AYSO başkanı Şahin Aydın'ın taleplerini bakanlara iletti

AYSO başkanı Şahin Aydın'ın taleplerini bakanlara iletti

Aydın Sanayi Odası (AYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yunus Şahin, TOBB Sanayi Odaları Konseyi Toplantısı’nda Aydınlı sanayicilerin taleplerini bakanlara iletti.

AYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yunus Şahin’in katıldığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) Sanayi Odaları Konseyi Toplantısı, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın katılımıyla TOBB’ da gerçekleştirildi.
Sanayi Odaları Konsey Toplantısı’nda konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, 2016’da kendilerini yoğun bir çalışma gündeminin beklediğini belirterek, küresel piyasalarda her gün yeni bir çalkantı yaşadıklarına dikkati çekti. Hisarcıklıoğlu, dünya ekonomilerindeki belirsizliklerin devam ettiğine işaret ederek, "Avrupa’da ekonomik büyüme bir türlü kalıcı olamıyor. Gelişen piyasa ekonomileri toparlanamıyor. Çin ekonomisi bile yavaşlıyor ve sıkıntılar yaşıyor. Sadece son 2 ayda Çin’in döviz rezervi 200 milyar dolar azaldı. Bir tek ABD’den olumlu işaretler geliyor ama ABD ekonomisi canlandıkça, faiz artırma ihtimali de artıyor. Bu da küresel sermayenin ABD piyasalarına dönmesine yol açıyor" değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye’nin büyük bir ülke olduğuna ve her sorunu aşabileceğine inandıklarını belirten Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti: "Yeter ki birliğimizi, istikrarımızı muhafaza edelim. İşte bakın, son gelen göstergeler de dünyadaki çalkantılara rağmen, Türkiye ekonomisinin, reel sektörümüzün, sağlamlığını gösteriyor. 2015’in son çeyreğinde sanayideki büyüme yüzde 4,2’ye ulaştı. Bu sayede, 2015 yılında büyümenin yüzde 4’e ulaşma ihtimali güçlendi. 2015’in tamamındaki sanayi büyümesi ise yüzde 3,1 oldu. Böylece sanayimiz üst üste 6 sene büyümesini devam ettirdi. Türkiye sanayisi, küresel anlamda olumlu ayrışmayı sürdürmekte"
Hisarcıklıoğlu, kamu ve özel sektör el birliği içinde çalışarak, yüksek büyüme temposunu yeniden ülkeye kazandıracaklarını, bu amaçla bakanlıklarla birçok projede ortak çalışmalar yürüttüklerine değindi.
ŞAHİN, AYDIN’IN TALEPLERİNİ İLETTİ
Sanayi Odaları Konsey Toplantısı’nda söz alan AYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yunus Şahin, “Önceden Avrupa ve Çin’ e göre ekonomik büyümemizi daha iyi analiz ediyorduk. Ancak, şimdi Avrupa ve Çin’de tam anlamıyla bir toparlanma yaşanamıyor. O zaman bizlerin de mutlaka iç dinamiklerimize geri dönerek onları kontrol etmemiz ve daha işlevsel hale getirmemiz gerekiyor. Ülkemizin iç dinamiklerinin temelini, üreten kesim yani sanayiciler oluşturmaktadırlar. Bu kapsamda; Odamızın da öncelikli dört temel amacı Üretim, İhracat ve İstihdamı arttırmak, Mesleki Eğitimin gelişmesine katkı sağlamaktır. Burada sanayiciyi güçlendirmek için de; İlçelerin, İllerin ve bölgelerin potansiyel yapılarına ve ekonomik değerlerine göre teşvik sistem geliştirilmelidir. Sektörel ve bölgesel teşvik uygulamalarında mutlaka yerel talepler yani iç dinamikler dikkate alınmalıdır. Şu bir gerçek ki, Türkiye’ nin büyüme modeli ihracata dayalıdır. İhracatı tekrar arttırmanın formüllerini hızla hayata geçirilmeliyiz ki, yerel ve ulusal ekonomide istikrarı sağlayarak, ihracatta yaşanılan kayıp yılların telafisini gerçekleştirelim” diye konuştu.
Sunumun da Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’a AYSO taleplerini aktaran Şahin, “ASTİM OSB ve Aydın OSB de sanayicilerin enerji maliyetlerini yüzde 20 düşürmek için; Ülkemizdeki OSB’lerin yüzde 90’ında gerçekleşmiş olan TEDAŞ’a ait OSB alanı içindeki ve OSB alanı dışından sadece OSB için TEDAŞ tarafından çekilen elektrik dağıtım ve iletim hatlarının bedeli karşılığında bu Organize sanayi bölgelerine devredilmesi hususunda,
Tüm alt yapı çalışmaları tamamlanmış, elektrik ve doğalgaz dağıtımı yapan ilimizin örnek organize sanayi bölgelerinden Nazilli OSB’ nin 1/100.000 çevre planın da OSB alanı olarak kayıtlı genişleme alanına yatırımcılardan büyük talep olduğu, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na iletilen OSB genişleme alanı talebinin biran evvel onaylanması hususunda, Bugüne kadar kredi kullanmadan faaliyetlerini ve özellikle kamulaştırmalarını tamamlamış OSB’ler için Bakanlık Kredisinin kullandırılması hususunda, Çine’ den yılda yaklaşık 800 bin ton işlenmiş maden karayolu ile limanlara ve yurtiçindeki seramik, cam vb. üretim tesislerine taşınmaktadır. Yatırım programına alınan Aydın-Çine Organize Sanayi Bölgesi demiryolu hattı, karayolu taşımacılığındaki yoğunluğun, firmaların enerji ve taşıma maliyetlerinin azalmasına katkı sağlayacağından bir an evvel ihalenin yapılması hususunda,
OSB Uygulama Yönetmeliği’ nin 101. Maddesi’nin ‘Beton Santralleri ve bazı madenlerin kırma eleme tesisleri için çevresel limit konsantrasyon değerleri dikkate alınarak kurulabilmelidir’ şeklinde düzenlenmesi hususunda, Mesleki eğitimin, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ nin sorumluluğunda özerk bir yapıya kavuşturulması, sevk ve idaresinde, İllerin ve ilçelerin ekonomik yapısına göre Sektörel Eğitim Merkezleri olarak Sivil toplum Kuruluşlarının katılımıyla daha etkin hale getirilmesi hususunda, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’tan destek isteyen Şahin, “Her bölgede olduğu gibi imalat sektöründe, Mesleki eğitim almış sertifikalı ara eleman ihtiyacı kartopu gibi büyümektedir. Bu sebeple, çocuklarımızın ve gençlerimizin mesleki eğitiminde, ustalık ve ahilik değerleri ile üretme kabiliyeti ve isteklerinin oluşması için; yeni müfredat çalışmaları yapılmalı, illerimizdeki mevcut meslek liseleri imalat sektörünün ihtiyacına öncelik verilecek bölümlere göre ihtisaslaştırılmalıdır. Hatta meslek liselerini tercih edenlere teşvik verilmelidir. Gençlerin meslek sahibi olarak imalat sektöründe de çok iyi koşullarda çalışarak, toplumda iyi bir statüye ulaşabilecekleri konusunda aileleri de bilinçlendirmeliyiz. Bu konuda acil Kamu Spotları hazırlanmalıdır” dedi.
Şahin, AYSO taleplerini içeren detaylı raporu Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ a sundu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.