Baraj hizmete sunulamıyor

Baraj hizmete sunulamıyor

ARAZİ SAHİPLERİNİN İNADI YETKİLİLERİ ÇARESİZ BIRAKTIKARPUZLU BELEDİYE BAŞKANI ANMAK, “KÜÇÜK HESAPLAR YÜZÜNDEN OVADA KURAKLIK YAŞANIYOR”KARPUZLU ZİRAAT ODASI BAŞKANI CAVİT YETİŞTİRİCİ, “11 YILDIR ELİMİZ HAMUR KARNIMIZ AÇ BEKLİYORUZ”

Gerçek Gazetesi
Aydın'ın Karpuzlu İlçesinde 11 yıl önce tamamlanan Yaylakavak Barajı bazı arazi sahiplerinin inadı yüzünden çiftçilerin hizmetine sunulamadı. Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından barajın sulama kanalları ihale edilmesine rağmen kanalların geçeceği arazilerin sahipleri ihaleyi alan firmanın çalışmasına müsaade etmeyince barajda biriken sular bugüne kadar bölge çiftçisinin hizmetine sunulmadı. Bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle bölge çiftçisinin ciddi oranda zarar ettiğini belirten Karpuzlu Belediye Başkanı Hayrettin Anmak, bölgede bulunan ve arazisinde çalışma yapılmasına izin vermeyen çiftçilere seslenerek 'İİnadınızdan vazgeçin' çağrısında bulundu.
Karpuzlu Ovası'nda 37 bin 500 dekar araziye hayat verecek olan Yayla kavak Barajı'nın temeli 1990 yılında atıldı. O dönemde ihalesi 85 milyara yapılan baraj 1996 yılında tamamlanarak 1997 yılında dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz tarafından törenle açılmıştı. Sulama amaçlı Baraj'ın tamamlandığı günden bu yana amacına uygun hizmet verememesi duyanları adeta şaşırtıyor.
Bölge çiftçisinin büyük ümit bağladığı baraj, yine bölgede arazisi bulunan diğer çiftçilerin inadı yüzünden bugüne kadar beklenen faydayı sağlayamadı. Karpuzlu Ziraat Odası Başkanı Cavit Yetiştirici, tali kanalların bir an önce tamamlanmasını istedi. DSİ'nin sulama kanallarına yönelik projesini yıllar önce tamamlayarak ihalesini yaptığını ancak ihaleyi alan firmanın arazi sahiplerinin izin vermemesi nedeniyle çalışamadıklarını belirten Karpuzlu Belediye Başkanı Hayrettin Anmak, 19 kilometrelik kanal çalışmasının 4 kilometresinin anca tamamlanabildiğini söyledi. Barajda yıllardır su tutulmasına rağmen, sulama kanallarının yapılmaması nedeniyle, binlerce dönüm verimli tarım arazisinin suya kavuşamadığını belirten Anmak “Bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle bölge çiftçisinin geliri ciddi oranda düştü. Özellikle taban ve sulak arazilere sahip vatandaşlarımız çalışma sırasında ürününün zarar göreceğini iddia ederek ihaleyi alan firmanın çalışmalarına müsaade etmiyor. ilçenin ileri gelenleri olarak bu kişileri ikna etmek için çok uğraştık. Ancak bir çoğu ikna olmuyor. Devletin trilyonluk yatırımının bu kişilerin inadı yüzünden yollarca boşa gitmesine üzülüyoruz. Gerekirse bu konuda karar alınıp bu kanalların bir an önce tamamlanmasını istiyoruz” dedi. Yaşanan olayın ancak ülkemizde görülebilecek trajikomik bir olay olduğunu ifade eden Karpuzlu Ziraat Odası Başkanı Cavit Yetiştirici ise "Elimiz hamur, karnımız aç. 1997 yılında tamamlanarak dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz tarafından açılışı yapılan barajdan, bugüne kadar hiç fayda görmedik. Sulama kanalları sadece kendini düşünen bazı çiftçiler yüzünden tamamlanamadı. Bu nedenle barajdan faydalanacak olan 37 bin 500 dekar arazi halen suya hasret. Geçen yıl barajımız olmasına rağmen kuraklığın faturasını çok ağır ödedik. Önümüzdeki yaz sezonunda da aynı sorunu yaşamak istemiyoruz. Bu nedenle cebren de olsa kanalların tamamlanmasını istiyoruz” dedi. (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.