Beton santralleri bahane rant şahane

Beton santralleri bahane rant şahane

Didim mera alanında faaliyet gösteren beton santrali işletmecilerinin asıl amaçlarının 81.565.989 m2'lik araziyi sahiplenmek olduğu konuşuluyor.

Haber-Yorum: Durmuş Tuna
Kültür ve Turizm Koruma, Geliştirme Bölgesi ilân edilen mera alanının yıllar içerisinde imara açılma ihtimali iştah kabartıyor.
Zaman içerisinde kurulması beklenen turizm tesisleri ile konut imarı verileceği iddiaları dikkatleri mera alanına çeviriyor.

24 MİLYON TL'YE SATILMIŞ
Özelleştirme İdaresince onanan imarlı alanda yakın zamanda satılan 8 dönüm arazinin 24 Milyon TL'ye alıcı bulması "mera alanı beton santrali işletmecilerine peşkeş çekilmek isteniyor" yorumlarına neden oluyor.

ARAZİNİN DEĞERİ 500 MİLYON TL. Mİ?

Değişim Beton, Kösem Beton ve Ufuk Hazır Beton işletmelerinin 240 Bin TL. ot bedeli karşılığında sahiplenmeye çalıştıkları konuşuluyor.
Arazinin gerçek değerinin 500 Milyon TL. olduğu ve paha biçilemez araziye çökmeye çalışmakla suçlanan işletme sahipleri, pazartesi günü düzenledikleri basın toplantısında bu konu hakkında tek kelime etmediler.

NEDEN ÜÇ ŞİRKET ARASINDA PAY EDİLDİ?
Mera alanına komşu 8 dönüm arazinin 24 milyon TL'ye satılmış olması, Aydın Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Mera Komisyonu'nu ilgilendirmemesini anlayabiliyorum.
Mevzuata uygun ot bedeliyle kiralamayı da anlayabilirim. 
24 Milyon TL'ye satılan arazinin 10 katı büyüklüğündeki mera arazisini 240 Milyon TL'ye kiralamalarını da beklemiyorum ancak kamuoyu olarak anlamadığımız konu, 81.5 dönüm arazi neden üç şirket arasında pay edildi?

5 DÖNÜM NEYİNİZE YETMEDİ?
Üç beton santrali işletmecisi düzenledikleri basın toplantısında "Çok büyük arsa istemiyoruz. 5'er dönümden toplamda 15 dönüm arsa faaliyetimizi sürdürmek için yeterli" itirafında bulundular.
İşletme sahiplerine sormak istiyorum!
Konu mera alanı olunca 5 dönüm neyinize yetmedi?
81.5 dönüm arazinin üç işletme arasında pay edilmesinin altında her şey aranır.
Bunun adı aç gözlülüktür ve rant hesabıyla hareket edilmiştir.
Didim büyüyor ve zamanla bu bölge çok değerlenecek.
İmar plânı değişikliği de istedikleri gibi yapılacaktı.
"Zaman içerisinde konut imarına dönüşür" hesapları heyecanlandırıyordu.
İşletme başına 80'er Bin TL. kiralama ballı börek.
Didim'in gündemini meşgul eden mera alanı işgali detayları "beton santralleri bahane, rant şahane" dedirtiyor.

MERA KOMİSYONU NEDEN BETON SANTRALLERİ LEHİNE GÖRÜŞ BELİRTİYOR?

Mera Komisyonu'nun beton santralleri lehine görüş belirtmesi ve Didim Belediyesi'ne göz dağı vermesinin sebebi ne olabilir?
Bu durum kafalarda soru işaretlerinin oluşmasına neden oluyor.
Beton santrallerinin lehine Tahsis Amacı Değişikliğinden vazgeçilmesi halinde Didim Belediyesi'nin sorumlu olacağının resmi yazıyla belirtilmesi çok manidardır. 
Mera Alanının Beton Santrali Alanına dönüşmesine izin vermeyeceklerini resmi yazıyla belirten Başkan Deniz Atabay'a göz dağı verildiğini de gördük.
"4342 sayılı Mera Kanunu’nun 19. maddesi hükümlerine göre Mera Kanunu’na tabii her türlü taşınmazın korunması görevi Belediye Başkanlarının görevidir" denildi.
Bu durum göz önünde bulundurularak, vazgeçme talebi yeniden değerlendirilmesi istendi.
Mera Kanunu ve 19'un maddeyi Didim Belediyesi'nin gözüne sokmaya çalışan Mera Komisyonu, kanun ve maddenin "mera alanında çivi çıkılamaz" dediğini nedense bugüne kadar önemsememiş.
Mera Kanunu ve 19'uncu maddeyi üç beton santrali işletmecisine de hatırlatsaydınız.

Yazarın notu: Bu konunun siyasi boyutu gelecek yazımda...

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.