Efeler Belediyesi jeotermal raporunu açıkladı

Efeler Belediyesi jeotermal raporunu açıkladı

Efeler Belediyesi jeotermal raporunu açıkladı

Efeler Belediye Meclisi tarafından oluşturulan 6 kişilik komisyon, Aydın ili genelindeki jeotermal elektrik santrallerinin (JES) çevreye ve insan sağlığına olası zararlar hakkındaki raporu tamamladı. Kamuoyuna açıklanan raporda "Jeotermalin Aydın’da çevre kirliliği yaratacak boyutlara ulaştığı gözlemlenmiştir" denildi.
Geçtiğimiz yıl Eylül ayı belediye meclis toplantısında JES’lerin çevreye ve insan sağlığına olası zararlarını araştırmak amacıyla CHP’den İsmail Türkbay ve Fikri Aydın, AK Parti’den Ahmet Ünveren ve Özcan Petekkaya, MHP’den de Nedim Ünal ve Ethem Yeşilyurt’tan oluşan 6 kişilik komisyon oluşturuldu. Komisyon aradan geçen 5 ayda çeşitli araştırmalar yaparak bir rapor oluşturdu. Oluşturulan rapor, Efeler Belediye Başkanı M. Mesut Özakcan, komisyon üyeleri İsmail Türkbay, Fikri Aydın, Ethem Yeşilyurt ve Ahmet Ünveren’in katılımıyla Efeler Belediye Meclis Salonu’nda düzenlenen toplantı ile kamuoyu ile paylaşıldı. JES’lerin Aydın’da çevre kirliliği yarattığını söyleyen Efeler Belediye Başkanı M. Mesut Özakcan, "İlçemizde kurulu jeotermal elektrik santrallerin işletilmesi sırasında etrafa yayılan buhar, gözle görülmeyen gazlar ve kötü kokunun, yasa ve yönetmeliklerdeki boşluklardan, idarenin yeterli denetimleri yapmamasından kaynaklandığı ve çevre kirliliği yaratacak boyutlar ulaştığı gözlemlenmiştir" dedi.
"YASAL MÜCADELEMİZ SÜRECEK"
Komisyonun 5 aylık çalışmaları hakkında bilgi veren Başkan Özakcan, yapılan araştırma kapsamında gerçekleştirilen ziyaretlerde sözlü olarak edinilen bilgilerin yanı sıra kurum ve kuruluşlardan alınan belgelerin, ülke ve dünya çapında yazılmış tez ve eserlerin değerlendirildiğini ifade ederek, "Komisyonumuz peşin hükümlü olmadan, insanlığın elektrik enerjisine olan gereksiniminin farkında olarak, ülkemizin ürettiği elektrik enerjisinin yüzde 51,49’unun ithal kaynaklar kullanılarak karşılandığının bilinci ve enerji bakımından dışa bağımlılığımızın azaltılması, yenilenebilir, çevreyi kirletmeyen, yerli enerji kaynaklarının devreye sokulmasının gerektiğine olan inançla çalışmalara başlamıştır. Komisyonumuz örnek olması açısından Yeni Zellenda’nın jeotermal yönetmeliğini de temin etmiş ve bizim yönetmeliğimiz ile karşılaştırmıştır. 5 ay süren yoğun çalışmalar sonucunda da rapor düzenlenmiştir. Efeler Belediyesi olarak; yasaların belediyelere verdiği yetki sınırları içinde kalmak kaydıyla halkımızın sağlığını tehdit eden hiçbir girişime izin vermeyeceğimizi, halkımızın sağlığını hiçe sayanlar ile doğanın kirlenmesine neden olanlarla yasal mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğimizin bilinmesini isteriz" diye konuştu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.