Çok sıkı çoraplar varis ve selülite neden oluyor

Çok sıkı çoraplar varis ve selülite neden oluyor

UZMAN DR. CAVİDAN AY, "SAĞLIKLI KALMAK, GÜZEL GÖRÜNMEKTEN ÖNEMLİ”

Gerçek Gazetesi
Aydın Özel Fizirem Fizik Tedavi Dal Merkezi hekimlerinden Uzm. Dr. Cavidan Ay, ülkemizde bir çok bayanın güzel görünmek uğruna sağlığını kaybettiğini belirtti. Özellikle yüksek topuklu ayakkabı, daha ince gösteren lastikli kıyafetler ve damarlarda kan dolaşım düzenini bozacak kadar sıkı olan lastikli çorapların ilerleyen yaşlarda ciddi sağlık problemlerine neden olduğunu belirten Uzman Dr. Cavidan Ay, 'Bayanlara güzel görünmek uğruna sağlığınızı kaybetmeyin' uyarısında bulundu.
Aydın'da genç yaşta olmalarına rağmen bayanlarda yanlış giyinmeye bağlı şikayetlerin her geçen gün arttığına dikkat çeken Fizirem Fizik Tedavi Rehabiltasyon Merkezi hekimi Uzman Dr. Cavidan Ay, ev hanımlarının ve masa başında çalışan bayanların uzun süreli hareketsiz kalmamasını önerdi. Uygun kıyafet ve giyim tarzının yanında sağlıklı yaşam için egzersizin önemine değinen Ay "Bacak toplardamarlarında pıhtı oluşumuna üç önemli faktör neden oluyor; kanın damarlarda birikmesi, damar duvarının zedelenmesi ve kanın koyulaşması. Uzun süre hareket etmeden oturmak, kan akımının yavaşlamasına ve kanın bacak toplardamarlarında birikmesine neden oluyor. Hem uzun süre oturmak hem de bacakları sarkıtmak, toplardamarlardaki kan akımının yavaşlamasına ve pıhtı oluşumuna zemin hazırlıyor. Bacak damarlarında oluşan pıhtılar buradan koparak akciğer damarlarını tıkıyor ve akciğer embolisi adı verilen hastalığa neden oluyor. Bu duruma kolaylaştırıcı risk faktörleri de eklendiğinde, pıhtı oluşumu kaçınılmaz oluyor. fiişmanlar, gebeler, doğum kontrol hapı kullananlar, sigara tiryakileri, varisleri olanlar, kalp hastaları ve yakın zaman önce ameliyat geçirmiş kişilerde pıhtı oluşma riskinin çok daha yüksektir. Sürekli oturan ev hanımları ve masa başında çalışan hanımlar uzun süre hareket etmeden oturmasın. Arada kalkıp dolaşarak kan dolaşımını arttırsınlar" dedi.
Dr. Ay ayrıca özellikle genç bayanların daha güzel ve ince görünmek amacıyla seçtikleri kıyafetlerin de sağlıklarını olumsuz etkilediğini hatırlatarak "Güzelliğini devamlı korumak isteyen bayanlarımız çok sıkı çoraplar giymesin ve jartiyer kullanmamaya özen göstersin. Düzenli olarak yürüyüş ve egzersiz yapan, bol sıvı alarak beslenip sigara, alkol ve kafeinli içeceklerden uzak duranbayanlarımızın yaşları ilerlemesine rağmen güzelliklerinden bir şey kaybetmiyor" dedi.
(iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.