Başkan Özekmekçi mal varlığındaki değişiklikleri açıklamalı

 

30 Mart 2014 yerel seçimlerine az bir zaman kaldı ve partilerin belediye başkan adayları henüz belli değil. Söke'yi yönetecek başkanı belirleyecek olan seçmen merakla adayların vitrine çıkmasını bekliyor. Adaylarda aranacak en önemli özellik ne olmalı?

2009 yerel seçimlerinde öne çıkan en önemli ayrıntı dürüstlük ve halk için siyaset yapılması istemiydi. O günkü adaylar seçmenin bu isteğini görmüş ve dürüstlük, şeffaflık mesajları vermişlerdi. Seçildikleri taktirde mal beyanında bulunacaklarını söylemişlerdi. Vatandaşın bu konudaki hassasiyeti bir kişi hariç (!) bütün adaylardan olumlu cevap bulmuştu.

O gün adaylar arasında bulunan, aynı zamanda mevcut belediye başkanı Özekmekçi’nin, seçmenin önüne sandık konulmadan önce mal varlığındaki değişikliği açıklaması istenmişti. Vatandaşın hassasiyeti cevapsız kalmış ve başkan Özekmekçi ser vermiş ama sır vermemişti. Sonrasında da başkanın mal varlığı zaman zaman gündeme gelmiş ve açıklama yapması istenmişti. Kabul edilemeyecek türde ithamlarda bulunulmuş, buna rağmen Özekmekçi sessiz kalmayı tercih etmişti.

Söke Granta Mevkii’ndeki golf sahası projesiyle ilgili maddi çıkar sağladığı yönünde suçlamalarla karşılaşmıştı. İddialar yenilir yutulur değildi. Bugünkü ifadeyle 4 milyon lira gibi önemli bir miktar olan rüşvetten bahsediliyordu.

O günlerde yazımda şu ifadeleri kullanmıştım:

"...Bu olayı ben ilk olarak 2008 yılında duydum. Güya 4 trilyon lira rüşvet alınmış, verilmişti. Çirkin iddiayı Başkan Necdet Özekmekçi ile paylaşmıştım. Oturduk bir restoranda konuştuk. Başkan Özekmekçi 2 trilyon lira rüşvet alındığı iddiası üzerine yüzleşme talebinde bulundu. Ben de kabul ettim. Masamızda Aydın Gazeteciler Cemiyeti Söke Şube Başkanı Ali Esmer de vardı. Daha sonra iddiayı kimden duyduğumu ve ona da kimin söylediğini öğrenince ilgili kişileri çağırmak için benden izin istedi. Ben de seve seve kabul ettim. İddiayı ortaya attığı belirtilen kişi belediyede memur olarak çalışıyordu. Diğer kişi ise esnaftı. Esnaf olanı çağırmaktan vazgeçildi. Başkan Özekmekçi, “Belediyedeki memur söylemese, esnaf bu konuları nereden bilecek?” dedi. İlgili kişi evinden çağırıldığında saat gece 23.30 idi. Yüzleşme oldu ve ilgili kişi böyle bir dedikodu yapmadığını söyledi. İlgili kişiyle biz gittikten sonra yalnız görüşeceğini söyledi. Gece saat 02.30’da Ali Esmer’le birlikte ayrıldık. Başkan ve memuru bizden sonra sabah saatlerine kadar da arabayla dolaşmışlar. Olaydan iki gün sonra Söke Belediyesi’nde görüştüğüm Başkan Özekmekçi’ye ne olduğunu sordum. Bu kişiyi aynı görevde tutmasının doğru olmayacağını belirterek, ‘Görev yerini değiştirdim’ demişti.

Başkan Özekmekçi onuruna düşkün insandır. Her zaman da bunu dile getirir. O gün de böyle oldu ve yüzleşme istedi. Sonuçta da Başkan Özekmekçi ilgili kişinin görev yerini değiştirdi. Bu kişinin dedikoduyu yaptığına inanmasaydı böyle bir uygulamaya gitmezdi.

Yalnız o gün bugün kafamın almadığı bir ayrıntı var! Onuruna düşkün bir insan olan Başkan Özekmekçi neden bu kişinin görev yerini değiştirmekle yetindi? Yoksa; ekmeğiyle oynama yönündeki ricamı mı göz önünde bulundurdu???

Aksi halde, benim tanıdığım Başkan Özekmekçi ilgili kişiye haritadan yer beğendirirdi...

Sökespor kongresinde, kulüp başkanının kendisi için söylediği bir iddia nedeniyle tepkisini ve salonu terk ettiğini biliyoruz. Seçim döneminde hakkında yalan söyleyenlerle girdiği diyalogları da çok iyi biliyoruz…"

Yukarıdaki yazı eski olmasına rağmen, başkan Özekmekçi'nin mal beyanını açıklamaması nedeniyle her daim güncelliğini korumaktadır. Çünkü 2004 yılında başkan seçildiği günden bugüne kadar geçen sürecin hesabını Söke halkına vermelidir. 9 yıllık görev süresince mal varlığında ne gibi olumlu veya olumsuz değişiklikler yaşanmıştır bilmek en doğal hakkımızdır. 2004 yerel seçimlerinde kendisini desteklemiş bir gazeteci olarak mal varlığındaki değişiklikleri açıklamasını istemek en doğal hakkımdır. 2004 yerel seçimlerini kazandığında, Gerçek Gazetesi idarehanesinde henüz hiç gerek olmadığı halde esip gürlemişti. Bana bakarak, "Siz basın mensubu arkadaşlarıma yetki veriyorum. Mal varlığımı araştırsınlar. Bankalara sorun, soruşturun. Neyim var, yok yazın. Bir şey bulup da yazmazsanız adam değilsiniz…" diye iddialı konuşmuştu.

