Çocuklarda böbrek hastalığı önlenebiliyor

Çocuklarda böbrek hastalığı önlenebiliyor

Çocuklarda böbrek hastalığı önlenebiliyor

Aydın Halk Sağlığı İl Müdürü Uzm. Dr. Kasım Çetin, erkan teşhis ve tedavi sayesinde çocuklarda kronik böbrek hastalıklarının önlenebildiğini belirtti.
Halk Sağlığı İl Müdürü Uzm Dr. Kasım Çetin, 10 Mart Dünya Böbrek Günü nedeniyle yaptığı açıklamada; “Çocukluk çağında şiddetli ve uzun süren, iyi tedavi edilmeyen ya da tekrarlayan doğumsal veya kazanılmış böbrek ve idrar yolu hastalıklarına bağlı olarak böbrekte meydana gelen hasar sonucu böbreğin görevlerini yeterince yapamaması kronik böbrek hastalığıdır. Doğuştan olan hastalıklar, idrarın idrar kesesinden böbreğe kaçışı, çocukluk çağı mikrobik olmayan iltihabi böbrek hastalıkları, tekrarlayan ateşli idrar yolu enfeksiyonları, böbrek ve idrar yolu taşları ile idrar kesesinin dolmasını ve boşalmasını bozan hastalıklar çocuklarda kronik böbrek hastalığına yol açabilir. Altta yatan hastalıklara bağlı olarak farklı belirtilerin birkaçı bir arada olabilir” dedi.
Çocuklarda kronik böbrek hastalığının tedavisi hakkında da bilgiler veren Dr. Çetin; “Şikayetler erken dönemde ciddiye alınmalı ve böbrek hasarını önlemek, en azından azaltmak için erken dönemde tedaviye başlanmalıdır. Yeterli ve dengeli beslenme, büyüme ve gelişmenin sürdürülmesine yönelik tedaviler, ilaçlarla destek tedavileri, diyaliz ile böbrek nakli yapılmaktadır. Çocuklarda kronik böbrek hastalığından korunmak için sık idrar yolu enfeksiyonu geçiren çocuklarda hijyen kurallarına dikkat edilmesi, sağlıklı beslenme ve yeterli miktarda su tüketilmesi, altta yatan hastalıklarla ilgili tedavi önerilerinin dikkatle uygulanması, gereksiz ilaç kullanımından sakınılması gerekiyor” diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.