Didim’de Marina değil, adeta küçük bir şehir inşa ediliyor

Didim’de Marina değil, adeta küçük bir şehir inşa ediliyor

Didim’de Marina değil, adeta küçük bir şehir inşa ediliyor

Yılmaz Ölmez
Gerçek Gazetesi
Didim İlçesi"nde temeli geçen yıl atılan Didim Marina Yat Limanı projesi süratle devam ediyor. Marinada kaba inşaatın yüzde 80"inin, deniz dolgu çalışmasının ise yüzde 60"lık bölümünün tamamlandığı öğrenilirken, Marinanın 2009 yılı Mayıs ayında hizmete açılacağı belirtildi.
AKP Hükümeti tarafından Turizm Kenti ilan edilen Didim"de tatil köyleri, 5 yıldızlı oteller, Golf sahaları, Apart Oteller inşa edilmesi hedefleniyordu. Fakat bu proje henüz hayata geçirilemedi. Ancak en az Turizm Kenti Projesi kadar önem arz eden Marinanın önümüzdeki yıl tamamlanıp, faaliyete geçecek olması, Didim turizmini şimdiden heyecanlandırmaya yetti. Marina kesin hesap Şefi Kemal Atabak ve Deniz Yapıları Koordinatörü Necdet Daryat Marina inşaatının aralıksız şekilde devam ettiğini açıkladılar. Atölyeler, Hangarlar, Gümrük Binaları, Ticaret Binaları, Sosyal Tesisler ve trafolar olmak üzere 25 bin metrekare alan üzerine 25 bina inşa edilecek. Yat limanının tamamlanmasıyla Denizde 450, karada ise 650 yat marinaya demir atacak. Marina, 114 bin metrekare kara alanı,173 bin metrekare deniz dolgu alanı ve 212 bin metrekare korunmuş deniz kullanım alanına sahip olacak.
2009 yılının mayıs ayında tamamlanacak olan Didim Marina adeta küçük bir şehir görünümüne sahip olacak. Çünkü Marinada marka mağazalar, restoranlar, pastane, cafe, market, banka, sağlık birimleri ve içerisinde doktor ve sağlık görevlileri, Helikopter pisti. 526 araçlık otopark, açık spor alanı, tenis kortları, çok amaçlı spor sahaları, yatların her türlü bakımı, yatçılara hizmet verecek ve genel kullanıma açık olacak toplam 30 adet wc, 30 adet duş, özürlüler için 5 adet wc, yatçılar için çamaşırhaneler, bulaşıkhaneler, her büyüklükteki yatın ihtiyacını karşılayacak güç ve kapasitede enerji ve su temini, bütün yatlara TV, telefon, internet bağlantı imkânları, çeşitli gösteri ve törenlerin organize edilip sunulacağı tören alanları, sosyal tesisler, yüzme havuzları ve saunalar bulunacak.
EN AZ 200 KİŞİYE İSTİHDAM!
Didim Marina inşaatı 16 ay sonra tamamlanıyor. Marinanın tamamlanmasıyla birlikte en az 200 kişi buradaki tesislerde çalıştırılmak üzere istihdam edilecek. Marine kesin hesap şefi Kemal Atabak, “Didim turizmi için milat olacak olan Marina tamamlanmadan şimdiden emlakçıların artısı oldu. Konut ya da arsa satacakları yabancılara önce Marina alanını gezdirip, Marinanın Didim"e getirini anlatıyorlar. Marina tamamlandığında Didim"de hem emlak fiyatları katlanacak, hem de turizm canlanacak. Marinada 200 kişi istihdam edilecek” dedi.
YAP, İŞLET, DEVRET MODELİYLE İNŞA EDİLİYOR!
Didim D-Marina Doğuş grubu tarafından yap, İşlet, Devret Modeliyle inşa ediliyor. Bu nedenle de ödenek sıkıntısı yaşanmıyor. Marina 2,5 yılda tamamlanacak ve Marinanın işletmeciliğini 22,5 yıl Doğuş grubu üstlenecek. Gelişmiş ülkelerde bu tür projeler devlet tarafından değil, büyük kuruluşlar tarafından inşa ediliyor. Bu nedenle de proje bir an önce tamamlanıp hayata geçiriliyor. Doğuş grubu 25 yıllığına bu tesisin işletmeciliğini devraldığı için, inşaatın projesini bir an önce tamamlayıp, yatırıma dönüştürmeyi hedefliyor. İnşaatın 1 ay gecikmesi durumunda dahi zarar bu kuruluşa yazılıyor. 1958 yılında planlanan, ancak temeli 1995 yılında atılan Çine barajı da özel sektöre verilmiş olsaydı, barajın işletmeciliğini 25 yıllığına o kuruluş üstlenmiş olacaktı. Bu hesaplara göre de baraj 2 defa kendisini amorti etmiş olacaktı. Çine Barajı 50 yıl önce planlandı, ancak 50. yılın sonunda hala su tutma seviyesine dahi getirilemedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum