CHP’Lİ BÜLBÜL AYDIN’IN SORUNLARINI BAKANA TEK TEK ANLATTI

CHP’Lİ BÜLBÜL AYDIN’IN SORUNLARINI BAKANA TEK TEK ANLATTI

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde Aydın’ın sorunlarını dile getirdi.

Barınma hakkının temel insan haklarından olduğunu ancak üniversite öğrencilerinin barınma sorununun çözülemediğini belirten Bülbül, “Yeterli yurt imkânı Bakanlığınız tarafından sunulmadığı için öğrenciler güvensiz bazı yapıların yani tarikatların, cemaatlerin yurtlarına mahkûm edilmektedir.
Neden yeterli miktarda yurt açılmıyor, neden vakıflara bu kadar yurt imkânı veriyorsunuz? Hangi vakıfların kaç tane yurdu var? Bu soruların cevabını bekliyorum” dedi. 

 

GENÇLER KYK BORCU BATAĞINDA

KYK Genel Müdürlüğü Kredi Dairesi Başkanlığı verilerinden bahseden Bülbül, 2020-2021 döneminde yükseköğrenime 7 milyon 940 bin öğrenci kayıtlı olduğunu bunların yüzde 5,6’sının bursu aldığını ve oranın çok düşük olduğunu söyledi. Kredi alan öğrencilerin ise mezun olduktan sonra ödeme zorluğu yaşadığını belirten Bülbül, “2006-2020 yılları arasında toplamda 313 bin 686 kişi öğrenim kredisini erteledi. Borç erteleme talebinde bulunan gençlerin oranı ise 2006 yılına oranla 2019'da yüzde 416 arttı. Borcunu ödeyemediği için icra tehlikesiyle karşı karşıya olan gençlerin sayısı 280 bine dayandı. Ekonomik sorunlar nedeniyle üniversiteden zor bela mezun olan gençler işsizlik duvarına çarpıyor, geçim sıkıntısı bir yana bir de KYK icrasıyla boğuşuyorlar. Toplam 5,5 milyon öğrenci KYK ile borç-icra ilişkisi içinde, 400 bini icrada” ifadelerini kullandı. 


 

NAZİLLİ’DE SPOR SALONU SÖKE’DE BARINMA SORUNU 

 

CHP’li Bülbül komisyondaki konuşmasına Aydın’ın sorunlarıyla devam etti. İlçe ilçe sorunlardan bahseden Bülbül şunları söyledi: 

 

“Aydın'da geçtiğimiz günlerde skandal bir olay yaşandı. Aydın 1'inci amatör kümede mücadele edecek olan Demircispor ve SHÇEK Spor hazırlık maçı yapmak amacıyla Adnan Menderes Stadı 1 no.lu yan sahaya gitti, sahanın aydınlatılmasını istediler, tesis amiri elektrik faturasının çok geldiğini söyleyerek sahanın ışıklarını açmadı. Hazırlık maçları elektrik faturalarına mı kaldı? 

 

Yine, bir sorun Nazilli Spor Salonu. Mevcut spor salonu talep ve ihtiyaçları karşılamıyor. 10 Kasım’da konuyla ilgili verdiğim önergeye şöyle bir yanıt verdiniz: ‘Şubat 2021 tarihi itibarıyla Nazilli Spor Salonu dâhil olmak üzere, Aydın'da 7 proje için yeterli ödenek ayrılmıştır.’ 2021'in bitmesine neredeyse bir ay var, daha spor salonu için yer bulunmadı. Ne oldu bu ayrılan bütçeye?

 

Söke'de yaklaşık 2 bin öğrenci eğitim görmekte ancak öğrencilerin barınma konusu tüm ülkede olduğu gibi, Söke'de de oldukça büyük bir sorun. Kredi ve Yurtlar Kurumuna bağlı erkek yurdunun bulunmadığı Söke'de, mevcuttaki kız öğrenci yurdu ise yetersizdir. Yine, Söke'de eski bir kapalı spor salonu var ve neredeyse kullanılmaz durumda, ayrıca antrenman sahası da yetersiz. Beldelerde Bakanlığınıza devredilen spor tesislerine uzun zamanlardan beri tadilat yapılmıyor. Bu konuyla ilgili bir an önce çalışma başlatılmalıdır. 

 

Koçarlı'da yapılması planlanan KYK yurdu ise tam bir muamma. AKP'li Belediye Başkanı projeyi açıkladığında 1.016 kişi olarak duyurmuştu, ardından kapasite düşürüldü, "440 kişilik" dendi, geçtiğimiz günlerde ise AKP Milletvekili Metin Yavuz "540" olacağını söyledi. Sayın Bakan, size sorayım: Bu yurdun kapasitesi nedir, yapımına ne zaman başlanacaktır? 

 

Sultanhisar'da kapalı spor salonu maalesef yok. Spor yapmak isteyen vatandaşlarımız çevre ilçelere gitmek durumunda kalıyor.

 

Futbolda lisanslı öğrenci sayısını nüfusa oranladığımızda, Aydın Türkiye'de ilk 10 il içerisine giriyor ama maalesef, sporcularımız antrenman yapacak saha bulamıyor; voleybol ve basketbolda durum farklı değil. Sporcular tesis eksikliği nedeniyle antrenmanlarını gece on iki ve birde yapmak zorunda kalıyor. Efeler ilçemize vadettiğiniz spor salonunu ne zaman yapmayı düşünüyorsunuz

 

Karacasu Yaylalı Mahallesi, Sarayaltı Caddesi'nde özel bir şirkete ait olan kız öğrenci yurduna 15 Temmuz 2016 tarihinden sonra el konulmuş, Aydın Valiliği tarafından, Adnan Menderes Üniversitesine tahsis edilerek Kasım 2016'da kız öğrencilere yönelik sosyal tesis ve konukevi olarak faaliyet göstermeye başlamıştır. Sosyal tesis ve konukevinin faaliyete geçmesinin üzerinden henüz iki ay geçtikten sonra Aydın Valiliği tarafından Adnan Menderes Üniversitesine gönderilen yazıyla bina gere istenmiş ve boşaltılmıştır. Söz konusu yurdun yeniden faaliyete geçmesiyle ilgili bir çalışmanız var mıdır? Buranın yaklaşık beş yıldır atıl vaziyette kalmasının sebebi nedir? Aydın'da 15 Temmuz darbe girişiminden sonra el konulan kaç adet yurt vardır? Kaçı faaliyette, kaçı atıl durumdadır ve hangi kurumlara ve vakıflara verilmiştir?”

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.