Bu gelenek buzdolabının icadından önce başladı halen devam ediyor

Bu gelenek buzdolabının icadından önce başladı halen devam ediyor

Türkiye’nin en sıcak illeri arasında yer alan ve yılın en sıcak günlerinin yaşandığı Aydın’da aşırı sıcaklar hayatı olumsuz yönde etkilerken Aydın’ın Köşk İlçesi’ne bağlı Ilıdağ Mahallesi’nde hayırlı bir serinlik yaşanıyor.

Köyde buzdolabı icat edilmeden önce köyün zenginleri tarafından başlatılan ve milenyum çağında da devam eden kar hayrı kavurucu sıcaklarda hem karı yiyenleri hem de kar vakfını bırakanları serinletiyor. Eskiden katırlarla şimdi ise motorlu araçlarla getirilip köy meydanında dağıtılan kar köylüleri serinletiyor.
Geleneğin dışarıdan gelenler tarafından ilginç görünse de köyde asırlardır her yıl Temmuz-Ağustos sıcaklarında kar dağıtıldığını belirten Köy sakinlerinden Hasan Çelik, “Roma imparatorları bile kar ile serinlermiş. Biz Yörükler de yaz sıcaklarında pekmez, vişne ve karadut şurupları ile kar helvası yaparak serinleriz. Atalarımız zamanında bazı arazilerini çocuklarına kar hayrı olarak vakfetmişler. Hangi bahçe kaç katır yükü kar karşılığı vakfedilmiş ise o bahçenin ya da ağaçların ürünlerini işleyenler halen belirtilen miktarda kar dağıtır. Vakfın vasiyetini yerine getirmeyenlerin işlerinin ters gideceğinden ya da başına bir musibet geleceğinden endişe edilir. Ve ne kadar yazılı bir kural olmasa da herkes kulaktan kulağa aktarılan bu vasiyeti aynen yerine getirir” dedi.
Aydın’ın Köşk İlçesi’ne bağlı Ilıdağ Mahallesi’nde hayatı kolaylaştıran buzdolabı, klima gibi soğutucu ev aletleri icat edilmeden ve ülke elektrikle tanışmadan önce başlatılıp asırlardır yaşanan bu ilginç gelenek köyde yaşayanların ataları tarafından bırakılan kar vakıfları sayesinde devam ediyor. Vakfı bırakan kişinin hayatta olmaması ve vasiyetinde ‘Hayat devam ettikçe’ demesi nedeniyle herkesi sevindiren kar hayrı asırlardır Temmuz-Ağustos sıcaklarında devam ediyor.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.