ÇYDD'den destek

ÇYDD'den destek

ÇYDD’den Türk Kadın Haklarının devam mücadelesine destek

Gerçek Gazetesi
5 Aralık Kadınlara Seçme ve Seçilme Hakkı’nın tanınmasının 73. yıldönümü dolayısıyla bir açıklama yapan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Söke Şube Başkanı Nimet İncedal, Atatürk sayesinde Türk Kadınına seçme ve seçilme hakkının birçok Avrupa ülkesinden önce verildiğine dikkat çekti.
5 Aralık 1934’te yapılan Anayasa değişikliği ile bu hakka kavuşan kadınların siyasal konumda erkeğe eşit yurttaş konumu kazandığını belirten İncedal, “Tüm bu hakların kadına verilmesi aslında Atatürk’ün 1930’lu yıllardan sonra hız verdiği “Kadın Devrimi’nin” bir parçasıdır. Kadınlar bu hakları Fransa’da 1944’de, İtalya’da 1948’de, Japonya’da 1950’de,
Liechtenstein’de 1984’de, İsviçre’de ise 1972’de verilmiştir. Bahreyn, Umman ve Kuveyt’te ise kadınlar 2005 yılında seçme ve seçilme hakkı kazanmışlardır. Cumhuriyeti’ne sahip çıkan aydın Türk kadınları olarak bize düşen, kadınları Cumhuriyet öncesi yıllardaki gibi bir yerlerin ardına (cumbalara, kafeslere) ve bir şeylerin altına (çarşaf, tesettür) kapatmaya çalışan zihniyete karşı mücadele etmektir” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.