MEHMET ALİ OKLAY

MEHMET ALİ OKLAY

DAR BÖLGE

 

Toplum olarak talepkâr olmalıyız bence. Hatta fütursuzca!

İsteğimizin gerçekleşmesi için cesaretle istemeliyiz. Ağlarcasına! Atasözümüze nispet yaparcasına… Hani derler ya "ağlamayan çocuğa meme vermezler" misali… Arsızcasına "saldır memeye, saldır büyü" hesabı… Bazen, hatta genellikle sabırla tekrarlamak suretiyle, ihtirasla düşüncelerimize kendimiz vefa göstererek…

Yerel seçimlerden hemen sonra, seçim üzerine yeteri kadar değerlendirme yapılmadan yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimi nedeniyle gündeme bir ara gelen Dar Bölge Seçim Sistemi, Ak Parti'nin MKYK toplantısında bir başka bahara bırakılmasıyla gündemden düştü. Bu arada dikkat ettim ya da gözden kaçırdım. Söke yerel basınında hiç gündeme taşınmadı! Halbuki milletvekili çıkarmada hep sıkıntı yaşayan ilçemiz için Dar Dölge Seçim Sistemi bulunmaz kumaştı. Bu konuda nedense kimse iki kelam etmedi ya da vakit olmadı ve/veya konular üst üste geldiğinden fırsat bulamadı. Siyasi partilerin (yerel) yöneticileri seçim yorgunluğundan olmalı ki, ağızlarını açıp iki laf söylemedi ya da ben duymadım. (Edenler varsa beni bağışlasın. Sözümü meclis dışına söylemiş kabul etsin)

Dar Bölge Seçim Sisteminde aday belirlemeler; O bölgeyi bilhassa ilgilendirdiği için, o bölgede halka karşılığı olan, bizden biri, Aydın'a, Ankara'ya rağmen aday olabilecekti. Lidere bağlılığı, lider tarafından seçilmişliği tâli olabilecekti. Dolayısıyla aday liderden çok, vatandaşa borçlu olacaktı seçilmesini… Yine; dolayısıyla liderden çok vatandaşın menfaatine, vatandaşın sözüne, vatandaşın hesabına uygun davranmayı, vatandaş odaklı siyaset yapmayı, hizmet etmeyi ön plana çıkaracaktı…

Korkarım sistem aynen devam edecek. Vekil bizim vekilimiz olmaktan çok liderin vekili olarak, Söke'den değil, Aydın'ın vekili olarak Sökeli'nin oylarıyla Ankara'ya gidecek. Söke de hizmetlere karşıdan bakmaya devam edecek.

İşte bu yüzden ben şahsen talep ediyorum, bir seçmen, bir Sökeli olarak. Dar Bölge Uygulamasının olacağı seçim sistemi istiyorum!

"Ne fark eder!" demeyin, siz de isteyin. Birlikten kuvvet doğar!

Önceki ve Sonraki Yazılar