EGE'DE ZEYTİN AĞAÇLARI KURUMAYA BAŞLADI

EGE'DE ZEYTİN AĞAÇLARI KURUMAYA BAŞLADI

EGE'DE ZEYTİN AĞAÇLARI KURUMAYA BAŞLADI

(İHA) - Küresel ısınmayla birlikte sn yılların en kurak mevsiminin yaşandığı Ege Bölgesi'nde zeytin ağaçları kurumaya başladı. Koçarlı Tariş Zeytinyağı Kooperatifi Başkanı Erol Özbaş, üreticinin zeytinden vazgeçip ağaçlarını kurtarma telalını düştüğünü ve tüm çabalara rağmen ağaçların kurumaya başladığını söyledi. Zeytinyağı fiyatlarının düşük olması nedeniyle kuraklığın yanında üreticinin ayrı bir dert yaşadığını kaydeden Özbaş "Geçen yıl zeytin yağı destekleme primleri 10 YKr idi. Hükümetin bu rakamı 1 YTL'ye yükseltmesini talep ediyoruz" dedi.
Yaşanan kuraklık nedeniyle zeytin ağaçlarının bu yıl hiç sürgün yapmadığını ve önümüzdeki sezon ciddi verim kaybının yaşanacağının tahmin edildiğini kaydeden Koçarlı Tariş Zeytinyağı Kooperatifi Başkanı Erol Özbaş "Düşük fiyatlar nedeniyle zor durumda olan üreticimiz yaşanan kuraklıkla birlikte daha da zor duruma düştü. Aylardır bir damla yağmur düşmemesi nedeniyle ağaçlar kurumaya başladı. Üreticilerimiz kendi çabaları ile ağaçlarını sulamaya çalıştı. Ancak yaşanan kuraklık nedeniyle bu sulama da yetersiz kaldı. Önümüzdeki dönem zeytin mahsulünün olmaması nedeniyle işletmeler bile faaliyet gösteremeyecek" diyerek tek temennilerinin Allah'tan doyucu ve afatsız bir yağış olduğunu söyledi.
Kooperatif olarak her zaman üreticinin yanında olduklarını ve geçen dönemde Tariş tarafından 4 YTL 80 Ykr'ye alınan zeytin yağının daha sonra piyasada 3.5 YTL'ye kadar düştüğünü hatırlatan Özbaş, üreticilerin de kooperatiflere sahip çıkmasını istedi.
Şu anda 800 ortakları bulunduğunu ve zeytin üreticisinin sorunlarını çözmek adına değişik çalışmalar yaptıklarını ifade eden Kooperatif Başkanı Erol Özbaş zor durumda olan zeytin üreticisinin ayakta kalabilmesi için hükümetten destek beklediklerini ve Aydın'ın kuraklık nedeniyle afet bölgesi ilan edilmesini istedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.