Çin'e bir tepki de Yenifikir SAM'dan

Çin'e bir tepki de Yenifikir SAM'dan

Yeni Fikir Strateji Araştırmaları Merkezi Başkanı (Yenifikir SAM) Mesut Mezkit, Ramazan-ı şerif ayında azgınlaşan Çin zulmünü lanetlediğini ifade ederek hükümetin bir an önce kurulup bu işkenceyi önlemesini beklediklerini söyledi.

Mezgit, “Her Ramazan-ı şerif ayında olduğu gibi bu Ramazan-ı şerif ayında da iyice azgınlaşan Çin zulmü firavunlara rahmet okutacak cinsten. Son olarak 28 Müslüman Uygur Türkünü hunharca katleden bu zihniyet, esas itibariyle Çin zulmüne boyun eğmeyen 40 cengaver Kürşad’dan intikam almayı hedeflemektedir” dedi.
Sultan II. Abdülhamîd Han devrinde 25 yıl kadar Osmanlı İmparatorluğu’nun bir parçası olan Doğu Türkistan bölgesinde son derece zengin kömür, altın, uranyum, petrol ve doğalgaz yatakları bulunduğunu bu yüzden bölgenin Çin için hayati önem taşıdığını ifade eden Yenifikir SAM başkanı Mezkit, “Uygur Türkleri, bir Çinli gibi yaşamayı, dilini ve dinini terk etmeyi hiçbir zaman kabûl etmedikleri için sürekli olarak ağır baskı ve asimilasyon politikalarına maruz kalmışlardır. Doğu Türkistan mazlumları, yıllar boyunca insan hakları mücadelelerini hep sürdürdüler ve dertlerini anlatabilmek için bütün dünyayı dolaştılar ama kutuplardaki ayılara gösterilen ilgi maalesef onlara gösterilmedi. Hep, görmezden, duymazdan gelindiler. Doğu Türkistan’daki Çin işgali ve Çin komünist yönetiminin, Müslüman Türkler üzerinde uygulamış olduğu asimilasyon politikası, adeta zirve yapmış durumda” dedi.
Çin’in yıllarca Doğu Türkistan’da uyguladığı sömürü düzeninin artık sabırları çatlattığını ve bardağı taşıran son damlanın ise 2014’ün Ramazan ayında olduğunu ifade eden Mesut mezkit, “Ramazan ayında oruç yasaklanmış; bayramın birinci günü Yarkent’te Çin polisi Uygur Türklerinin bayram namazına katılımını engellemiştir. Buna karşı çıkan Uygur Türkleri ayaklanmışlardır. Bunun üzerine Maocu Komünist Çin güçleri, Kaşgar iline bağlı Yarkent ilçesinde 2 köyü yerle bir etmiştir. Burada yüzlerce kardeşimiz şehit edilmiştir. Bu katliama dünyadan tek bir ses, tek bir itiraz olmamıştır. Bu olayların sorumlusu olarak gösterilen 27 Doğu Türkistanlı kardeşimiz idam edilmiştir. Ve kimseden ses çıkmamıştır. Bu sessizlikten güç alan Çin yönetimi, gemi azıya almış, 1 Ocak 2015 itibariyle, Doğu Türkistan’ın tamamında, oradaki insanların ibadetlerini anayasal suç kapsamına sokmuştur. Seccade, takke, tespih, sakal, başörtüsü gibi İslami semboller de, terör unsuru olarak kabul edilmiştir. Bu, dünyada emsali görülmemiş bir zulümdür. Namaz, oruç, dini eğitimin tamamı, terör kapsamında ele alınıyor ve bugün maalesef Doğu Türkistan, adeta açık hava hapishanesine dönüştürülmüş durumdadır” diye konuştu.
Ocak 2015 itibariyle alınan bu kararın içinde bulunduğumuz Ramazan ayı ile uygulamaya konulduğunu belirten Mezkit, “En tabii insan hakkı olan dini hayatın dokunulmazlığı Çin’de es geçilmekte, Müslüman Uygur Türklerinin dini vecibelerini yerine getirmesine izin verilmemekte; özellikle oruç tutmak, camilerde namaz kılmak yasaklanmaktadır. Ayrıca erkeklerin sakal bırakması ve kadınların başörtüsü takması büyük suç kapsamına alınmıştır ve bu bir insanlık suçudur. Çin Maocu hükümeti bira festivali düzenlemiş ve Türklerin festivale katılımını zorunlu tutmuştur. Bu zulümlerin neticesinde 22 Haziran 2015 tarihinde Doğu Türkista’nın Kaşgar vilayetinde hadiseler vuku bulmuş ve 18 Uygur Türkü şehit edilmiştir. Ancak bu rakamın 28 şehit olarak ifade edilmesi meselenin vehametini göstermesi açısından önemlidir” dedi.
“HÜKÜMET BİR AN ÖNCE KURULMALI”
Açıklamasında hükümetin bir an önce kurularak acilen bu zulme bigane kalınmamasını belirten Yenifikir SAM Başkanı Mesut Mezkit, “İnsan hakları savunucuları, soykırıma maruz kalan dindaş ve soydaşlarımıza sahip çıkmalıdır. Özellikle başta Türkiye Cumhuriyeti olmak üzere İslam İşbirliği Teşkilatı’nı ve gerçekleştirilen bu zulme hassasiyet gösterebilecek bütün ülkeleri, devam eden soykırımın bir an önce durması için Çin hükümetine karşı harekete geçmelidirler” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.