E. TURGUT TEKİN

E. TURGUT TEKİN

Azbazdar’ın yatırımları Söke’yi kurtardı

Bugün Söke’de sel, su ve çamur görmüyorsak, bunu Azbazdar döneminin yatırımlarına borçluyuz.  O, cesaretle yatırımlarını toprak üstüne değil, altına yaptı. Toprak üstü yatırımları herkesin herzaman görme olanağı vardır. Ama toprak altı yatırımlarını herkes göremiyor. Örneğin Efes Sineması çevresindeki yeraltı su tahliye kanallarında olduğu gibi.

Söke dağ eteklerinde kurulu olduğundan, dağlardan gelen sel sularına maruz kalıyordu. Konak Mahallesi Dede Dağı’ndan gelen sel sularının çamurları ile doluyor, Aydın Caddesi geçit vermiyor, çamur deryasına dönüyordu. Kemalpaşa, Çeltikçi, Morkent ve sanayi de öyle idi. Sağolsun Belediye Başkanı Azbazdar, bütün bu olumsuzlukları planlı bir biçimde olumlu hale getirdi. O, o yatırımları yapmasa idi, Söke çamurlu, selli bir kent olarak devam edecekti. Bir zamanlar karşı çıkanlar bugün onu saygı ile anıyorlar. Elbette anacaklar!... Bugün selsiz, çamursuz bir Söke’de o yatırımlar sayesinde yaşıyoruz.

Buna rağmen Söke’de zaman zaman sel suları kabarıyor. Örneğin Yenicami Mahallesi Değirmen Caddesi’nde, caddenin sularını toplayan ızgaralar hatalı inşa edilmiş olduğundan sular bu ızgaralardan akmıyor. Akmadığı için sel buğday pazarı dükkanları önünde ve Kavas Dede Türbesi yanında ara sokaklara taşarak göletler oluşturuyor. Bu ızgaraların yeniden ayarlanmasında, anacadde zemininden düşükte kalan ara sokaklarda aclen takviye ve düzeltme çalışmalarına gerek vardır. Ara sokak düşükte kalınca suyn birikmesi kaçınılmaz olmakta, yağmurlu havalarda insanların geçişlerine engel olmaktadır. Belediyemizin bu hatalı yerleri elden geçirip onarmasında yararlar vardır. Koltukçu Ankaralı Ali Usta’nın dükkanı önündeki sokak her yağmurda göle dönüyor. Arabalar, yayalara ve dükkanlara su sıçratıyor. Acil bir vaka. Müdehale etmek, ızgaraları ayarlamak, düşük zeminleri yükseltmek gerekiyor.

Ben, şuna inanıyorum ki, Söke her geçen gün biraz daha iyiye ve güzele gidiyor. Sayın Azbazdar döneminde altyapı ağırlıklı çalışmalar yapıldı. Kentin %75 altyapısı özellikle sel sularının kuşaklanması ve kentin sellerden kurtarılması planlandı ve tamamlandı. Özekmekçi döneminde ise hem altyapı çalışmalarına ve hem de toprak üstü yatırımlarına devam edildi. Bir taraftan alt yapı, diğer taraftan kentin “Nazım İmar Planı” ve yine pazar yeri ve çevresi, bedesten işhanı, Masal Kahramanları Parkı hayata geçirildi.

Şimdi sıra “Belediye Hizmet Binası” inşaatında. Mevcut binası Söke’ye yakışmıyor. Geçen yağan yağmurlardan çatı akmış. Birçok zarar vermiş. Artık yeniyıl müjdesi olarak, sayın başkanımızdan çok güzel bir hizmet binası bekliyoruz. Kent merkezi boğuluyor. Bu binanın yeni nazım planının gösterildiği yerde yapılması yararlı olacaktır. Böylece Söke, hizmet yönünden Yenicami Mahallesi’ne kayacak, mahalledeki eski yapılar ıkılarak, yeni imar planı doğrultusunda yenilenerek revizyon sağlanacaktır.

Bu da arsa bakımından yeni arazilerin israfını önleyecektir.

Haydi başarılar!..

Önceki ve Sonraki Yazılar