ÇANAKKALE GEÇİLMEZ


“Bir yeryüzü destanı”
Yeryüzü siyasetinde; etkileri günümüzdeki oluşumlara değin uzanan 18 Mart Çanakkale Zaferi’nin 98. yıldönümünü yaşıyoruz. Tarihte, bir  vatan parçasının bu denli kahramanca, can pahasına savunulduğu başka bir örnek bulmak çok güçtür. Çanakkale zaferi  bu bakımdan bir yeryüzü destanıdır.
İnsanlığa ihaneti, iki dünya savaşında doruğa çıkaran emperyalist güçler, benzer oyunlarla günümüzde de kıyımlarını sürdürmektedirler. Ne var ki bugün, yüzlerine geçirdikleri maskelerle kendilerine destek sağlamaktadırlar. Hatta türlü oyunlarla kıyıma uğrattıkları ülkelerde bile yandaşlar bularak, yakıp yıktıkları yerlerdeki direnişleri kırabilmektedirler.
Birinci Dünya Savaşı sırasında, Almanya-Osmanlı birlikteliğine karşı savaşan güçler arasındaki gizli  rekabet, İngiltere’nin  boğazlar üstünde egemenlik kurma isteğini öne çıkardı. Boğazları ve İstanbul’u alan İngiltere, Avrupa’da sürmekte olan savaştan diğer ülkelere göre daha karlı çıkacaktı. Göstereceği bu başarı hem etkinliğini hem de saygınlığını arttıracaktı. Rusya’nın İngiltere’den, Osmanlı İmparatorluğu’na karşı bir güç gösterisi yaparak, rahatsızlık  duyduğu baskının azaltılmasını istemesi, İngiltere için bir fırsat olmuştur. Çünkü savaşta kayıplara uğrayan Rusya, Boğazlardan yararlanamadığı için dışsatımını yapamıyor,  ittifak içinde olduğu diğer ülkelerden silah yardımlarını alamıyordu. Bu yüzden güç durumda kalmıştı. Rusya’nın bu talebi, İngiltere’nin Çanakkale yenilgisine giden sürecin başlangıcı olmuştur.
Politik hesaplar yapan İngiltere’nin bu saldırıda başarıya ulaşmasıyla, ortaklar arasında itibarı doruğa çıkacak ve politik, ekonomik pek çok çıkar sağlayacaktı. Kazanılan başarının etkisi kendisini kısa zamanda  gösterecek, savaş sanayinin can damarı İstanbul’daki silah ve cephane fabrikaları, tersaneler yok edilecekti. İmparatorluk, koşulsuz barışa zorlanacaktı.
Anadolu topraklarında gözü olan, Balkanlardaki diğer tarafsız devletler de böylece birlikteliğe katılacaklar ve başarıda büyük paya sahip olacak İngiltere’nin liderliğinde Balkan İttifakı yeniden kurulacaktı.  Diğer yandan Ortadoğu petrolü’ne ulaşmak daha kolay olacak, İngiltere için Akdeniz’deki engeller kalkmış olacaktı.
Ama  bunlar bir düş olarak kalacaktı.
Mustafa Kemal’in, “Ben size taarruzu değil, ölmeyi emrediyorum…” dediği, kendisinden  dokuz kat daha üstün sayıda olan düşmana  karşı bir destan yazan Mehmetçik karşısında hayal bile etmediği bir yenilgiye uğrayacaktı.
Bu yenilgi tarihe, emperyalizmin ilk yenilgisi olarak geçecekti.
Savaşta  yitirdiğimiz  211.000 vatan evladının yarattığı Çanakkale Destanı, Birinci Dünya Savaş’ı sonunda  masa başında işgal edilen Anadolu topraklarının kurtuluş kavgasında direniş  ruhunun yaratıcısı olmuştur.

Önceki ve Sonraki Yazılar