Belediye Başkanı Toyran; Milletvekili Erdem beni çok iyi tanır

Belediye Başkanı Toyran; Milletvekili Erdem beni çok iyi tanır

Söke Çayı Projesinde kararlı olduklarını söyleyen Başkan Toyran, Milletvekili Erdem'i eleştirdi

Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran, çay üstü dükkanların yıkımı ile ilgili Milletvekili Mehmet Erdem’in yaptığı açıklamaya cevap verdi. Halk Günü toplantısında konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Başkan Toyran, net konuştu.
Ak Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem’in kendisini çok iyi tanıyan biri olarak yaptığı açıklamaları yadırgadığını belirten Başkan Toyran; “Ticaret Odası Başkanlığı yaptığım dönemde odaya her gelişinde layık olduğu gibi karşılandı, biz ne zaman Ankara’ya gitsek önümüze düştü bize yardımcı oldu. Sayın Vekilimizin benim neyi yapıp, yapamayacağımı çok iyi bildiğini düşünüyorum” dedi.
“TÜRKİYE HUKUK DEVLETİ DEĞİL Mİ?”
Yargı kararlarının uygulamasında keyfiyete yer olmadığını belirten Söke Belediye Başkanı Süleyman Toyran; “Sayın Milletvekili bize DSİ’den tehlike olmadığına dair yada hukuk kararlarının uygulamasının keyfiyete dayalı olabileceğine dair yazı getirsin. Ben çay üstü dükkanların yıkımını bir daha ağzıma almayayım. Bakıyoruz son iki-üç dönemdir belediye başkanlığına soyunan herkesin projelerinde Söke Çayı Islahı ve Çevre Düzenlemeleri var. Buna Ak Parti Belediye Başkan Adayı da dahil olmak üzere. Herkesin gündeminde olan bir konu için halk oylamasına gidilmesinin mantığını anlayamadım” diye konuştu.
“KARARIN UYGULAMASININ KEYFİYETE DAYALI OLABİLECEĞİNİ ANLAYAMIYORUM”
Konuyla ilgili DSİ’nin, bilirkişilerin raporları olduğunu belirten Toyran, "En önemlisi 2006 yılında o dönemin Başbakanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasının olduğu dere yatakları ile ilgili genelge var. Bu genelgede 4. Madde şöyle diyor; “Kamu kurum ve kuruluşlarınca, köprü altındaki su akış kesitinin daralmasına sebebiyet veren ve su akışını engelleyen yapılar yapılmayacaktır. Özel ve tüzel kişilerce yapılmak ve yaptırılmak istenen bu tür yapılara da kesinlikle izin ve ruhsat verilmeyecektir. İlgili kurumlarca yapılan denetimler neticesinde su akış kesitinin daralmasına sebebiyet verdiği tespit edilen yapılar, imar mevzuatına göre mülki amirlerin sorumluluğunda yetkili belediye veya özel idare tarafından derhal kaldırılacaktır”. Bir milletvekilimizin bunu bilmiyor olabileceğine ihtimal vermiyorum. Alınan kararların uygulamasının keyfiyete dayalı olabileceğini söylemesine anlam veremiyorum. Sadece son seçimdeki adayların vaatlerine baksanız bile, projelerde o çay üstü dükkanlar görülmüyor. Bu dükkanlar ve otoparklar kaldırılmadan Söke’nin belli bir yapıya kavuşması ve nefes alması mümkün görünmüyor. Şimdi biz bunu yapacağız diyoruz. Bu konuda önümüze engel çıkarılmaya çalışılıyor. Asliye Hukuk Mahkemesi 2004 yılında verdiği kararda 106 adet dükkanın tahliye ve yıkımına karar vermiş. Bu açık ve net bir karar. Yine dönemin kaymakamından belediyeye gelen bir yazı var. DSİ tarafından gönderilen yazıda; “Dere üzerine dükkan ve otopark inşası için kurumumuz kayıtlarında yazışmaya rastlanmamış, tam tersi bu tür taleplere olumsuz yanıtlar verilmiştir. Dolayısıyla bu dükkanların idaremiz görüşü dışında yapıldığı anlaşılmıştır” deniliyor. Sayın Milletvekilimiz; ‘DSİ ile biz bu konuda anlaşabiliriz, süre de verebiliriz. Bu dükkanların kalmasını sağlayabiliriz’ diyor. Bu yazılara bakıldığında bu mümkün değil. Bilirkişi yine raporunda ere yatağının üzerinin açık olması gerektiği yönünde görüş bildirmiş. Mal Müdürlüğü Hazine Avukatlığından gelen son yazıda da 2. Asliye Hukuk Mahkemesince 6.6.2006 tarihli karar ile yıkıma karar verildiği ve bu karar gereği infazın Söke Belediyesi tarafından yapılacağı açıkça belirtilmektedir” ifadelerine yer verdi.
“PROJENİN UYGULANMASINDA KARARLIYIZ”
Söke Çayı ve Çevre Düzenlemesi projesi kapsamında Söke Belediyesi olarak sorumluluk almaktan kaçmayacaklarını belirten Belediye Başkanı Süleyman Toyran; “Söke Çayı, Söke’nin kanayan yarasıdır. Herkes maden ocaklarının suyundan bahsediyor ama aslında o dükkanların altında büyük bir kirlilik tehlikesi var. Biz ilaçlama için o dükkanların altına giremedik. Uygulamaya geçildiğinde o dükkanların altındaki kirliliği herkes görecek” dedi.
“KİMSENİN EKMEĞİYLE OYNAMAYIZ, YER ARAYIŞIMIZ VAR”
Söke Çayı projesi kapsamında çay üstü dükkanların yıkımıyla “Kimsenin ekmeğiyle oynamak istemiyoruz. Onlara alternatif yer yaratma konusunda çalışmalarımız olduğunu da paylaştık” diyen Başkan Toyran; “Hepsine birden çarşı merkezinde yer oluşturma şansımız yok. Aklımızda belirli yerler var. O alternatifleri dükkan sahibi arkadaşlarımızla konuşacağız. Çay üzerinde 106 adet dükkan konuşuluyor fakat 106 işyeri sahibi yok. Orada kiracı konumunda 60-70 arkadaşımız var. Buradaki arkadaşlar yıkımın olacağını aslında biliyorlar, bazıları da hazırlıklı. Ama bugüne kadar yıkımın gündeme getirilmemesi veya uygulanmamış olması ‘yıkılmayacak, yıkılmaz, istenirse yıkılmaz’ gibi bir algı oluşturmuş. Bizim, Projenin uygulanmasıyla ilgili kararlılığımız devam edecek” diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.