Çine Barajı'nın su tutması hayal

Çine Barajı'nın su tutması hayal

Çine Barajı’nın 2010’dan önce su tutması hayal

Yılmaz Ölmez
Gerçek
Gazetesi

Çine İlçesi’nin 16 kilometre güneydoğusunda bulunan Çine Çayı üzerine kurulması planlanan Çine Barajı’nın temeli 1995 yılında atıldı. 2000 yılında tamamlanması planlanan baraj inşaatı, zamanında gelmeyen ödenekler nedeniyle zaman zaman durma noktasına geldi. Tamamlandığında sulama, taşkın koruma ve enerji üretimi olmak üzere üç amaçta kullanılacak olan barajın 2008 yılı başından itibaren en azından su tutma seviyesine getirileceği açıklanmıştı. 2 yıl önce Aydın’a gerçekleştirdiği ziyarette helikopterle baraj alanına geçen ve barajın 2008 yılı başında su tutma seviyesine getirilmesi için hükümet olarak tüm imkânların seferber edileceğini söyleyen Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, bu açıklamasıyla Aydın çiftçisine umut vermişti. Fakat 2008 yılına 1 aydan az bir süre kala baraj alanına gittiğimizde 2008 yılının hayal olduğunu öğrendik. Çine Ziraat Odası Başkanı Mehmet Bal, Meclis Başkanı Salik Gökbel ve Ziraat Odası Yönetim Kurulu üyeleri baraj alanına giderek son gelişmelerle ilgili bilgiler verdiler. Başkan Bal yaptığı açıklamada yeterli ödeneğin düzenli gelmesi halinde dahi, barajın en erken 2010 yılında su tutma seviyesine getirileceğini söyledi. Bal, ”Yönetim Kurulundaki arkadaşlarımızla barajın Proje Mühendisi Mustafa Bilgiç’i ziyaret edip, baraj inşaatı hakkında bilgi istedik. Maalesef aldığımız yanıt bizleri hayal kırıklığına uğrattı. Bugüne kadar hep 2008 yılı başı deniliyordu. Fakat yeterli ödeneğin kesintisiz devam etmesi halinde dahi barajın 2010 yılından önce su tutma seviyesine getirilemeyeceğini açıkladı. Baraj gövde inşaatının yüksekliği 136 metre.1995 yılından bu yana gelinen yükseklik ise henüz 61 metre. Yıllık yükseklik planlaması 20 metre. Bu şartlarda 2010’u bile görmek zor. Fakat 75. metreye ulaşıldığında en azından su tutulabileceği söyleniyor” dedi.
GÖVDE İNŞAATI KIŞ AYLARINDA YÜKSELİYOR!
Dünya’da 4., Türkiye de ise ilk olacak olan Çine Barajı projesi, gövde inşaatında kullanılan özel sıkıştırılmış malzeme nedeniyle yaz aylarında duruyor, kış mevsiminde gövde çalışmasına devam ediliyor. Ekim-Nisan ayları arasında gövde inşaatına ağırlık verildiği öğrenilirken, Aralık ayında olunmasına rağmen, gövdeye konulan blokların ve tutucu malzemenin soğuk hava deposundan çıkarılarak inşaat alanına getirildiği dikkat çekildi. Proje mühendisi’nden edinilen bilgiye göre, planlanan ödenekler sağlandığı takdirde onaylı iş programına göre barajda 29 Haziran 2010’da su tutulacak, 28 Ağustos 2010’da baraj inşaatı tamamlanacak. Ayrıca planlanan ödeneklerin üzerinde ödenek sağlandığı takdirde, mevcut projeler uyarınca ve yapım tekniği açısından da belirtilen tarihten önce su tutulması sağlanamaz, baraj inşaatı tamamlanamaz. Projenin en önemli dar boğazı ödenek durumudur. 2007 yılı içerisinde bugüne kadar ek ödeneklerle 46 milyon YTL ödenek sağlanmıştır. Barajın tamamlanabilmesi için 2007 yılı birim fiyatlarıyla tahmini 250 milyon YTL ödeneğe ihtiyaç vardır.
Su taşkınları nedeniyle her yıl Çine, Aydın ve Söke Ovalarında 100 milyon YTL’yi aşkın zarar meydana gelmektedir. Bütün bu olumsuzlukların göz önünde bulundurulmasıyla dahi barajın Aydın tarımına sağlayacağı ekonomik katkı ortaya çıkıyor” deniliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.