Doktor Özçalımlı gribal enfesiyona karşı uyardı

Doktor Özçalımlı gribal enfesiyona karşı uyardı

Kış mevsiminin kapıya dayanması birçok hastalığa davetiye çıkartırken, özellikle çocukların ve yaşlıların bu mevsimde daha dikkatli olmaları tavsiye edildi.

Ani hava değişimi, nezle ve gribal enfeksiyonlara davetiye çıkarıyor. Ülkemizde gribal enfeksiyonların genellikle hafife alındığını belirten Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. İsa Özçalımlı, “İleri yaştakiler, çocuklar, kronik hastalığı olanlar ve bağışıklık sistemi baskılanan kişilerde ölüme kadar varabilen ciddi sonuçlar doğurabilmektedir” diyerek vatandaşları uyardı.
“SABUN VE SU İLE ELLER SIK SIK YIKANMALIDIR”
Aydın Atatürk Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. İsa Özçalımlı, Gribe karşı alınacak önlemlerle ilgili olarak , “Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınmalıdır. Grip benzeri bir hastalık geçirildiğinde evde istirahat edilmelidir. Hastayken, hastalığı bulaştırmamak için mümkün olduğunca diğer insanlarla temas sınırlandırılmalıdır. Aksırma ve öksürme esnasında burun ve ağız kâğıt mendille kapatılmalı ve kullanılan kâğıt mendil çöp kutusuna atılmalıdır.Sabun ve su ile eller sık sık yıkanmalıdır. Bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas etmekten kaçınmalıdır. Yüzeyler sık sık temizlenmelidir. Risk gruplarına grip aşısı uygulanmalıdır” ifadelerini kullandı.
“GRİP AŞISI EYLÜL EKİM GİBİ OLUNMALI”
Grip aşısının mutlaka olunması gerektiğini vurgulayan Özçalımlı şunları söyledi; “Grip aşısının mutlaka salgın başlamadan önce yapılması gerekiyor. Aşının etkisinin ortaya çıkması için aşağı yukarı 2-3 haftalık bir süreye ihtiyaç duyuluyor. Dolayısıyla, grip aşısı için en uygun zaman sonbahar, özellikle de Eylül ve Ekim aylarıdır. Eğer bu aylada aşı olamamış grip hastalığı da geçirmemiş, fakat risk grubunda olanların bahar aylarına kadar da aşı yaptırabilir”
“VÜCUT DİRENCİ İÇİN BESLENMEYE DİKKAT EDİLMELİ”
Grip tedavisinde antibiyotiklerin doktor tarafından verildiği takdirde kullanılması gerektiğinin altını çizen Özçalımlı “Gribe yakalandığınızda ilk yapılacak önlem yatak istirahatidir. Özellikle risk grubundaki insanlarla temastan kaçınmak gerekir. Vücut direncinin düşmemesi için beslenmeye dikkat edilmeli ve sıvı ihtiyacını karşılamak için özellikle bol su tüketmek gerekir. Gribe yakalandıktan sonra eğer ateş yüksekliği mevcutsa ateş düşürücü ilaçlar kullanılabilir. Eğer baş ağrısı, kas ve eklem ağrıları varsa ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir. Başta da belirttiğimiz gibi grip virüslerin neden olduğu bir hastalıktır. Bu nedenle antibiyotiklerin tedavide yeri yoktur. Eğer gribal enfeksiyon sinüzit, akciğer iltihabı gibi komplikasyonlara yol açmışsa veya risk grubundaki hastalarda enfeksiyon varlığında hekimin önerisi ile antibiyotik tedavisine başlanabilir” diyerek sözlerini noktaladı.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.