Basın kuruluşlarına sporda şiddet uyarısı yapıldı

Basın kuruluşlarına sporda şiddet uyarısı yapıldı

Basın kuruluşlarına sporda şiddet uyarısı yapıldı

█Gerçek Gazetesi
Aydın Vali Yardımcısı Alper Faruk Güngör, Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesi yönetmeliği kapsamında basın ve yayın kuruluşlarının dikkat etmesi gereken hususlar hakkında bir açıklama yaptı.
Vali Yardımcısı Alper Faruk Güngör, yaptığı açıklamada; “Bilindiği üzere 14 Nisan 2011 tarihli ve 27905 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6222 sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun ile yasak fiil ve davranışlar, bunlara uygulanacak yaptırımlar, yazılı veya görsel ya da işitsel kitle iletişim kuruluşları ile mensuplarının ve diğer ilgili kişi ve kurumların spor müsabakalarında şiddet ve düzensizliğin önlenmesine ilişkin hususlardaki görev ve sorumlulukları kapsama alınmıştır. Bahse konu Kanunun "Şiddete neden olabilecek açıklamalar" başlıklı 24. Maddesinde; "Sporda şiddeti teşvik edecek şekilde basın ve yayın yoluyla açıklamada bulunan kişilere, fiilleri suç oluşturmadığı takdirde, 5 bin TL"den 50 bin TL"ye kadar idari para cezası verilir. Birinci fıkra kapsamına giren fiillerin spor kulübü veya federasyon yöneticileri tarafından işlenmesi halinde, birinci fıkra hükmüne göre verilecek ceza beş katına kadar artırılır. Birinci fıkra kapsamına giren fiilleri işleyen kişiler, ayrıca idari tedbir olarak spor müsabakalarını seyirden yasaklanır. Bu yasak, kararın verildiği tarihten itibaren üç ay süreyle uygulanır. Koruma tedbiri olarak yasak kararının uygulanmasına ilişkin esas ve usuller, bu tedbir bakımından da uygulanır. Ancak 18 inci maddenin sekizinci fıkrası hükmü bu kişiler bakımından uygulanmaz. Birinci fıkra kapsamına giren fiillerin, haber verme ve eleştiri hakkının sınırları aşılarak yayımlanması halinde, ilgili basın ve yayın organının işleticisi olan gerçek veya tüzel kişiye 100 bin TL"den 500 bin TL"ye kadar idari para cezası verilir. Birinci fıkra kapsamına giren fiillerin tekrar tekrar yayımlanması halinde, haber verme hakkının sınırları aşılmış kabul edilir" hükümleri yer almaktadır” dedi.
Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanunun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin "Basın ve yayın kuruluşlarının yükümlülükleri" başlıklı 18. Maddesine de değinen Güngör, “Basın ve yayın kuruluşları sporda şiddet ve düzensizliği teşvik edecek ve haber verme ve eleştiri hakkının sınırlarını aşacak şekilde yayın yapamazlar. Bu kapsama giren fiillerin tekrar tekrar yayımlanması halinde haber verme hakkının sınırlarının aşıldığı kabul edilir. Bu madde hükümlerine aykırı hareket eden basın ve yayın kuruluşları hakkında gerekli yaptırımların uygulanması hususunda ilgili makamlara bildirimde bulunması gerektiği hükümle belirtilmiş. Ülkemizde spordaki şiddetin önlenebilmesi, mevzuatta yer alan ilke ve kuralların kararlılıkla, herkese ve her yerde aynı şekilde uygulanması ile mümkün olabilecektir” diye konuştu.
(iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.