Ege lezzetleri Alman markerlerinin raflarını süsleyecek

Ege lezzetleri Alman markerlerinin raflarını süsleyecek

Ege lezzetleri Alman markerlerinin raflarını süsleyecek

Türkiye’nin ve Ege Bölgesi’nin ihracatta en büyük partneri olan Almanya’ya ihracatı arttırmak için çalışan Ege İhracatçı Birlikleri, “Almanya Pazarı Satın Alma Günleri” isimli etkinlikte Alman ithalatçılarla, Türk ihracatçıları buluşturdu.
Ege İhracatçı Birlikleri ile Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası arasında 19 Ocak 2016 tarihinde düzenlenen “İşbirliği Protokolü” meyvelerini vermeye başladı. Aralarında ünlü Alman marketler zinciri Rewe’nin bulunduğu Alman firmaları ile Egeli ihracatçılar Ege İhracatçı Birlikleri’nde ikili iş görüşmesi yaptı.
Alman - Türk Ticaret ve Sanayi Odası ile imzaladıkları işbirliği protokolü sonrasında Alman - Türk Ticaret ve Sanayi Odası İzmir Bürosu Müdürü Ünal Eren’in Ege İhracatçı Birlikleri üyelerinden randevu alan üyelere her ayın ikinci Çarşamba günü “Almanya Pazarı İş Fırsatları”nı anlattığı toplantılar serisi başlattıklarını anlatan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, “Almanya Pazarı Satın Alma Günleri” etkinliği ile işbirliğine yeni bir zenginlik kazandırdıklarını kaydetti.
Avrupa Birliği’nin lokomotifi konumunda olan ve dünyanın en güçlü ekonomileri arasında yer alan Almanya’nın küresel ekonomik krizden en az hasarla çıkan ülkelerin başında geldiğini anlatan Ünlütürk, “Almanya Türkiye ve Ege Bölgesi’nin başlıca ticari partneri. Almanya geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 2015 yılında da Egeli ihracatçıların en fazla ihracat yaptığı ülke oldu. Üyelerimizce, Almanya’ya geçtiğimiz yıl 1 milyar 128 milyon dolar ihracat gerçekleştirildi. Bölgemizin toplam ihracatında Almanya’nın payı yüzde 11 oldu. Almanya, Türkiye genelinde de yıllardır başlıca ihracat pazarımız. Geçen yıl 13 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik. “Almanya Pazarı Satın Alma Günleri” ile Ege Bölgesi’nden Almanya’ya ihracatımızı daha da arttırmayı amaçlıyoruz. 2015 yılında karşılıklı ticaret hacmimiz 35 milyar doları aştı. 2023 yılında Almanya’ya ihracatımızı 50 milyar dolara, karşılıklı ticaretimizi ise 100 milyar dolara ulaştırmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, Alman Türk Ticaret ve Sanayi Odası ile “Almanya Pazarı Satın Alma Günleri” etkinliği benzeri etkinlikleri önümüzdeki süreçte devam ettireceklerini sözlerine ekledi.
REWE ALIMLARINI DİREKT YAPACAK
Geçmiş yıllarda Türkiye’den aracılar vasıtasıyla ithalat yapan Almanya’nın ünlü süpermarket grubu Rewe, Türkiye’den yaptıkları alımları artık doğrudan ihracatçılarımızdan aracısız almak üzere bir yapılanma içerisine girdi. Rewe bu amaçla İstanbul’da ofis kurdu. Ege Bölgesi’ndeki gıda ürünleri ihracatçılarıyla bir araya gelen Rewe İstanbul Ofisi yetkilileri, Türkiye’nin önemli gıda üretim merkezi İzmir’den olumlu izlenimler ile ayrıldılar. Söz konusu temasların kısa sürede ticari anlaşmalarla taçlanması bekleniyor.
Mobitec Kottmann und Berger GmbH, Richard Bergner Holding GmbH & Co. KG firmaları yetkilileri de verimli iş görüşmeleri gerçekleştirdiklerini, önümüzdeki dönemde görüştükleri firmalar ile potansiyel işbirliklerine girebileceklerini bildirdiler.
“Almanya Pazarı Satın Alma Günleri” kapsamında Almanya’dan otomotiv yedek parça sektöründen Mobitec Kottmann und Berger GmbH, döküm ürünleri sektöründen Richard Bergner Holding GmbH & Co. KG ve Süpermarket Grubu Rewe Ege İhracatçı Birlikleri’nde 30 Türk ihracatçı firması ile ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdi.
İkili iş görüşmeleri sonrasında Ege İhracatçı Birlikleri Başkanlar Kurulu, Mobitec Kottmann und Berger GmbH, Richard Bergner Holding GmbH & Co. KG ve Rewe yetkililerini akşam yemeğinde ağırladı. Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Jak Galiko, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep, Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Başkanı Sinan Kızıltan, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Rıza Seyyar, Ege Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği Başkan Yardımcısı Burak Sertbaş yemeğe katılan isimler oldu.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.