Büyük Menderes Nehri'nde ıslah çalışmaları Söke Ovası'nda devam ediyor

Büyük Menderes Nehri'nde ıslah çalışmaları Söke Ovası'nda devam ediyor

Büyük Menderes Nehri'nde ıslah çalışmaları Söke Ovası'nda devam ediyor

Büyük Menderes Nehri’nde ıslah çalışmaları devam ediyor. 2003 yılında Aydın’ın doğu uzunca Buharkent’te başlayan Menderes Nehri’nin Islahı çalışmaları, batı ucunda bulunan Söke’de devam ediyor.
Özellikle taşkınların önlenmesi için Söke Ovası açısından çok önemli olan projede çalışmaların 38. Km’de olduğu, denize kadar 38 Km’lik mesafenin kaldığı öğrenildi. Büyük Menderes Nehri Islah Projesi’nin 2016 yılı içinde tamamlanması hedefleniyor.
Sette düzenlemelerinin yapıldığı Büyük Menderes Nehri’nde yatak temizliği ve genişletilmesinin yanında nehrin kıvrımlarında patlamaları önleyecek taş sette çalışmaları da yapılıyor. Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından yapılan çalışmalarda dev kepçeler ile sallama denilen toplam 13 adet iş makinası çalışıyor. Kimi kısımlarında 15 metreye kadar daralan Menderes Nehrinin yatağı 50-55 metreye kadar genişletilirken; 125 m3 su kapasitesine geldiğinde bile taşan nehir yatağı 400-450 m3 su taşıma kapasitesine çıkarılıyor.
Söke Ziraat Odası Söke Ovası içinde devam eden Menderes Nehri Islah çalışmalarına, basın mensuplarına yönelik teknik ve inceleme gezisi düzenledi. Bu incelemede Ak Parti Söke İlçe Başkanı Fatih Gürer de bulundu. Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kocabaş ve Ak Parti Söke İlçe Başkanı Fatih Gürer DSİ yetkililerinden çalışmalar hakkında bilgiler aldı.
“SÖKELİ ÇİFTÇİNİN RÜYASI”
2003 yılında başlayan projenin çevre derelerin ıslahlarıyla birlikte bu yıl son bulacağını belirten Söke Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Kocabaş; Menderes Nehri Islahı’nın Sökeli çiftçilerin rüyası olduğunu söyledi. Islahla birlikte muhtemel taşkınların bundan sonraki yıllarda en az zararla atlatılacağını söyleyen Kocabaş; “Proje ile Menderes su taşıma kapasitesine erişmiş oldu. Nehirde ‘S’ çizen noktalarda yapılan taşlama ile birlikte patlatmalar da önlenmiş olacak” dedi. Sökeli çiftçilerin rüyasının yıl sonuna kadar gerçekleşmiş olacağını belirten Kemal Kocabaş; “Bu şekilde Söke Ovası’na yılda 2-3 ürün ekilebilecek konuma gelecek. Bu da Milli ekonomiye katkıdır. Bu anlamda devletimize, Osman ve Su İşleri Bakanımız Veysel Eroğlu’na, Bölge Müdürümüzden, mühendis ve müteahhitlerine kadar emeği geçen herkese Sökeli çiftçiler adına teşekkür ediyorum” dedi.
“TOPRAK KAYBI VE TAŞKIN RİSKİ EN AZ SEVİYEYE İNDİRİLDİ”
Büyük Menderes Nehri’nin toprak kaybı ve taşkınlara neden olan bir yapısı olduğunu belirten Ak Parti Söke İlçe Başkanı Fatih Gürer; “Bu yapı proje ile düzeltildi. Yapılan Menderes Nehri’nin ıslahı Sökeli çiftçi için çok önemli. Toprak kaybı ve taşkın riski en az seviyeye indirildi. Yapımı devam eden projenin Ak Parti Hükümeti tarafından gerçekleştirilmesi de önemli. Emeği geçen DSİ’ye, Milletvekillerimize ve Bakanlarımıza teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.