BELGESİ OLMAYANLAR ARTIK ÇALIŞTIRILAMAYACAK

BELGESİ OLMAYANLAR ARTIK ÇALIŞTIRILAMAYACAK

İNŞAAT SEKTÖRÜ "MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ" KONUSUNDA BİLGİLENDİRİLDİ

Gerçek Gazetesi / İmdat GÜÇLÜ
Söke Ticaret Odası, dün bir toplantı düzenleyerek, özellikle inşaat sektörü temsilcilerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın 25 Mayıs 2015 tarihinde çıkardığı ve 25 Mayıs 2016 tarihinden sonra işçilere ve işverene bazı yaptırımlar getiren "Mesleki Yeterlilik Belgesi" alma zorunluluğu ve belgeli usta çalıştırma mecburiyeti hakkında bilgilendirdi.
Toplantıya İşkur Müdürü Cemil Altun, SGK Müdürü Recai Sanioğlu, Söke Çıraklık Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Mustafa Özay, Söke Müteahhitler Derneği Başkanı Şahabettin Kara ile Söke'de inşaat sektöründe iş yapan bazı büyük müteahhitler, bazı inşaat mühendisleri ve mimarlar katıldı.
Toplantının başında kısa bilgiler veren Söke Ticaret Odası Başkanı Reşat Anya, "Çalışma hayatında iş kazalarını, mesleki hastalıkları önleyebilmek amacıyla çalışanların ‘Mesleki Yeterlilik Belgesi’ alma zorunluluğu 25 Mayıs 2015 tarihinde çıkan yasa ile getirildi. Çalışanlara bir yıl tam süre verildi. Bu belgeyi almayanlar kanunda belirtilen 40 iş kolunda çalıştırılamayacak. 25 Mayıs 2016 tarihinden itibaren çalıştıran işverenler de çalışan her belgesiz işçi için aylık 500 TL. cezalandırılacak. Bu 40 iş kolundan büyük bölümü inşaat sektörünü ilgilendirdiği için siz sektör temsilcileriyle bu toplantıyı düzenleyip ne yapabilirizi konuşalım istedik. Şimdilik 40 sektörü kapsayan yasa ileride kaç meslek varsa hepsini kapsayabilir. Bu belgeleri verebilen firma sayısı da az. Bazı büyük firmalar kendi bünyelerinde kurslar açarak, kendi çalışanlarını belgelendiriyor. Ancak piyasada iş yapan diğer inşaat firmalarına ve çalışanlarına yardımcı olmak istiyoruz. İstanbul'dan bir firma bulduk, danıştık. Her mesleki konuda 15 kişi bulduğumuzda gelip kurs açabileceklerini söylediler. Bu konuda birlikte hareket etmemiz gerekiyor" dedi.
İş-kur Müdürü Cemil Altun, "İş-kur olarak bu konuda şubelere bir görevlendirme yok.
Sistem daha çok kursları işverenlerin düzenleyip, İş-kur Genel Müdürlüğü ile bağlantıya geçmeleri yönünde. İş-kur Genel Müdürlüğü kursa katılan her kursiyer için 500 TL. kursu veren yetkili firmaya ödüyor. Açılan kursları başarıyla bitirenler ise 160 lira ödeyerek ‘Mesleki Yeterlilik’ belgelerini alabiliyor, bu tür firmalarla bağlantıya geçerek kurslar açılabilir" dedi.
Müteahhit Mehmet Öz, "Geçmişte Mesleki Yeterlilik Belgelerini İl Özel İdarelerden veya Belediye Başkanlıklarından alabiliyorduk. Şimdi yasa değişince yetkili firmalardan alma zorunluluğu getirildi. Benim mevcut çalışanlarımın belediyeden alma belgeleri var ama bu da geçerliliğini kaybedecek. Bu nedenle bir an önce bu tür kursların açılmasına öncülük yapılmalı. Önümüzde 7-8 aylık gibi bir süre var ve bugün kurs açıyoruz desek inşaat sektöründe çalışanların çoğunun belge alması aylar sürer. En önemlisi de bu belgeyi her çalışanın kendisi kursa katılıp alması gerekiyor. Buna bir çözüm yolu aranmalı. Koca inşaat sektörü bu belgeyi veren 32 firmaya mahkum edilmemeli" dedi.
Çıraklık Eğitimi Merkezi Müdürü Mustafa Özay ise özetle, "Örneğin basit bir örnek verelim. Elinde 25 Kg.’den fazla bir yük taşıyanın ‘Elinde yük taşıma Mesleki Yeterlilik Belgesi’ alması, herhangi bir araçla 50 Kg.den fazla yükü araçla taşıyanın ayrı bir belge alması, duvarcının, sıvacının, sıhhi tesisatçının, boyacının her işi yapanın ayrı belge alması ve sadece belgesi olduğu iş kolunda çalıştırılması gerekiyor. Çıraklık Eğitimi Merkezi olarak biz o meslekte 6 yıldır SGK'li çalıştığını kanıtlayanı bir sınava alıp kalfalık belgesi verebiliriz. Bu 6 yılın devamında 4 yıl daha yine SGK'lı çalışmış ise ikinci bir sınavla ustalık belgesi de verebiliriz. Çıraklık eğitime kayıtlarda yaş mecburiyeti yok, isteyen her yaşta başvurup kayıt olup, çalışmaya başlayıp süresini doldurunca kalfalık veya ustalık belgesini alabilir. Geriye dönük olarak da bu uygulanabilir. Biz bir firma çalışanlarını geriye dönük sigortaları olduğu için sınava sokup önce kalfalı, sonra ustalık belgesi verdik" dedi.
SGK Müdürü Recai Sanioğlu, "Bizim en fazla sıkıntımız iş kazaları üstüne. Eğer çalışanlar mesleki konularda eğitilip belgelendirilirse iş kazaları da azalır. Bu kurslarda mesleki eğitim verildiği kadar, iş ve işçi sağlığı, iş kazalarına karşı alınması gereken önlemler konularında da bilgilendirme yapılacağından çalışanların iş kazalarına uğrama riski azalacak. İşverenlerimizin de işçileri eğitimli olduğu için kaza yapma ve kaza tazminatı ödeme riski azalacak. Türkiye'de iş kazalarının en yüksek olduğu iş kolu önce inşaat sonra yeraltı madenleri geliyor" dedi.
Toplantı sonunda Söke Ticaret Odası'nın inşaat iş kolunda "Yeterlilik Belgesi" vermeye yetkili bazı firmalarla görüşüp, kurs açma şartlarını hazırlayıp, bu tür kurslar için girişimlerde bulunmasına karar verildi.
Bu arada her meslek için açılacak kursların sadece bir gün sürdüğü için bir kişinin birden fazla meslek dalında ayrı ayrı belge alma şansının da bulunduğu belirtildi. Açılması olası kurslara işçilerin kendilerinin bizzat başvurmaları gerektiği de vurgulandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.