Didim’in umudu gemi turizminde, Kuşadası’na 1-200 gemi yanaşacak ancak e

Didim’in umudu gemi turizminde, Kuşadası’na 1-200 gemi yanaşacak ancak e

Aydın’ın yıldızı yıldan yıla daha da parlayan ilçelerinden Didim’de Mobil Gümrük Kapısının hizmete açılmasıyla yolcu gemileri de Altınkum açıklarını süslemeye başladı.


Yılmaz ÖLMEZ
Gerçek Gazetesi
Aydın’ın yıldızı yıldan yıla daha da parlayan ilçelerinden Didim’de Mobil Gümrük Kapısının hizmete açılmasıyla yolcu gemileri de Altınkum açıklarını süslemeye başladı. Didim’e ilk ve son yolcu gemisinin 1965 yılında geldiğini hatırlatan Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı, “Mobil Gümrük kapısının hizmete girmesiyle artık Didim’e deniz yoluyla da turist gelmeye başladı. Buda ilçenin alışveriş kalitesini artıracak. Çünkü deniz yoluyla gelen turistlerin gelir ve yaşam seviyeleri çok yüksek” açıklamasında bulundu. Didim’e yanaşan son 2 gemiden 200 yolcunun indiği öğrenilirken, esnafta beklenti içerisine girdi. Didimli işletmeciler, “Didim’e bakıldığında özellikle yazlıkçıların yoğunlukta olduğu bir turizm kenti kimliğinde olduğunu görüyoruz. Yine son yıllarda yabancıların konut edinmesi ile ilçede yaşayan yabancı sayısının yaz-kış süreklilik almaya başladığını görüyoruz. Yine Didim’e başta Ankara olmak üzere Eskişehir, Aydın ve ilçeleri ile Denizli’den sezonluk yazlıkçılar tercih ediyorlar. Fakat okulların geç kapanması ve sınavlar nedeniyle Haziran ayında İlçemize pek yazlıkçı gelmiyor. Yani yaz sıcakları artmış olsa bile Didim’de turizm sezonu geç başlıyor ve Ağustos ayının sonlarına doğru geriye dönüş başlıyor. Fakat bu yıl yazlıkçılardan da pek umudumuz yok. Çünkü son birkaç yıldan bu yanna görülüyor ki, Türk halkının tamamına yakını kredi kartı, ev ve araba taksitlerini ödeme çabasındalar. Bu nedenle de bırakın sezonluk tatili, 3–5 yılı sonrasının dahi planlamasını yapamadıkları görünüyor. Bu durumda da iç turizmin parlaklığından söz etmek abartılı olur” dediler.
Yine Didim’in taksi duraklarından Didim taksi’nin en eski esnaşarından Cesur Hasırcı’da, “Benzin fiyatları son bir yılda büyük artış gösterdi. 4 kişilik bir aile Didim’e otomobille gelmeyi tercih edeceklerdir. Fakat bunun için sadece akaryakıt gideri sezon için bin YTL’yi bulacaktır. Diğer harcamaları da hesaba katarsanız işleri oldukça zor. Didim’de taksi işletmeciliği de yıldan yıla cazibesini kaybediyor. Kontak açma tarifimize bakıldığında son bir yıldır artış yok. Fakat akaryakıt, parça fiyatları katlandı. Mobil Gümrük Kapısı ve önümüzdeki yıl hizmete girecek yat limanı sayesinde biz de umudumuzu gemi turizmine bağladık. Çünkü yakın çevremizde tarihi mekânlar çok. Fakat bizim Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan beklentimiz, harabelerin bakımını ve kazıların hızlandırılması ve yeni eserlerin gün yüzüne çıkarılması. Çünkü tarih ve kültür turizmi için ülkemizi tercih eden turistler yeni eserlerin gün yüzüne çıkarılması beklentisi içerisindeler. Fakat kazılar yavaş ilerliyor” dedi.
Didim’de esnaf umudunu denizden gelecek turistlere bağlarken, Aydın’ın diğer turistik ilçesi Kuşadası’nda ise durum çok farklı. Kuşadası sezon sonuna kadar 1–200 yolcu gemisi konuk edecek. Gemilerin birisi gidip, ikisi gelirken Kuşadası limanı da boş kalmıyor. Fakat buna rağmen ilçe esnafı ve turizm işletmeleri sevinemiyor. Çünkü gemilerden inen yolcuların hemen liman önünde bekleyen otobüslere bindirilerek Selçuk Efes, Pamukkale, Şirince gibi tarihi mekânlara götürüldüklerini söyleyen ilçe esnafı, “Sezon başladı fakat ilçemizde büyük durgunluk var” diyorlar. Gemilerden inen turistlerin otobüslerle taşınması taksici esnafını da üzüyor. Gün boyunca bir tane yolcu dahi taşıyamadıklarını söyleyen esnaf, “İşlerimiz yıldan yıla geriliyor” diyerek dert yanıyorlar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.