O günkü başkan Özekmekçi'den şimdi eser yok.

O gün basın mensuplarına yetki verirken artık bu gibi soruları duymazdan geliyor. Böyle yapınca da kafalarda soru işaretleri yaratıyor. Her ağızdan olmadık iddiaların çıkmasına neden oluyor...

2009 seçimlerinde diğer belediye başkan adaylarının 5 yılını dolduran başkan Necdet Özekmekçi’ye çeşitli soruları olmuştu. Bunlardan birisi çok önemliydi. MHP adayı Yusuf Keremit, “2004 yılında başkan seçilince mal varlığın neydi, şimdi ne oldu? Şeffaf olmanı ve mal beyanında bulunmanı istiyoruz” demişti.

Bu konu hakkında Başkan Özekmekçi tek bir kelime açıklama yapmadı, yani Keremit'i de duymazdan geldi. Söke halkının kendisine bir beş yıl daha süre tanıması jestine karşılık açıklama yapmasını beklediğimi yazdım, aradan 4,5 yıl geçti çıtı çıkmadı. Şeffaflık örneği gösterip, 2004-2009 yılları arasındaki mal varlığındaki değişikliği açıklamasını istemiştim, dikkate almadı. Şimdi daha mı iyi oldu! 5 yılın hesabını verememişken şimdi bir 5 yıllın daha hesabı sorulur oldu. Gel de çık işin içinden, işin yoksa 10 yılın hesabını ver...

Kendisine güvenen ve oylarıyla iki dönem onurlandıran seçmene karşı başkan Özekmekçi'nin yaklaşımı bu şekilde olmamalıydı. 2009 yerel seçiminde Söke’nin gündemini meşgul eden bu ciddi konu, 2014 seçimi için yine en önemli gündem maddesi. Başkan Özekmekçi henüz aday bile olmadan mal varlığı konusu karşısına çıkmış durumda. Yeni aldığı evi, herkesin ağzında sakız olmuş durumda. Söke Ovası Sulama Birliği ve Söke Belediye başkanlıkları görevlerinden elde ettiği maaşlarla edindiği mal varlıkları bire on katılarak anlatılıyor. Bilgi kirliliğinin önüne geçilmesi gerekiyor. Bunu da yapacak kişi kendisidir...

Özekmekçi’nin aday olup olmayacağı henüz netlik kazanmadı. İkinci dönem aday olmayacağını kesin bir dille açıklamasına rağmen sözünde durmamış ve aday olmuştu. Yine aynı şekilde davranış sergileyeceğine inanıyorum. "Halk beni istiyor!!!" diyerek seçmenin karşısına çıkacaktır. Bu kendi bileceği bir konu, aday olur veya olmaz! Beni ilgilendiren mal varlığını neden açıklamaktan kaçındığıdır...

Başkan Özekmekçi onuruna düşkün olduğunu her fırsatta belirtmiştir. Bu nedenle de seçim konuşmalarında ve sonrasında hatta şimdi sarf edilen bazı iddiaları, “Söylendi geçti, zamanla da unutulur” düşüncesiyle yaklaşmamalıdır. Nitekim zamanla unutulmadığını görüyoruz. Temcit pilavı gibi ısıtılıp ısıtılıp önüne konulacağını görmeli artık...

Hiç unutmuyorum! 2009 yerel seçimi bitmiş, seçimi Özekmekçi kazanmıştı. Seçimin yapıldığı günün akşamında gazete idarehanesinin önünde davul çalıp oynayan, bize nispet yapan partililerden biri, “Bu saatten sonra ne yazarsanız yazın!" demişti. Aslında işin doğrusu da o partilinin dediği gibi değildi. Koskoca 5 yıl bitmez sandılar. Davul zurna eşliğinde hoplayıp, zıplarken o gün için öyle sandılar. 5 yıl dediğin ne ki. Koskoca 5 yıl gelip geçti.

Bak! başkanınız şimdi yine aynı soru ile karşı karşıya. Bu kez açıklama yapana kadar yazacağım.

Hatta kendisine bir önerim var;

Geçtiğimiz hafta bir görüşmede, CHP Genel Merkezinin bu günlerde adaylığını açıklayacağını belirtmiş. Derim ki: O gün hem adaylığını açıkla hem de mal varlığındaki değişiklikleri kamuoyuyla paylaş. Banka hesap numaralarını basın mensuplarına bildir araştırsınlar. Aile fertlerinin de bilgilerini ver ki, hiç bir şaibe kalmasın. İftiracıların, iddiacıların ağızlarını büzebilesin.

Bakalım başkan Özekmekçi bu şeffaflığı sergileyebilecek mi???

Yoksa yine duymazdan mı gelecek?!

Önceki ve Sonraki Yazılar