Develer kültür hizmeti vermeye başladı

Develer kültür hizmeti vermeye başladı

Develer kültür hizmeti vermeye başladı

Türkiye’de 1950’li yıllara kadar yük taşımada kullanılan develer taşıma alanındaki misyonunu tamamlayınca kültür hizmeti vermeye başladı. Gençlik yıllarında arenalarda güreşerek hem sahiplerinin reklamını yapan develer olgunluk evresinden ölünceye kadar da kültür hizmeti veriyor. Yörük kültürünün yaygın olduğu bölgelerde lüks otomobiller yerine günlük kirası 1000 TL civarında olan develer tercih ediliyor.
Aydın Efeler İlçesinde bulunan pek çok deve gençlik yıllarında arenada güreş hizmeti verdikten sonra olgunluk döneminde düğünlerde gelin ve sünnet çocuğu taşımada kullanılıyor. Gerek gelinler gerekse sünnet çocuklarının en mutlu günlerini deve ile gezerek ölümsüzleştirdiklerini belirten Aydınlı deveciler örük kültünde devenin aynı zamanda itibar ve ehemmiyet verme olduğunu belirterek özel günlerde da şan ve şöhret göstergesi olarak kabul edildiğini ifade ettiler.
Aydın’ın yanı sıra çevre illere bile düğüne giden develer gelin ve sünnet çocuklarını taşıması için özel olarak süsleniyor. Oldukça hisli bir hayvan olan develer, davul zurna eşliğinde daha çalımlı yürüyor. Aydınlı devecilerden Pınar Fenerci, sadece Aydın değil çevre illerdeki düğünlerden de gelinler ve sünnet çocukları için taşıma talebi geldiğini uzak mesafelere özel kamyonlarla giderek hizmet verdiklerini söyledi. Son olarak Muğla Milas’ta bölgenin tanınmış işadamlarından Muttalip Özakçan’ın oğlu Metin Özakçan’ın sünnet düğününde sünnet çocuğu taşıyan develer lüks otomobillerden daha fazla ilgi gördü.
Babası lüks bir otomobil firmasının bayii olmasına rağmen sünnet gezisini otomobil yerine deve ile yapan sünnet çocuğu Metin Özakçan, şehir turunu deve ile attı. Direksiyon yerine yöresel kıyafetlerle devenin çilbirine tutup şehir turu atan Baba Esma-Muttalip Özakçan Çifti Yörük geleneklerini sürdürmek ve kendileri için önemli bir kültür mirası olan bu geleneği devam ettirmek için düğünü deve ile yaptıklarını söylediler.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.