Çağın hastalığı “Kanser”

Çağın hastalığı “Kanser”

Çağın hastalığı “Kanser”

Gerçek Gazetesi
Her yıl 1-7 Nisan tarihleri arasında Kanser Hastalığına dikkat çekiliyor. Kanser Haftası olarak belirlenen bu haftada hastalıktan korunma, tedavi ve teşhis konularında bilgiler verilerek, toplum bilincinin artırılması hedefleniyor. Söke Toplum Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Aslı Candal, hafta ile ilgili olarak yaptığı açıklamada erken teşhisin önemine dikkat çekti. Candal açıklamasında şunları söyledi, “Kanser genel anlamı ile vücudumuzun çeşitli bölgelerindeki hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması ile oluşan, günümüzde yaklaşık 200"den fazla çeşidi olan bir hastalıktır. İlk keşfedilen kanser hücreleri yengeç gibi göründüğü için, Latincede “yengeç” anlamına gelen “cancer” kelimesi ile adlandırılmıştır. Tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi Türkiye"de de kanser ölüm nedenleri arasında kalp ve damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer almaktadır. Günümüzün en önemli sağlık sorunlarından biri olan kansere dikkat çekmek ve halkı bilinçlendirmek için her yıl 1-7 Nisan arası “Kanser Haftası” olarak belirlenmiştir.
Kanserin sebebi kesin olarak bilinmemekle birlikte, oluşumunda birden fazla etken rol oynamaktadır.
-Sigara kullanmak,
-Beslenme alışkanlıkları,
-Hava kirliliği,
-Aşırı dozda röntgen ışınlarına maruz kalma,
-Tehlikeli saatlerde güneş altında kalma,
-Kimyasal maddeler,
-Radyasyona maruz kalma,
-Genetik faktörler, kansere sebep olan nedenler arasında gösterilmektedir.
Kanser her yaşta ve cinste görülebilen bir hastalıktır. Fakat bazı kanser türlerine belirli yaşlarda, bazı kanser türlerine belirli cinste ve hatta bazı kanser türlerine de belirli meslek gruplarında daha sık rastlanmaktadır. Ülkemizde en çok meme kanseri, akciğer kanseri, prostat kanseri, kalın bağırsak kanseri ve rahim ağzı kanseri gibi kanserler görülmektedir.
Kanserden korunabilmek için kişilerin dikkat etmesi gereken noktalar vardır. Örneğin, sigara kullanmamak, sağlıklı beslenmeye özen göstermek, lifli gıdalar tüketmek, mangal gibi ateşte pişirme yöntemleri kullanmamak, güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunmak, güvenli ve sağlıklı su tüketmek, fiziksel egzersiz yapmak, kanserden korunmak için etkili yollardan bazılarıdır. Ayrıca özellikle kadınların meme kanserinde korunabilmek için kendi kendine meme muayenesi yapmayı öğrenmesi ve bu alışkanlığı kazanması hayat kurtarıcı olacaktır.
Türü ne olursa olsun, kişinin ve yakın çevresinin tüm hayatına etki eden, bu zorlu ve yıpratıcı hastalıkta “erken teşhis” bazı durumlarda ölümle yaşam arasındaki mutlak sonucu değiştirebilmektedir. Erken teşhiste ancak düzenli sağlık taramaları ile sağlanabilir.
Kanserle mücadele konusunda illerimizde bulunan KETEM"ler (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri) kanser taramaları konusunda çalışmalar yapmaktadır. Meme kanserinde erken teşhis için 40-69 yaş arası kadınların mamografi çektirmeleri gerekmektedir. Bayanlarımız hem hastanelerde hem de Mobil KETEM aracı ilçemize geldiğinde mamografi çektirebilirler. Bu merkezlerde yapılan çalışmalarla ilgili www.ketem.org adresine girerek daha fazla bilgiye ulaşılabilir.
İlçemizde kanser taramaları Aile Sağlığı Merkezlerinde devam etmektedir. 30-65 yaş arası bayanlarımız cerviks kanseri açısından pap smear alınarak taranmaktadır. Bu yaş aralığındaki tüm bayanlarımızı Aile Hekimlerine başvurmaya davet ediyoruz.
Ayrıca 50-70 yaş aralığındaki kadın- erkek tüm vatandaşlarımız Aile Sağlığı Merkezlerinde kolon kanseri açısından gaitada gizli kana baktırabilirler.
Sağlıklı Günler Dilerim”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.