Dandalas 2028'de biter

Dandalas 2028'de biter

Dandalas Barajı bu ödeneklerle en erken 2028’de tamamlanır


Yılmaz Ölmez
Gerçek Gazetesi
Tamamlandığında başta Karacasu olmak üzere, Kuyucak ve Nazilli ilçeleri ile Yenice ve Başaran beldelerinin içme ve sulama suyunu karşılayacak olan Karacasu ilçesindeki Dandalas Barajı, maalesef yeterli ödenek sağlanmadığı için bir türlü tamamlanamıyor.
İhale şartnamesine göre temel atma töreni 3 Mayıs 1998 yılı olarak gösterilirken, bitiş tarihi de 17 Ocak 2001 olarak planlanıyordu. 1998 yılında ihale edilen barajın tamamlanması için de 4 trilyon lira ödenek planlanmıştı. Fakat belirtilen ödenekler zamanın da gelmeyince, baraj 9. yılın sonunda yüzde 40 düzeyinde kaldı. Şu anda barajın tamamlanması için gereken miktar ise 40 trilyon lira. Fakat AKP hükümeti 2008 bütçesini oluştururken Dandalas Barajı için sadece 2 trilyon lira ödenek ayırdı. Bu hesaplara göre de barajın bitirilmesi en erken 2028 olarak görünüyor.
Karacasu"nun AKP"li Belediye Başkanı Emin Mete, 2 trilyon liranın komik bir rakam olduğunu ifade ederken, bu ödeneğin yıl içerisindeki ek ödeneklerle destekleneceğini umut ettiğini söyledi. Mete, “Karacasu Dandalas Barajı sadece ilçemize değil Nazilli, Kuyucak ve beldelerine can verecek. Böylesine önemli bir projenin hala tamamlanmaması anlaşılır gibi değil. Bu rakamlarla barajın bitirilmesi imkânsız. Biz hükümetimizden ve DSİ"den ayrıca bir destek bekliyoruz. Şu anda 2008 bütçesi için tüm barajlara 2"şer trilyon lira ödenek ayrıldığını öğrendik. Tabii ki dikkat çektiğim gibi yıl içerisinde de ek ödenekler geliyor. Dandalas Çayı"na yaylalardan gelen sular maalesef Kuyucak altında Büyük Menderes Nehriyle buluşuyor ve Ege Denizi"ne dökülüyor. Karacasu Belediyesi olarak ben dağlardaki suları bir araya toplayabilmek için dağ başında çalışırken, tamamlandığında Aydın"a kadar can suyu sağlayacak ve bölgenin can damarı konumunda olacak olan barajımızı tamamlamıyor. Ben her şeye rağmen umutluyum. 2008 yılı ve onu takip eden yıllarda yeterli ödeneğin çıkarılarak barajın 5 yıl içerisinde tamamlanacağını umut ediyorum” dedi.
BÜYÜK MENDERES NEHRİNE DÖKÜLEN DANDALAS ÇAYININ SUYU EGE DENİZİNE ULAŞIYOR!
Çine Çayı"nın üzerine kurulması planlanan Çine Barajı gibi, Dandalas Çayı"nın üzerine kurulacak olan Dandalas Barajı da Aydın"ın batı yakasında kalan arazilerin yaz sulamasında kullanılması için su tutacak. Fakat her iki barajda henüz tamamlanmadığı için sular kontrolsüz olarak Menderes"e akıyor ve aşırı yağmurlu dönemlerde binlerce dönüm arazi sular altında kalırken, kurak geçen mevsimde bölge su sıkıntısı yaşanıyor.
Karacasu Belediye Başkanı Emin Mete, belediyenin imkânları doğrultusunda Karşıyaka Mahallesi"ndeki mevcut göletin kenarlarını dolguyla yükselttiğini dikkat çekerken, “Sırada 2. gölet var” diyor. Dandalas Barajı"nın tamamlanmasını beklemeye ne kendisinin ne de ilçe üreticisinin tahammülünün olmadığını söyleyen Belediye Başkanı Emin Mete, “Kendi önlemimi geliştirdiğim projelerimle kendim alıyorum. Yazık bu kadar boşa akıp iden suya” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.