ÇİFTÇİLERİMİZ AFETLERDEN RAHAT YÜZÜ GÖRMEDİ

ÇİFTÇİLERİMİZ AFETLERDEN RAHAT YÜZÜ GÖRMEDİ

Bayraktar; Uşak, Afyonkarahisar, Denizli, Aksaray, Burdur, Antalya, Manisa, Adana, Hatay, Malatya, Aydın illerinde zarar görüldüğünü söyledi.

Gerçek Gazetesi / İmdat GÜÇLÜ

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, geçen sezon, doğal afetlerin hemen hepsini yaşayan çiftçimizin, bu sezon da rahat yüzü görmediğini bildirerek, “2014 Ekim ayından itibaren gerçekleşen yağışlar, ülke genelinde tarımsal üretim açısından iyi bir başlangıç oluştursa da, zaman zaman bazı illerimizde aşırı yağışların neden olduğu sel ve bazı illerimiz de görülen don, tarım arazilerine ve ürünlere zarar verdi” dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, Uşak, Afyonkarahisar, Denizli, Aksaray, Burdur, Antalya, Manisa, Adana, Hatay ve Malatya, Aydın illerinde Mart ve Nisan aylarında görülen aşırı yağışın ve bazı illerde görülen don olayının ürüne zarar verdiğini belirtti.

Bu yılın Şubat ayında normalin üzerinde gerçekleşen yağışların, Mart ayında da devam ettiğini belirten Bayraktar, şöyle devam etti:

“Hububat başta olmak üzere meyve ağaçları ve diğer ürünler için önemli olan Mart ayı yağışlarının devam etmesi olumlu bir gelişme olmakla birlikte ayın son günlerinde ve Nisan ayı başlangıcında bazı illerimizde gerçekleşen aşırı yağışlar sele neden olmuş, ayrıca bazı ilerimizde don, ürünlere zarar vermiştir.

28 Mart 2015 tarihinde gerçekleşen aşırı yağışlar bazı illerimizde sele dönüşerek tarım arazilerini sular altında bırakmıştır.

Aydın Büyük Menderes: 12 Nisan’da kar erimeleri ile başlayan aşırı yağış nedeniyle, Büyük Menderes Nehrini besleyen yan derelerin taşması sonucu taşkınlar oluşarak, Büyük Menderes Havzasında Yenipazar, Koçarlı, İncirliova, Germencik ve Söke’ye kadar araziler sular altında kalmıştır.

Ziraat Odalarından TZOB’a intikal eden raporlara göre başka illerdeki hasar tespitlerini de takip ettiklerine dikkat çeken Bayraktar, Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından don riski beklenen illerin önceden tespit edildiğini, bu illerde çiftçileri uyardıklarını ve önlem almasını istediklerini belirtti.

Bayraktar, “riskin beklendiği il ve ilçelerde, çiftçilerimiz, saman, lastik yakma, ürünlerin üzerini örtme, sulama gibi önlemleri alarak zararın daha da büyümesini önlediler. Bu yıl yaşanan dondan yüksek kesimlerdeki kayısı, fındık gibi ürünler zarar görse de 2014 yılında yaşanan don afetinin bu yıl yaşanmamış olması tesellimiz oldu” dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.