ABDULLAH ZİYA KABAK

ABDULLAH ZİYA KABAK

BİZİM KAHVEHANE

 

 

Nihayet beklenen bahar geldi. Bayırlarda, bahar çiçekleri olan, papatyalar, laleler, sümbüller açtılar. Ağaçlar ve bitkiler, yeşil urbalarını giymeye başladılar. Ama bu Pazar, yağmur pazar tatilini yaşatmadı. İstemesekte evlerde oturmaya mahkum olduk. Zühtü Bey, ev fertlerine bir bahane uydurarak evden ayrıldı. Onun tek bir derdi var, kahvehaneye gidip arkadaşları ile haftalık yorum yapmaktır. Zühtü Bey, bu kış, ilk kez yağmura yakalanmadan kahvehaneye ulaştı. O'nu şef Osman karşıladı. Ayaküstü sohbetten sonra masaya gidip oturdu. Şef Osman, diğer masalardan topladığı boşta kalan gazeteleri basın masasına getirip bıraktı. Zühtü Bey, gelen gazeteleri göz gezdirirken, Yılmaz Bey geldi. Karşılıklı güncel ve şahsi konuşmalardan sonra konu, henüz kesin olmayan seçimlere geldi. Yılmaz Bey, sabırsız davranıp konuya girdi.

- Ege ve Akdeniz bölgelerinin seçim galipleri, CHP ile MHP olmuştur. Bölgemizde ağırlıklı olarak CHP ile MHP ipi göğüslemişlerdir. Bazı yerlerde, seçim sürprizlerle sonuçlanmıştır. Bunların başında Ak-Yeniköy'de meydana gelmiştir. Yılmaz Öz, seçime aylar önce start vermesine rağmen, seçimi kaybetti. Oysa aylar önce, yerel bir basına özel sayı çıkartarak reklamını yaptırmıştı. Nerede yanlışlık yaptığını bilmiyoruz ama MHP adayı Yusuf Deveci, ipi göğüsIeyen başkan olmuştur. İkinci sürpriz ise Aydın seçiminde yaşanmıştır. Güçlü liderlerin kıyasıya yarıştığı bir kulvarda, 32 yıldan sonra, Aydın CHP milletvekili ve CHP Aydın Belediye Başkan adayı Özlem Çerçioğlu, seçimden galip çıkmıştır. Bayan oluşu ve otuz iki yıldan sonra tekrar CHP'nin seçimi kazanması, bence ikinci bir sürprizdir, dedi.

Şef Osman, çayları tazeledi. Zühtü Bey ile Yılmaz Bey, çaylarını yudumlarlarken, diğer taraftan da göz uçlarıyla masa üstünde dağınık duran gazetelere bakıyorlardı.

Zühtü Bey:

- Biliyor musun? Onca dedikodulardan sonra Cuma günü belediye başkanı, meclis üyeleri ve mahalle muhtarları mazbatalarını aldılar. Pazartesi gününden itibaren, seçim sürecindeki vaatlerin başlamasına start verilecektir. Belediyenin ilk icraatı, Çeltikçi Mahallesi'nin muhtarlık binasıdır. Çeltikçi Mahallesi muhtarına teslim edilmesinin töreni yapılması gerekecektir. Diğerleri de zincirin halkaları gibi peş peşe eklenecektir. Yapılacak tüm icraatlarda, Söke halkı önceki geçen beş yılı değerlendirdiği gibi, gelecek beş yılın takipçisi olacaktır.

Öte yandan, AKP'nin Söke'de seçim kaybedişinin bazı sebepleri. Ali Güzelyağdöken, kongrede ismi bilindiği fakat kendisinin Söke halkı tarafından fazla tanınmayan Mehmet Uyguntüzel Bey'i yerine getirdi. İkinci bir sebep, Kemal Özbek'tir. Kemal Özbek, yıllarca Söke'nin aşina olduğu bir siyasetçidir. O'nu bir kalemde silip atmak, diyet ödemektir. Namık Bey ile İbrahim Bey. Bu kişiler, kendi alemlerinde sevilen birer siyasetçilerdir. Söke halkı onları, onlar da Söke halkını iyi bilirler. Bu güzide siyasetçileri, parti içi yeni-eski deyimler, iyi netice vermedi. Zama zaman, Aydın AKP Milletvekili Sn. Mehmet Erdem, Söke esnafını gezerken, önce oy, sonra hizmet. Yerelle geneli buluşturmak propagandasıyla halka yaklaşmak, Söke seçmeninin üzerinde olumsuz bir etki yaptı. Tüm bu olumsuzluklar, Ali Güzelyağdöken'in siyasi geleceğine set koydu. Oysa Ali Bey'in yeri Ankara idi. Söke üzerinde yıllardan beri oynanan oyun, Ali Bey'in üzeride de oynandı. Söke de kazanamayacağı belliydi. Ali Bey'i aday göstererek, Ankara yolunu kestiler. Aydın'ın bu taktiği sadece AKP üzerinde değil, hangi parti olursa olsun mutlaka Söke adayının önü kesilir. Sıralamada Sökeli adaya üçüncü sırayı verdikleri çok azdır. Birinci ve ikinci olan enderdir. Geçmişteki adaylar gibi Ali Bey'in de haksızlığa uğradığına inanıyorum, dedi.

Zühtü ile Yılmaz Bey, haftaya buluşmak üzere oturumu kapattılar.

Önceki ve Sonraki Yazılar