Bakan Zeybekci: Birinci Önceliğimiz Yüzde 5 Büyüme

Bakan Zeybekci: Birinci Önceliğimiz Yüzde 5 Büyüme

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’nin ekonomisinin iyi olması için önümüzdeki, 20 yıl büyüme hızının yüzde 5 ortalamada olması gerektiğini söyledi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’nin ekonomisinin iyi olması için önümüzdeki, 20 yıl büyüme hızının yüzde 5 ortalamada olması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin birinci önceliğinin enflasyon değil, yıllık yüzde 5 büyüme olduğunu belirten Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Enflasyon ülkemiz için çok önemli ama Türkiye için en önemlisi değil. Bu sözü söylerken çok dikkatli söylüyorum. Türkiye için en önemlisi Türkiye büyümek zorunda. Türkiye eğer Mustafa Kemal’in gösterdiği o muasır medeniyete gidecekse,Türkiye yüzde 5 ortalama ile büyümek zorunda. Önümüzdeki 5 yıl 10 yıl 20 yıl Türkiyeyüzde 5 ile büyümek zorunda." dedi.

Aydın Ticaret Borası salonunda düzenlenen ve Aydın ekonomisinin ele alındığı Aydın 1. Ekonomi Zirvesi’nde konuşan Bakan Zeybekci, tüm illerin ekonomilerini tek tek ala aldıklarını ve bunları bölge olarak değerlendirdiklerini söyledi. Türkiye’nin birinci önceliğinin enflasyon değil, üretim ve büyüme olduğunu kaydeden Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Enflasyon ülkemiz için çok önemli ama Türkiye için en önemlisi değil. Bu sözü söylerken çok dikkatli söylüyorum. Türkiye için en önemlisi Türkiye büyümek zorunda. Enflasyonla 2 şekilde mücadele edebilirsiniz, piyasada talebi daraltırsınız. İnsanları satın almadan vazgeçirirsiniz, faizleri ile yükseltirsiniz, piyasadaki parayı çekersiniz, kredilerde daralma sağlarsınız, taksitlendirmeleri engellersiniz, piyasayı soğutursunuz talep düşer, arza yaklaşır fiyatlar sabitlenir. Bu şu demek hasta, benim olduğum gibi. Ateşi var, ateş düşürücüyle durursunuz. Ateş düşer, rahatlar hasta. Ama içerideki hastalığı gidermediğiniz zaman en kısa sürede ateş bir daha çıkar. Onun için diyorum enflasyonla mücadele çok önemli, son derece de önemli ama şimdi asıl olması gereken mücadele şekli. İkincisi üretimi artırmamız gerekiyor. Enflasyonla mücadele için üretim, istihdam, büyüme, yatırımın artması gerekiyor. KOBİ’lerin çoğalması, daha büyük işletmeler haline gelmesi gerekiyor. Türkiye topyekün büyümesi, üretmesi arzı artırması gerekiyor. Yani içerideki hastalığı giderdiğiniz zaman ateşin sebebi ortadan kalmış oluyor. Enflasyon kökten ortadan kalkmış oluyor. Bizim yapacağımız, enflasyonu kalıcı şekilde ortadan kaldırmak için mücadele etmektir." şeklinde konuştu.

Türkiye’nin işsizlik oranının yüksek olmasını, şehirleşmeye bağlayan Bakan Zeybekci, 2008 yılından günümüze 6 milyon kişiye istihdam sağladıklarını belirtti. Bakan Zeybekci,Türkiye'nin işsizlik oranında Ab ortalamasından çok iyi olduğunu Ab üyesi 14 ülkenden daha iyi durumda olduğunu kaydetti.

Dünya’da yeni kurulan ekonomik ittifakların her birinin aynı zamanda siyasi ittifaklar da olduğunu belirten Bakan Zeybekçi, bu ittifakların yeni fırsatlar olduğunu ancak aynı zamanda yeni korumalar veya duvarlar anlamına geldiğini ifade etti.

Aydın 1. Ekonomi Zirvesi'ne, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, bakan yardımcıları, ekonomistler, Aydın Valisi Erol Ayyıldız, Aydın milletvekilleri, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, ilçe belediye başkanları, oda başkanları, siyasi parti temsilcileri, işadamları ve davetliler katıldı. Zirvede, Aydın ekonomisin canlanması için turizm, jeotermal, tarım ve diğer sektörlerin yanında teşviklerden de faydalanması gerektiği belirtildi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.