Çocuk İhmal ve İstismarı

Çocuk İhmal ve İstismarı

ADܒde “Çocuk İhmal ve İstismarı” konulu konferans düzenlendiSOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ ÖĞRENCİLERİNİN EĞİTİMİ İÇİN DÜZENLENEN KONFERANSTA ÖĞRENCİLER KONULARININ UZMANLARINDAN BİLGİ ALDI

Gerçek Gazetesi
Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Nazilli İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü 2. sınıf öğrencilerine verilen konferansa Aydın Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğünde görevli Sosyal Hizmet Uzmanı Derya Kurtay konuşmacı olarak katıldı.
Üniversitenin Sosyal Hizmet Bölümü Başkan Vekili Yrd. Doç. Dr. Halil Mutioğlu ile ADÜ Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hacer Harlak tarafından organize edilen konferansta sosyal hizmet bölümü 2. sınıf öğrencileri "İnsan davranışı ve sosyal çevre dersi" kapsamında 'çocuk ihmal ve istismarı' hakkında geniş bilgi aldılar. Sosyal hizmet uzmanı Derya Kurtay, Türkiye'de ancak 90'lı yıllardan sonra bu konunun önem kazanmaya başladığını ifade ederek "Dünyada bu kavram 1960 yılında ortaya çıktı. Ülkemize ise 1990 yılında girmeye başladı. Bu konuda bu nedenle çok az bir bilgimiz bulunmaktadır. Birleşmiş Milletler bu konuya oldukça fazla ilgi göstermektedir. İlk önce bilinmesi gereken çocuk istismarının nedenleri ve kapsamıdır. Hangi durumlar istismarı ortaya çıkarır. Bunun nedenlerini iyi bilmek gerekmektedir. Çocukların neyi nasıl algıladığını,bir eylemi, o eylemi yapan kişinin niyetine göre değil çocuk üzerinde yaptığı etkiye göre belirler. Birinci derece risk faktörleri iç ve dış stres olarak ortaya çıkar. Bunların başında çocuğu dövmek gelir. Aile risk faktörlerinin belirlenmesinde en önemli etkendir. Bunlar ailenin yaşantısından kaynaklanan ebeveyn, çocuk ve ekonomik kaynaklı risk faktörleridir. İhmal ve istismardan kaynaklanan istismara maruz kalan çocukları sosyal hizmetler bölümü sahiplenir. Sosyal Hizmetlerin yüzde 99'unu ihmal ve istismara maruz kalmış çocuklar oluşturur. Çocuk ihmal ve istismarını cinsel, fiziksel, duygusal, ekonomik ve çocuk ihmali olarak tanımlayabiliriz. İstismara uğrayan kurbanlar çoğunlukla suçluluk, utanma ve dışlanma korkusu ile olayın ortaya çıkmasına engel olur. Şunu da unutmamak gerekir ki çocuk her zaman doğruyu söyler" dedi.
Türkiye'de çocuk ihmal ve istismarlarını önleme projelerinin geliştirildiğini ve uygulamanın üç aşamada gerçekleşmekte olduğunu vurgulayan Kurtay "Türkiye'de ilk kez Aydın'da gerçekleştirdiğimiz projemize Dünya Bankası destek olmuştur. Şu an Türkiye'de mevcut bin 820 sosyal hizmet uzmanı sayımızı artırmak ve eğitim seviyesini daha kaliteli hale getirmek için yapılan çalışmalar tüm hızıyla sürmektedir" dedi.
Konferans öğrencilerin sorularının cevaplanması ile sona erdi.
(iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.