CHP'liler sordu: 'Sarnıç'ta verilen sözler nerede?'

CHP'liler sordu: 'Sarnıç'ta verilen sözler nerede?'

Gaziemir Sarnıç'ta onbinlerce vatandaşı yakından ilgilendiren 2B konusunda yerel seçim öncesi hükümetin verdiği sözü yerine getirmediğini söyledi.

CHP Gaziemir İlçe Başkanı Umut Tekin, “Torba Yasa’da sorunu çözeceğiz’ diyen 3 bakanı, ‘Yıldırım sözü veriyorum’ diyen bakanı, ‘Sorunu 2 ayda çözeceğiz’ diyen vekilleri sözlerini tutmaya ve bu sorunu çözmeye davet ediyorum” dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Gaziemir İlçe Başkanı Umut Tekin, binlerce Sarnıçlıyı ilgilendiren ‘2B sorununu CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger ve Parti Meclis Üyesi Tuncay Özkan’la birlikte bir kez daha gündeme taşıdı, yerel seçimlerden önce iktidar tarafından verilen sözlerin unutulduğunu söyledi. Sarnıçlı vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği Kaplanlar Düğün Salonu’ndaki toplantıda CHP Gaziemir İlçe Başkanı Umut Tekin, 2B sorunuyla ilgili 1948 yılından bugüne kadar yaşanan süreci belgelerle anlattı. 1948 yılında çıkarılan yasayla Sarnıç’ın orman sınırlarına alındığını, daha sonra 1992’de çıkarılan yeni yasa ile bölgenin 2B kapsamına alındığını belgelerle anlatan Tekin, Orman Vasfını Kaybetmiş Arazilerin Hak Sahiplerine Satışı Hakkında Kanun kapsamında Sarnıç’ta askı aşamasına kadar gelen çalışmanın 26 Kasım 2012 tarihinde Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün genelgesiyle durdurulduğunu ifade etti.
Sorunun siyasallaştırılmadan çözülmesi için ellerinden geleni yaptıklarını ifade eden Başkan Tekin, “2004 yılında Yargıtay araziler Sarnıçlıların demesine rağmen karar uygulanmıyor, Sarnıç halkına tapu verilmiyor. Hükümet 6292 sayılı kanunun 7.maddesine dayanarak Sarnıçlılar'a tapularını vermiyor. Torba yasayla sorunu çözeceğiz diyen hükümet 12 yıldır çıkardığı yüzlerce torba yasada neden bu konuyu çözmedi. Çünkü gece yarısı çıkarılan yasalarla araziler peşkeş çekiliyor. 2874 hektar alan peşkeş çekiliyor” dedi.
Yerel seçimlerin ardından Sarnıçlılar'ın tapularına kavuşacakları sözünü veren Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım’ın sözlerini yerine getirmesini isteyen Başkan Tekin, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yerel seçim döneminde ‘tapu vereceğiz’ diyen AKP’liler yalan söyledi. ‘2 ayda konuyu çözeceğiz, torba yasaya koyacağız. Size Yıldırım sözü veriyorum’ diyen bakan nerede. ‘Sözümüz namusumuzdur’ diyenler nerede, 3 bakan sözü nerede, Torba Yasa’da ilgili kanunun 7. maddesinde değişiklik yapılarak sorunun çözümleneceğini söyleyenler nerede.”
Belediye seçimlerinden önce AK Parti’li vekillerin, bakanların, belediye başkan adaylarının toplantılar yaparak Sarnıçlılara tapu sözü verdiklerini hatırlatan Umut Tekin, “14 Mart 2014 Cuma günü Sarnıç’ta toplantı yapıp, ‘Bu konuyu çözmek bizim namus borcumuzdur’ diyen AKP Milletvekili Aydın Şengül nerede? Daha sonra konu önünüze geldiğinde ‘bizi aşıyor’ dediniz. Sizleri kimler engelledi? Buradan ‘meseleyi çözeceğiz’ diyen Aydın Şengül’e de sesleniyorum. İster sen, ister söz veren o üç bakan, ister başbakanın ile birlikte televizyon programına çıkalım. Nerede ve hangi kanalda olacağına sen karar ver. Ben bir başıma geleceğim. Bu konuyu belgelerle Sarnıç’lı hemşerilerimizin gözleri önünde tartışalım.”
2B konusunu Cumhuriyet Halk Partisi olarak gündemde tutmaya devam edeceklerini söyleyen Tekin, “Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu ve İzmir Milletvekilimiz Erdal Aksünger aracılığıyla konuyu meclis gündemine taşıdık. Biz CHP olarak konuyu takip etmeye devam edeceğiz. Çözmek için yollar arayacak, yöntemler üreteceğiz. Çünkü CHP ezenlerin değil, yaşasın hakça düzen diyenlerin partisi” diye sözlerini tamamladı.
Sorunun siyasallaştırılmadan çözülmesi için uzun uğraşlar verdiğini, diğer partilerin İzmir milletvekilleri ve bakanlarla görüştüğünü ifade eden CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger, “Bizim çabalarımız sonucunda bu konuyu oldubittiye getiremediler. İlçe başkanımız, meclis üyelerimiz olmasa, biz 6-7 ay vekilleri, bakanları kovalamasaydık bu araziler diğer araziler gibi peşkeş çekilecekti. Biz konuyu siyasallaştırmadan çözelim istiyoruz. Ancak AKP’nin bakanları, vekilleri samimi değiller. O yüzden sorun çözülemiyor. Ocak ayında tekrar AKP’li vekillerle konuşacağım. Yürekleri varsa konuyu torba yasayla çözer, seçim malzemesi yapmazlar. Biz CHP olarak bu mücadelede her zaman yanınızdayız. Bu davanızdan sakın ola bir adım geri atmayın” diye konuştu.
Halkın örgütlü mücadelesiyle bu sorunun çözüleceğini savunan CHP PM Üyesi Tuncay Özkan ise, “Gelecekler evinize el koyacaklar siz de susacaksınız. Neden halk olarak en güzel cevabı vermiyorsunuz? Demek ki Erdal Aksünger olmasa, Umut Tekin, meclis üyelerimiz olmasa evleriniz ellerinizden gitmişti. Bu düğümü halk çözer. Yeter ki bir olup, bütün olup gücünüzün farkına varın. Halkın gücünün karşısında kimse duramaz” dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.