MEHMET ALİ OKLAY

MEHMET ALİ OKLAY

"BEYHUDE"

Ülke ekonomilerinin en kritik dönemleri seçim öncesi dönemler olduğu bir gerçek. Liderlerin böylesi zamanlarda akılları, popülist halk dalkavukluğuna yatkın söylemlere daha açık oluyor. Halkın seçim dönemlerinde “ne diyecek?” diye bekledikleri liderler "ayakları yere basmayan" söylemlerini sıralamada beis görmüyorlar. Bilhassa iktidara uzak olanlar!..
Mesela Haydar Baş hocamız (BTP Genel Başkanı) asgari ücreti 5.000 TL. (yazıyla beş bin TL) yapacağını vaat ediyor. Sizce inandırıcı mı? İnanıyor musunuz?
Yine CHP lideri Sayın Kılıçdaroğlu hem mazotu 1,50 TL. yapacak, (bu rakam yaklaşık bütçenin 25-30 milyar azalması demek), hem de emekliye çift maaş (dini bayramlar öncesi) bu da bütçeye ekstradan 25 milyar ilave yük demek. Bu iki kalem de yaklaşık 55-60 milyar açık demek bütçede. Üstüne bir de kredi kartı faizlerinin %80'ini silecek. (Henüz bütçeye ne yükleyecek bilmiyoruz) Bütçenin nereden bulunacağını merak ediyoruz. Hesap bilinerek mi, bilmeden mi yapılıyor bilmemiz için CHP'nin tek başına iktidara gelmesi lâzım. Bana göre şu sıralar böyle bir ihtimal yok. Ama bu dönem bu hesaplamaları yapmaları için bir süreye ihtiyaçları olacağı kesin. Dört yıllık muhalefet süresi içinde herhalde bu hesapları tamamlarlar. Üzerine yenilerini eklemezler ise! Malum seçime daha kırkaltı gün var. Bu vaatlerin yetmediği görülürse üzerine ilaveler gelebilir. Zira dilin kemiği yok.
Sorum şu; benim merak ettiğim ne yapılacağından çok, nasıl yapılacağı! Yapısal sorunlar nasıl çözülecek? Vatandaşın alım gücü nasıl arttırılacak? Borçlanma oranı nasıl düşürülecek? Bu vaatlere nasıl denk bütçe yapılacak?.. Soruları arttırabiliriz elbette…
Son söz: 
1- Ekonomi Bakanı Zeybekçi Şöyle demiş; "Allah CHP' deki ekonomistlere kolaylık versin."
Ya da şöyle diyebiliriz: "Boş vaad, beyhude çaba!" veya "Vaad boş olunca çaba beyhude!"
2- CHP'nin eski klasik söylemleri terk ederek, pozitif siyaset üretme çalışmalırını herşeye rağmen olumlu buluyorum. Başarılar diliyorum. Kedi reklamı zekice…

 

Önceki ve Sonraki Yazılar