Barış; “Aydın'da insan sağlığı gözardı ediliyor”

Barış; “Aydın'da insan sağlığı gözardı ediliyor”

Barış; “Aydın'da insan sağlığı gözardı ediliyor”

Aydın’ın Karpuzlu ilçesi ve Akçaova’da yıllar önce İngilizlerin bölgede açtığı ve daha sonra üzerini kapattığı kuyulardan uranyum sızdığı iddia etti.
Aydın Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mahmut Nedim Barış, Beşparmak Dağları eteklerindeki Karpuzlu, Akçaova ile Bafa Gölü kıyılarını da içine alan bölgede 1950 yıllarında İngilizlerin açmış olduğu kuyulardan uranyum sızıntısı göze çarptığı ve yörede yaşamını sürdürenlerin risk altında olduğunu savundu. Barış, “Beşparmak Dağları eteklerinde 1950 yılların da İngilizlerin bölgede açtığı uranyum kuyuları var. Tabi ki o dönemlerde İngilizler her ne sebepten olduğu bilinmemekle beraber kuyuları işletmemişler ve üstünü kapatmışlar. Şu anda burada uranyum kuyularından sızıntılar var. Bu da bu bölgede insan ve havan sağlığı açısında olumsuz etkilediği gibi yöre köyleri de kanserli köyler olarak nitelendiriliyor. Bu köylerde yetiştirilen sebzeler de aynı şekilde kalıntı bulduğu için sebzeyi tüketen insanlarda gene aynı radyasyon tehlikesi olduğu için bu bölgede yaşayan insanlarının sağlığı tehlikededir. Özelikle Karpuzlu ile Akçaova ve Bafa Gölü kıyısı bölgede oldukça yoğun durumdadır” dedi.
MADEN OCAKLARIN ÇOĞUNU YABANCI FİRMALAR İŞLETİYOR
Bölgede çoğu maden ocakları yabancı kaynaklı firmalar tarafından işletildiğini öne süren Barış, “Bölgede maden ocakların çoğunu yabancı kaynaklı firmalar tarafından işletiyorlar. Burada ki çalışmalar sonucu meydana gelen atmosfer oluşumlar bitki üzerinde beyaz toz halinde kendini göstermektedir. Ayrıca bölgedeki su kaynakları ve içme suyu olarak kullanılan sular dahi kirlenme tehlikesi ile karşı karşıyadır. Bölgedeki böcek ve arılar da olumsuz etkilendiği gibi yörede yaşayan insanlar ve hayvanlar için hayati tehlike söz konusudur. Madenci parasını kazanıyor. Ama insan sağlığı bölgede maalesef göz ardı ediliyor” ifadelerini kullandı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.