Eğitim sistemine eleştiri

Eğitim sistemine eleştiri

Aydın Valisi Mustafa Malay’dan eğitim sistemine eleştiri “Ezbercelik yüzünden çocuklarımız papağan gibi yetişiyor””

Gerçek Gazetesi
Aydın Valisi Mustafa Malay, Türk eğitim sisteminin ezbercilik yüzünden büyük zararlar çektiğini belirterek, Ezbercilik yüzünden çocuklarımız papağan gibi yetişiyor dedi.
Kuşadası Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi'ndeki çeşitli eğitim toplantılarına katılan Aydın Valisi Mustafa Malay, öğretmen ve öğrenci yetiştirme konusunda araştırma ve inceleme konularına ağırlık verilmesi gerektiğini belirterek, okullardaki ezberciliğin mutlaka önlenmesi gerektiğini söyledi. Okullardaki ezbercilik yüzünden liseyi bitiren öğrencilerin okur-yazardan başka bir şey olmadığına dikkati çeken Aydın Valisi Mustafa Malay, “Öncelikle kendimize özgüvenimiz olması lazım. Özgüvenimizi kaybetmeyeceğiz. Deniyor ki, 'tüm buluşları Avrupalılar yapıyor Türklerin bir buluşu yok' Oysa tarihte böyle değil. Büyük gayret sarf ederek Türkler tarihte büyük buluşlar elde etmiş. Ancak, ezberciliğe kaçarak, araştırma-inceleme yapmayarak tembel bir tombul haline geldik" dedi.
İlköğretimden başlayarak çocukların mutlaka projeye üretmeye, araştırmaya ve incelenmeye yönlendirilmesi gerektiğini kaydeden Aydın Valisi Mustafa Malay, “Ezberciliği ilke edinmiş ve papağan haline gelmiş birinin kimseye bir faydası olmaz. Zaten, belli bir süre sonra bu ezberlediklerimizi de unutuyoruz. Hiçbir işe yaramayan insan oluyoruz. Bu nedenle Çocuklarımızı ne yapıp edip, araştırmaya incelemeye yönlendirmemiz lazım. Papağanlar yetiştirmeyelim. Bunun temeli ilköğretimde, ortaöğretimde çocuklarımızı mutlaka araştırmaya incelemeye yönlendirmekten geçiyor. Çocuklarımızın kabiliyetleri hangi alanda ise ona göre yönlendirelim. Bu konuda, öğretmenlerimize çok büyük iş düşüyor. Araştırma ve inceleme konusuna büyük önem vermeleri gerekiyor. Çok iyi yetişmiş öğretmenlere ihtiyacımız var. Öğretmen formasyonu çok önemli. Öğretmen çok iyi yetişecek, araştırmanın, incelemenin önemini çok iyi anlayacak ki iyi öğrenci yetiştirsin. Meslek okullarına da gerekli önemi vermiyoruz. Oysa gelişmiş ülkelerde ağırlık meslek liselerinde. Son dönemde araştırma ve inceleme konularına ağırlık veren yerlerde az da olsa başarılar elde ediliyor. Demek ki bu konulara eğilince oluyor. Ülkemizin çok önemli bir temel sorunu öğrencileri proje yapmaya, araştırmaya yönlendirmemek. Öğrencilerimizi çok çalışmaları gerektiğini anlatmalıyız. Başka ülkelerin insanından bir eksiğimiz yok diyerek eğitim sisteminde ezbercilikten uzaklaşılması gerekir” dedi (iha)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.