Duman avcısı muhtar

Duman avcısı muhtar

Demir’in hedefi sigarasız köy


Yılmaz ÖLMEZ
Gerçek Gazetesi
Aydın"ın Koçarlı İlçesi"ne bağlı Çakırbeyli Köyü Muhtarı Ahmet Demir, 2 yıl önce köy ihtiyar heyetiyle kapalı mekânlarda sigara içilmemesi yönünde bir karar almış ve bu kararı referandumla halkın onayına sunmuştu. Muhtar"ın bu çağrısı yüzde 98 gibi yüksek bir destekle kabul görünce, köydeki 4 kahvehanede sigara içilmemesi yönünde karar alındı. Sigaranın zararlarını anlatan yazılar hazırlayıp, köy meydanına ve kahvehanelere asan muhtar Demir, şimdi de Aydın İl Sağlık Müdürlüğü ve Adnan Menderes Üniversitesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Doktorlarıyla işbirliği içerisine girerek, köy halkına sigaranın zararlarını anlatıp, köylüsüne topyekûn sigarayı bıraktırmayı hedefliyor.
Aydın Valisi Mustafa Malay"ın da hazır bulunduğu bir toplantıyla Koçarlı halkına sigaranın zararlarının anlatıldığı bir panel düzenledi. Koçarlı Kaymakamı Suat Dervişoğlu, Koçarlı Belediye Başkanı Cengiz Şen, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Şükrü Boylu, Aydın İl Sağlık Müdürü Mehmet Çobanoğlu, Prof. Dr. Erdal Başer, Doçent Dr. Faruk Aydın, Doçent Dr. Mehmet Polatlı, Aydın ve Koçarlı"dan bazı daire müdürleri ve sağlık ekipleri, Çakırbeyli Köyü Muhtarı Mehmet Demir ve okul öğrencileri ile köylüler toplantıda hazır bulundu. Toplantıda ilk konuşmayı Muhtar Demir yaptı. Demir, ”2 yıl önce köyümüzde halkımızın da onayını alarak kapalı mekanlarda sigara içilmemesi yönünde karar aldık. Sağ olsun köyümüzün yüzde 98"i bizim bu düşüncemize destek verdi. İki yılı aşkın süredir kahvehaneler ve kapalı alanlarda sigara içilmiyor. Bu girişimimiz sonucu bir çok köylümüz sigarayı bıraktı. Bugün burada köy halkımıza sigaranın zararlarını anlatmak ve topyekun köyümüzde sigaranın kökünü kazımak için bilimsel fikirlerinden yararlanmak için değerli hocalarımızı köyümüze davet ettik. Onlar da bizim bu çağrımıza duyarsız kalmadılar ve toplantıyı düzenlememize katkı koydular” dedi.
Ardından Aydın İl Sağlık Müdürü Mehmet Çobanoğlu sözaldı. Çobanoğlu, gelişmiş ülkelerde tütün tüketiminin hızla düşmesine rağmen ülkemizde bunun tam tersinin yaşandığına dikkat çekerek, ”Ülkemizde tütün tüketimi son 20 yılda yüzde 80 oranında artmıştır. Gelişmiş Ülkeler toplum bilincini sağlamayı başarmış ve sigara içimi azalmıştır. Tütün ile mücadele doğrultusunda; Sağlık Bakanlığınca düzenlenen sigarayı bırakma kampanyalarının yanı sıra Türkiye"de bir ilki gerçekleştirerek İzmir Sağlık Müdürlüğü ile Tütün mamullerinden korunmayı sağlamak amacıyla birlikte hareket etmk üzere bir protokol imzalanmıştır. Bu bağlamda da değişik sağlık kuruluşlarında sigarayı bırakma poliklinikleri oluşturulmuştur” dedi.
Aydın Valisi Mustafa Malay ise, ”Başta kalp ve akciğer hastalıkları olmak üzere aklınıza gelebilecek tüm hastalıkların nedeni sigaradır. Sadece sağlığınızı değil ekonominiz de zarar görüyor. Gelişmiş Ülkelerde sigara tüketimi düştü. Hele hele kapalı yerlerde sigara içimi ahlaksızlık olarak değerlendiriliyor. Ama bize bakıyorsun; arabaya 4–5 kişi biniyorsa bunun yarısı sigara içiyor ve içmeyenleri de zehirliyorlar” dedi. ”Sağlıklı Yaşam Tarzı ve Sigara” konusunda açıklamalar yapmak üzere kürsüye gelen Prof. Dr. Erdal Beşer, sigaranın zararlarını anlatmadan önce sağlıklı beslenme konusunda açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Erdal Beşer, ”Sabah kahvaltısı çok önemlidir. Günde üç öğün yemeğimizi aksatmamalıyız. Sabah kahvaltılarında çay çocuklarda kansızlığa yol açar. Bu nedenle çocuklarımıza taze meyve suları vermemiz gerekir. Yumurtada protein açışından çok zengindir. Tütün ve tütün mamulleri kalp ve damar hastalıklarının başlıca nedenidir.” dedi.
Konuşmaların ardından Çakırbeyli Köyü Muhtarı Ahmet Demir"in sigarasız yaşam kampanyası çerçevesinde sigarayı bırakan köylüler bir araya gelerek muhtar Ahmet Demir"e teşekkür edip tüm köylüleri sigarayı bırakmaya davet ettiler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.