Baskılara boyun eğmeyin

Baskılara boyun eğmeyin

81 İLİN SAĞLIK MÜDÜRLERİNİN BİR ARAYA GELDİĞİ TOPLANTIDA ANA ÇOÇUK SAĞLIĞI, AİLE PLANLAMASI VE ÜREME SAĞLIĞI KONULARINDA YILLIK DEĞERLENDİRME YAPILIRKEN, 2008 YILININ DA PLANLAMASI GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Gerçek Gazetesi
Türkiye'deki 81 ilin sağlık müdürleri Kuşadası'ndaki toplantıda bir araya geldi. Sağlık Bakanlığı tarafından düzenlenen toplantıda, Ana Çocuk Sağlığı, Aile Planlaması ve Üreme Sağlığı konularında yıllık değerlendirme yapılırken, 2008 yılının da planlaması gerçekleştiriliyor. Toplantının açılışında konuşan Aydın Valisi Mustafa Malay, sağlık Müdürleri'ne yönelik siyasilere boyun eğmeyin mesajı verdi. Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması (AÇSAP) Genel Müdürü Dr. Rıfat Köse ise bebek ölümlerinin binde 20'lere, anne ölümlerinin de 100 binde 25'lere gerilediğini ancak yine de istenen hedefe tam olarak ulaşılamadığını söyledi.
Sağlık Bakanlığı tarafından 81 ilin sağlık müdürlerine yönelik olarak düzenlenen toplantı Kuşadası Korumar Otel'de başladı. Aydın Valisi Mustafa Malay, Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması (AÇSAP) Genel Müdürü Dr. Rıfat Köse ve Kuşadası Kaymakamı Mustafa Esen'in de katıldığı 2 gün sürecek olan toplantı Aydın Sağlık Müdürü Mehmet Çobanoğlu'nun açılış konuşmasıyla başladı. Daha sonra konuşan Sağlık Bakanlığı Ana Çocuk Sağlığı ve Aile Planlaması (AÇSAP) Genel Müdürü Dr. Rıfat Köse ise bebek ölümlerinin binde 20'lere, anne ölümlerinin de 100 binde 25'lere gerilediğini açıkladı. Yürütülen çalışmalar sayesinde 5 yıl öncesine kadar 100 binde 70 olan anne ölümlerinin 100 binde 25'lediğini anlatan Genel Müdür Köse, “Aynı şekilde bebek ölümlerinde binde 80 olan oran binde 20'lere düştü. Bu da yeterli değil. Bu nedenle bu toplantıları düzenliyoruz. Eskiden bebek ve anne ölümlerini önlemek daha kolaydı. Zatürree ve ishal ölümlerin büyük bölümünü oluşturuyordu. Kolay ve maliyeti düşük malzemelerle ölümler önlenebiliyordu. Bundan sonra işimiz daha zor. Daha komplike çalışmak ve daha büyük kaynaklar ayırmak zorundayız. Sağlık Bakanlığı olarak bazı hedefler koyduklarını, stratejiler belirledik. Bu 21 maddelik hedeflere 2015 yılında ulaşmayı planladık. Buna karşın büyük bölümünü gerçekleştirdik. Amacımız daha ileri gitmek, tek anne veya tek bebeğin, önlenebilir nedenlerle ölmemesini sağlayacak çalışmaları yapmak. Sadece son bir yılda 5 milyon aileye anne ve çocuk sağlığı konusunda hizmet verdik. Tüm hastanelerimizde doğum öncesi ve doğum hizmetleri ücretsiz. Bu ücretleri vatandaşın sosyal güvenlik kurumundan alıyoruz. Sosyal güvenliği olmayan, hiç parası olmayan vatandaşın doğumunu ücretsiz yaptığımız gibi bir de 50 YTL yol parası veriyoruz. Bu nedenle tüm vatandaşlarımızı doğum öncesi ve doğum sırasındaki ücretsiz hizmetlerimizden yararlanmaya davet ediyorum. Türkiye genelinde mevcut kuvöz sayısını bin 300'den 2 bin 600'e çıkardı. Yani iki katına. Tüm yeni doğum kovözleri devreye girdi. Bundan böyle kuvöz bulunamadığı için hastane hastane gezdirilen bebek haberleri artık gazeteler yansımayacak” dedi.
AYDIN VALİSİ MUSTAFA MALAY'DAN SİYASETÇİ BASKISI UYARISI
Bu arada, toplantının açılışında son konuşmayı yapan Aydın Valisi Mustafa Malay ise sağlık müdürlerini siyasetçilerden gelecek baskılar konusunda uyardı. Sağlık hizmetlerinde hiçbir şekilde tasarruf yapılmaması, en ücra köy ve yerleşim birimlerine kadar eğitim ve sağlığın ulaştırılması gerektiğini söyleyen Vali Malay, “Sağlık hizmetlerinde tasarruf olmaz, kayırma olmaz. Ordu Valiliğim sırasında Mesudiye ilçesine bağlı Topçam beldesinden görev yaparken bir vatandaş ziyaretime geldi. Bu beldeye bağlı yani merkeze çok uzak bir köyde yaşadığını ve eşinin gebe olduğunu söyleyerek bir hemşire talebinde bulundu. O köye ve çevredeki köylere hizmet vermesi için bir ebe gönderdik. Ondan sonra birçok siyasi çıkıp o ebenin oradan alınması gerektiğini, bunun kendileri için çok önemli olduğunu söyleyerek baskı yapmaya başladı. Ama biz direndik. Böyle taleplere direnmeniz gerekiyor. Sağlık hizmetini, en sağlıklı şekilde halkın ayağına götürmemiz lazım” diye konuştu. (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.