AYSO ZEYTİNYAĞI DUYUSAL EĞİTİMİ VERDİ

AYSO ZEYTİNYAĞI DUYUSAL EĞİTİMİ VERDİ

AYSO ZEYTİNYAĞI DUYUSAL EĞİTİMİ VERDİ

Gerçek Gazetesi
Güney Ege Kalkınma Ajansı "2014 Teknik Destek" kapsamında desteklenen "AYSO Zeytinyağı Duyusal Eğitim Seferberliği" konulu proje bünyesinde açılan eğitimle AYSO üyeleri uygulamalı olarak kaliteli zeytinyağın nasıl olması yönündeki incelikleri öğrendi.
Aydın Sanayi Odası (AYSO) Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) işbirliğiyle '2014 Teknik Destek' kapsamında desteklenen "AYSO Zeytinyağı Duyusal Eğitim Seferberliği" konulu proje eğitimini AYSO Hizmet Binasında gerçekleştirdi. 1 gün boyunca devam eden eğitim programı sonunda katılımcılara sertifikaları verildi. Zeytinyağının Duyusal Eğitimi ve Zeytinyağı Tadımı Eğitimi alan katılımcılar günün sonunda düzenlenen sertifika töreniyle sertifikalarını da almaya hak kazandı. Aydın Sanayi Odası Başkanı Mehmet Yunus Şahin ve Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı'nın da katıldığı toplantı gün boyunca devam etti.
Programın açılışında konuşan AYSO Başkanı Mehmet Yunus Şahin, Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) 2014 Teknik Destek programı kapsamında desteklenen "AYSO Zeytinyağı Duyusal Eğitim Seferberliği" konulu projemiz bünyesinde açılan eğitime katılan tüm katılımcılara gösterdikleri hassasiyetten dolayı teşekkür etti. Şahin, projeyi yapmalarındaki amaçlarının 7 Ağustos 2010 tarih ve 27665 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Türk Gıda Kodeksi Zeytinyağı ve Prina Yağı Tebliği ile zeytinyağında duyusal analizlerin yapılması zorunlu hale getirilerek, 3 yıllık geçiş süresi tanınmış olmasını yerine getirmek, hem de Zeytinyağının Sağlık Üzerine etkileri, Depolama ve tat ile ilgili yanlış bilinenler, Tüketilebilir zeytinyağı ile tüketilmemesi gereken zeytinyağının karşılaştırılarak üretici ve satıcılara doğru bilgiyi vermek olduğunu söyledi.
ZEYTİNYAĞININ KALİTESİNİ UYGULAMALI ÖĞRENDİLER
Aydın Ticaret Borsası Laboratuar Hizmetleri bölümü sorumlusu Yüksek Kimyager Burcu Keser'in sunumuyla başlayan "Zeytinyağı Duyusal Eğitimi" bölümünde zeytinin toplanmasından yağ halini aldığı evreye kadar olan süreçte yapılması gerekenler hakkında bilgiler verildi. Doğru bilinen yanlışlar ve dikkat edilmesi gereken yöntemlerin de vurgulandığı eğitimde üreticinin dikkat etmesi gereken kuralların yanı sıra üretimde verimin artması için yapılacak küçük ayrıntılar da anlatıldı. Ayrıca uygulamalı olarak AYSO üyelerine natürel zeytinyağının nasıl olması yönünde de uygulamalı olarak anlatan Keser, katılımcılara bardak içinde numune olarak verdiği zeytinyağını koklatarak ve tattırarak zeytinyağını duyusal verilerle inceletti. Zeytinyağındaki duyusal verilerle edinimlerini rapor eden katılımcılar, zeytinyağının kokmuş-çamurlu, küflü-rutubetli, şarabımsı-sirkemsi, ıslak odun, çürük-bayat gibi konularında negatif kusurları, meyvamsı, acılık, yakıcılık gibi pozitif vasıfları da tespit ederek rapor etti.
(iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.