ABDULLAH ZİYA KABAK

ABDULLAH ZİYA KABAK

BAFA GÖLÜ

 

Bafa gölü, Aydın ili ile Muğla ili arasında yer alan bir göldür. Son günlerde kendisinden sıkça bahsettirir oldu. Gölde ne zaman balık ölümleri görülse basında haber olarak yerini alır.

Son günlerde bariz de olsa balık ölümleri görülmüştür. Ondan dolayı olacak ki, geçtiğimiz hafta içinde göl hakkında tartışmak üzere kalabalık bir heyet tarafından toplantı yapıldığını gazete sütunlarından öğrendik. Ne var ki hasta gölün çaresi bulunmadan tedavisini yapacak heyet, tedavi başka bahara kalmak üzere dağılmışlardır.

Oysa Bafa gölü, sanıldığı kadar ölümcül hasta değildir. Şu anda gölün içinde yaşayan onlarca balık türü vardır. Reklama girmesin diye türlerini yazmıyorum. Ama Bafa gölü şu anda grip olmuş durumdadır. Zatürre olursa eğer işte o zaman ölümcül olur. İşte o, zaman gerçekten Bafa gölü ölür. Bafa gölü, yetmişli yıllarda ölümden dönmüştü. Kayıkla gittiğimiz yerlere yürüyerek gidip resim çekmiştik. Bafa gölünün yarısı kurumuştu. Göl artık İflah olmaz derken, sahibi(yaratan) tedavi ederek denizle yarışır hale getirdi. Bugün de aynı tedavi sistemi uygulanmalıdır.

Bafa Gölü’nün, tek beslendiği can damarı büyük menderes nehiridir. Göl menderesten beslenemezse gerçekten ölür. Bunu yıllar önce yaşadık. İnanmayan olursa eğer fotoğrafını gösterebilirim. Bafa Gölü’nü ölüme terk eden birimler, sulama birliği ile göllerden sorumlu bakanlıktır. Suyu tükenen göller, elbette balçık kokacaktır. Balıkların ölümleri, göldeki balık üretim çiftliklerinin temizlik malzemelerinden olma ihtimali vardır. Bunlar iyileştirilirse göl kurtulur. 

Önceki ve Sonraki Yazılar