E. TURGUT TEKİN

E. TURGUT TEKİN

Büyük Menderes Havzası S.O.S. veriyor!

 

Çevre ve Orman Bakanı sayın Osman Pepe, her ne kadar "Tehlike yok!" dese de, Büyük Menderes Havzası Barajları'nda ortalama doluluk oranı % 19 olarak belirlendi. Büyük Menderes Havzası, tarımsal sulama suyu yönünden son yıllarda yetersizlik yaşanan alanların başında geliyor. Bu yıl sulamada sıkıntı olacağı bir gerçektir. Çiftçiler ve ilgililer, buna göre şimdiden önlem alırlarsa bir susuz yazı daha en az zararla atlatırlar.

15 Mart 2007 Perşembe günü yayınlanan resmi raporda, «Barajlarımızdaki doluluk oranı % 40 civarında. Üç bölgede geçici sıkıntı var ama kuraklık tehlikesi bulunmuyor» deniliyor.

Raporda araştırması yapılan 10 havzadan doluluk oranı düşük olanların arasında Konya Kapalı Havzası, % 16 doluluk düzeyi ile ilk sırayı alıyor. %19 doluluk oranıyla Büyük Menderes Havzası, % 20'lik oranıyla da Ceyhan Havzası sıkıntı sinyali veriyor.

Bu 3 havza da önemlidir. Konya Kapalı Havzası, Türkiye'nin buğday ve pancar deposu, Büyük Menderes ve Ceyhan Havzaları ise beyaz altın; pamuğun vatanıdır. Buğday, pancar ve pamuk ise, Türkiye ekonomisinin can damarlarıdır. Türkiye tarımının olmazsa olmazıdırlar.

Bizi alãkadar eden ise, Büyük Menderes Havzası ve bu havzada mevcut olan su toplama kaynaklarıdır. Biraz bu havzayı ve özelliklerini tanıyalım:

Büyük Menderes Havzası Barajları'nda doluluk oranı % 19 olarak belirtiliyor. Büyük Menderes Havzası, son yıllarda yetersizlik yaşanan havzalar arasında bulunuyor. Özellikle Adıgüzel, Kemer, Topçam ve Yaylakavak Barajları'ndan sağlanan sulamalarda, sulama suyu yönünden yetersizlik yaşanabileceği tahmin ediliyor. Bu da Söke Ovası'nda sulamada sıkıntı yaşanacak demektir.

Özellikle Batı Menteşe Dağları'na düşen yağışla beslenen Akçay Kemer Barajı'nı besliyor. Yine Topçam ve Yalıkavak Barajları da aynı dağ kütlelerinin yağış ve kaynak sularından beslenmektedir. Bu bölgede yağışların sularını toplayacak 4. baraj olan Çine Barajı ise, hükümetlerin yeterince ödenek ayırmaması nedeniyle devam etmektedir. Bu inşaat hızlandırılmalı, su toplama sistemine katılmalıdır. Katılmadığı sürece Koçarlı, Bağarası, Söke ve Balat Ovaları sulama sıkıntısı çekecektir.

AKP'ye 4 milletvekili veren Aydın, AKP Hükümeti'nin bu baraja yeteri kadar önem vermeyip, ödenek ayırılmamasından bitirilememiştir. Bu gecikmeden Aydın İl'i önemli ölçüde yara almıştır. Eğer Çine Barajı tamamlanmış olsaydı, bölgenin su debisi açısından çok verimli olan Çine Çayı kelepçelenip, yeterli su birikmiş olurdu. Biriken su böyle kurak yıllarda ovaya önemli ölçüde sulamada katkı sağlardı.                              

                        * Devam edecek..

Önceki ve Sonraki Yazılar