Bosnalı: “Zeytinyağında ısrarcıyız”

Bosnalı: “Zeytinyağında ısrarcıyız”

Aydın Ticaret Borsası tarafından KOSGEB Başkanlığı’na sunulan zeytin ve zeytinyağıyla ilgili tematik proje onaylandı.

Aydın Ticaret Borsası tarafından başvurusu yapılan, İstanbul Ticaret Borsası Aydın Ticaret Borsası Özel Gıda Laboratuvarları A.Ş. Ege İhracatçı Birlikleri ve Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi’nin ortak olduğu, KOSGEB Başkanlığı’na sunulan “Aydın İli Zeytinyağı Pazar Payının Arttırılması ve Tanıtılması Projesi” onaylandı.
Proje hakkında açıklamada bulunan Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı; “Projemizin özel amacı ‘Memecik Zeytininden elde edilen Aydın Zeytinyağı markalarının arttırılması ile iç pazar payının arttırılmasıdır’. Projemizin genel amacı ise ‘Türkiye’de kişi başına düşen zeytinyağı tüketiminin arttırılması ve zeytinyağı markalarının arttırılması’ olduğunu ifade ederek, ülkemiz geçmiş yıllarda 80 milyon zeytin ağacına sahipken son yılarda yapılan dikimlerle birlikte yaklaşık 170 milyon ağaç varlığına ulaşarak, zeytinyağı üreticisi beş büyük ülke içinde yer almasına karşın, diğer üretici ülkelerle karşılaştırıldığında, halen kişi başına tüketim miktarı 1,5 -2 kg gibi son derece düşük seviyede kalmaktadır. Bu rakam bazı ülkelerde ortalama 22 kilograma ulaşmaktadır. Ülkemizde zeytinyağı tüketimi, ağırlıklı olarak üretim bölgeleri olan Ege, Marmara ve Akdeniz Bölgelerinde yoğunlaşmaktadır. İç ve Doğu Anadolu’da bu oran yok denecek kadar az ve zeytinyağı adı altında başka yağlar tüketilmektedir. Yaklaşık 170 milyon ağaç varlığımız ile önümüzdeki yıllarda 450-500 bin ton civarında zeytinyağı elde edilecektir. Bu nedenle iç tüketimin arttırılmasını teşvik etmek amacıyla yola çıkılarak, Borsamız koordinatörlüğünde, İstanbul Ticaret Borsası, Aydın Ticaret Borsası Özel Gıda Laboratuvarları A.Ş. Ege İhracatçı Birlikleri ve Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı (UZZK) ortaklığında Borsamız tarafından başvurusu yapılan Tematik projemiz KOSGEB Başkanlığı tarafından onaylanmıştır” dedi.
Proje kapsamında Türkiye’nin farklı illerinde çalışma yapılacağını açıklayan Bosnalı, “24 ay sürecek olan projemiz ile zeytinyağı tüketimi az olan 20 ilimizde tanıtım faaliyetleri gerçekleştirilerek daha fazla zeytinyağı tüketimini sağlamak ayrıca tüketicilerin kaliteli zeytinyağını nasıl ayırt edebilecekleri, kaliteli zeytinyağında olması ve olmaması gereken özellikler hakkında bilgi edinmelerini sağlanmak, ilimizde yağlık memecik zeytininden tadım kriterleri ve kimyasal özelliklerine göre üstün kalitede olan ilimiz Zeytinyağının tanınırlığını ve bilinirliğini arttırmaya ve kişi başı düşen iç tüketim miktarının ve Pazar payının artmasına katkıda bulunmak, sektörde faaliyet gösteren ve büyüme potansiyeli olan Borsamız üyesi 35 Kobi ve Ege İhracatçı Birliğine kayıtlı 5 Kobi temsilcisinin mali, satış-pazarlama, ihracat kurumsallaşma kapasitelerinin artışını sağlamak, rekabet edebilirliklerini arttırmak ve Kobilerin markalaşmasına katkı sağlama projemizin hedefleri arasında yer almaktadır. Projemiz hazırlanması aşamasında bizlere katkıda bulunan, dönem KOSGEB Aydın Hizmet Müdürü Turgut Gözen ve proje ortaklarımız olan Ege İhracatçı Birlikleri, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi, İstanbul Ticaret Borsası ve Aydın Ticaret Borsası Özel Gıda Laboratuvarları A.Ş.’ne teşekkürlerimi sunarım, ifadelerine yer verdi. Tadım ve Tanıtım yapılacak iller Sakarya, İzmit, Zonguldak, Samsun, Ordu, Giresun, Edirne, Tekirdağ, Denizli, Isparta, Kütahya, Afyonkarahisar, Konya, Ankara, Sivas, Erzincan, Malatya, Elazığ, Mardin ve Van olarak belirlendi” diye konuştu.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.