aydın, yaptığı açıklamada; “Sosyal Güvenlik Kurumu ’nun (SGK) yayınladığı ve 1 Ekim’de yürürlüğe giren Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) hastalar için kabus oldu. Bu uygulama ile 150-200 den fazla tıbbi malzemenin alım fiyatı SGK tarafından yüzde 80 ne varan oranlarda düşürüldü. Bu fiyat indirme kararı sonrası ülkemiz genelinde yapılan kalp damar, kanser, ortopedi ve beyin cerrahisi alanlarında birçok ameliyat durma noktasına geldi. Tıbbi malzeme tedarikçiliği yapan firmalar listede belirlenen fiyatların maliyetin bile çok altında kalması üzerine hastanelere malzeme vermeme kararı aldı. Fiyattan dolayı hiç bir ithalatçı firma da bu ürünleri getirmiyor. Düzenlenen ihalelere girmiyor. Acil olan ameliyatlar şimdilik zor koşullarda yapılsa bile, komplike ve büyük ameliyatlar yapılamaz halde. 5-6 yıldır SGK ın hastanelere ödediği ücretlerde bir artış yapılmamışken ameliyatlarda kullanılan malzemelerde yüksek oranda fiyatlarda düşüş yapılması hastaların sağlığını ciddi bir şekilde tehlikeye atmaktadır. Sağlık Hizmetlerinde kullanılan tıbbi malzeme gider payı, tüm işletme giderlerinin yaklaşık yüzde 20-40 civarında olmakta. Bazı özel işlemlerde bu oran yüzde 80’lere ulaşabilmektedir. Şu anda Türkiye’de tüm sağlık harcamaları içinde tıbbi malzemelerin payı yüzde 3,8 ile 3 milyar TL civarındadır” dedi.
Yeni uygulamanın hasta ve hekimler açısından olumsuz sonuçlar doğurduğunu savunan Aydın, “Şu anda Sağlıkta Dönüşümün yarattığı kirli, kalitesiz, hastaların sağlığını dışlayan, herşeyi paraya endeksleyen sağlık hizmet sunumu mevcut iken,1 Ekim 2014 den itibaren daha fazla kar hırsı nedeni ile hastaların sağlığını tamamen bozacak, kaliteli sağlık hizmeti alımını engelleyecek, komplikasyonların artmasına sebep olacak, meydanın kalitesiz tıbbi malzeme bırakılmasına sebep olacak, malzemelerin fiyatlarında yüzde 80’ne varan düşüşlerin yapılması anlaşılır gibi değil. SGK tarafından 1 Ekim 2014 tarihinden itibaren 15 kalem etken maddeyi içeren ilaçlarda yapılan taban fiyat uygulaması nedeni ile yüzde 10’na kadar ki eşdeğer ilaçlarda fiyat farkının kamu tarafından ödenmesi uygulamasına da son verilmiş, hastaya ve ilaca göre değişmekle beraber hastaların cebinden ilaç fiyatlarına ödediği para yüzde 20-120 arası arttırılmış idi. SGK’ın son iki uygulaması bir kez daha göstermiştir ki, Türkiye de sağlık hizmet sunumlarında her şey paraya endeksli olup, kalite tamamen dışlanmış, sağlık hak olmaktan çıkarılmıştır. Bu uygulamalar ise halk sağlığı için ciddi risk oluşturmaktadır. Aydın Tabip Odası olarak talebimiz; halkın ve ülkenin gerçeklerine aykırı olan, halk sağlığını pazarlık konusu yapan, kâr unsuru olarak gören bu uygulamalara bir an önce son verilmesidir” diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.