Çetin, “Erken tanı ve sağlık kontrolleri, kanser için büyük önem taşır”

Çetin, “Erken tanı ve sağlık kontrolleri, kanser için büyük önem taşır”

Çetin, “Erken tanı ve sağlık kontrolleri, kanser için büyük önem taşır”

Gerçek Gazetesi
Aydın İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Kasım Çetin, günümüzde en önemli sağlık sorunlarından birisi olan kanserin en sık ölüm nedenleri arasında birçok gelişmiş ülkede kalp-damar hastalıklarından sonra ikinci sırayı aldığını ifade etti.
1-7 Nisan Kanser Haftası dolayısıyla mesaj yayınlayan Aydın İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Kasım Çetin, “Tanı ve tedavisindeki yenilikler, sağlık kuruluşlarından yararlanma olanaklarının artması, diğer hastalıkların tedavisindeki gelişmeler ve buna bağlı ortalama yaş süresinin uzaması gibi çeşitli nedenlerle kanserin önemi daha da artmakta; her gün daha çok sayıda kanserli hastaya tanı konabilmektedir. Sağlık sorunuyla baş edebilmek için bireylerin kanser konusunda bilinçlendirilmesi, kanser ve tedavisi hakkında doğru bilgileri edinmelerinin sağlanması gerekmektedir. Bu amaçla Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu"nun önerisi ile 1956 yılında Nisan ayının ilk haftası ülkemizde Kanser Savaş Haftası olarak kabul edilmiştir. Hafta boyunca çeşitli etkinlikler yapılmakta ve kanserin erken tanısı ve korunma ile ilgili toplum bilgilendirilmektedir” dedi.
“KÖTÜ ALIŞKANLIKLARDAN UZAK DURMALIYIZ”
Kanser hastalığının gerçek nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte sigaranın kansere neden olan etkenler arasında birinci sırada yer aldığını vurgulayan Çetin, “Alkol kullanımı, güneş ışınlarına uzun süre ve radyasyona maruz kalma, hava kirliliği, kötü beslenme alışkanlığı, obezite ve boya, asbest, katran gibi kimyasal maddelerle uğraşanlarda daha çok görülmektedir. Uzun süreli kapanmayan yaralar, uzun süren ses kısıklığı veya öksürük, siğil veya benlerin hızla büyüyerek değişiklik göstermesi, meme veya başka bir organda el ile hissedilen şişlikler ve büyük abdest veya idrar alışkanlıklarında değişiklikler kanserin belirtileridir. Erken tanı ve belli aralıklarla yapılan sağlık kontrolleri hastalığın ilerlemesi ve tedavisi için büyük önem taşır. Kanserden korunmak için tükettiğimiz gıdaların sağlıklı ve hijyenik olmasına dikkat etmeliyiz. Sigara, alkol gibi kötü alışkanlıklardan da uzak durmalıyız. Kanser yapıcı kimyasal maddelere karşı gerekli önlemleri almamız kansere yakalanma riskini azaltır” diye konuştu.
“SAĞLIKLI KİŞİLER DE YILDA EN AZ BİR KEZ
SAĞLIK TARAMASI YAPTIRMALIDIR”
Erken teşhis ve tarama testlerinin önemine değinen Çetin, “Kadınlarda kansere bağlı ölümlerin ilk sırasında yer alan ve tedavisi mümkün olan meme kanserinde erken teşhis çok önemli olduğundan kadınların 'kendi kendine meme muayenesi' yapma alışkanlığı kazanmaları tarama testleri ile hayatlarını kurtaracak önemli adımdır. Erken Teşhis ve Tarama merkezimizde ve hastanelerimizde başta meme kanseri olmak üzere erken tanısı konulabilen kanser vakalarının belirlenmesi, kontrol altına alınması, hizmet içi ve halk eğitimi yoluyla halkımızı kanser konusunda bilgilendirmek amacı ile hizmet vermektedirler. Sağlıklı kişiler de düzenli şekilde yılda bir kez mutlaka genel sağlık kontrollerini yaptırmalıdırlar” şeklinde konuştu. (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.