Ekonomik yatırımların desteklenmesi hakkında tebliğ yayınlandı

Ekonomik yatırımların desteklenmesi hakkında tebliğ yayınlandı

Ekonomik yatırımların desteklenmesi hakkında tebliğ yayınlandı

Aydın, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fikret Fuat Aktaş, Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Hakkında tebliğin yayınlandığını bildirdi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Aktaş konuya ilişkin açıklamasında, "Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından doğal kaynaklar ve çevrenin korunmasını dikkate alarak, kırsal alanda gelir düzeyinin yükseltilmesi, tarımsal üretim ve tarıma dayalı sanayi entegrasyonunun sağlanması için küçük ve orta ölçekli işletmelerin desteklenmesi, tarımsal pazarlama altyapısının geliştirilmesi, gıda güvenliğinin güçlendirilmesi, kırsal alanda alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, yürütülmekte olan kırsal kalkınma çalışmalarının etkinliklerinin artırılması ve kırsal toplumda belirli bir kapasitenin oluşturulmasına ilişkin usul ve esasları belirlemek üzere 21.10.2016 tarih ve 2016/37 sayılı Resmi Gazetede Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı Kapsamında Tarıma Dayalı Ekonomik Yatırımların Desteklenmesi Hakkında Tebliğ yayınlanmıştır" dedi.
İllerde uygulanacak projeler
Program çerçevesinde illerde uygulanacak proje konularına ve başvuru süresine de değinen Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fikret Fuat Aktaş,” Program çerçevesinde Afyonkarahisar, Ağrı, Amasya, Ankara, Aydın, Balıkesir, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Giresun, Hatay, Isparta, Mersin, Kars, Kastamonu, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Kahramanmaraş, Mardin, Muş, Nevşehir, Ordu, Samsun, Sivas, Tokat, Trabzon, Şanlıurfa, Uşak, Van, Yozgat, Aksaray, Karaman, Ardahan illerinde uygulanacak proje konuları; Yaş meyve sebze tasnif, paketleme ve depolama yatırımları hariç bitkisel ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması, Hayvansal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması konusunda sadece ham derinin işlenmesi, soğuk hava deposu, çelik silo, hayvansal ve bitkisel orjinli gübre işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması, yenilenebilir enerji kullanan yeni sera, kırsal ekonomik alt yapı yatırım konularından, çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik altyapı sistemleri, bilişim sistemleri ve eğitimi yatırımları yer almaktadır. Bu Tebliğde belirtilen usul ve esaslara göre hazırlanan başvuru dosyasının girişi bu Tebliğin yayımı tarihi olan 21 Ekim 2016 tarihinden itibaren 45 gün içerisinde elektronik ağ üzerinden yapılır. Son başvuru tarihi bitiminde elektronik ağ başvurular için veri girişine kapatılır. Yapılan başvurular son haliyle işleme alınır” diye konuştu.
Ekonomik yatırım konularında yatırım tutarı ve destekleme oranı
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fikret Fuat Aktaş, Ekonomik yatırım konularında yatırım tutarı ve destekleme oranı konusunda,”Bitkisel ürün işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlardan tohum işleme, paketleme ve depolama yatırımları için 2 milyon Türk Lirası, bunun dışında kalan yatırımlar için 1 milyon 500 bin Türk Lirası, Hayvansal orjinli gübre işlenmesi, paketlenmesi ve depolanmasına yönelik yatırımlara 2 milyon Türk Lirası, Yenilenebilir enerji kaynakları kullanan yeni seraların yapımına yönelik yatırımlara 2 milyon Türk Lirası, Soğuk hava deposu yapımına yönelik yeni yatırımlara 1 miyon 500 bin Türk Lirası, Çelik silo yapımına yönelik yeni yatırımlara 1 milyon 500 bin Türk Lirası dır. Kırsal ekonomik alt yapı yatırım konularında hibeye esas proje tutarı; Çiftlik faaliyetlerinin geliştirilmesine yönelik altyapı sistemlerine yönelik yatırımlar için 500 bin Türk Lirası, Bilişim sistemleri ve eğitimine yönelik yatırımlar için 500 bin Türk Lirası üst limitini geçemez. Hibeye esas proje tutarı alt limiti en az 30 bin Türk Lirası’dır. Bu limitin altındaki başvurular kabul edilmez. Hibeye esas proje tutarının yüzde 50’sine hibe yoluyla destek verilir. Diğer yüzde 50’si oranındaki tutarı başvuru sahipleri temin etmekle yükümlüdür. Proje bütçesi Katma Değer Vergisi (KDV) hariç hazırlanır. Proje toplam tutarının; bu maddede belirlenen hibeye esas proje tutarını aşması durumunda, artan kısma ait işlerin proje sahiplerince ayni katkı olarak finanse edilmesi ve yatırım süresi içerisinde tamamlanması gerekir. Bu durumun hibe başvurusu ile beraber taahhüt edilmesi şarttır. Küçük ve orta ölçekli ekonomik faaliyetlere yönelik yatırım tesislerinin desteklenmesi amaçlandığından, başvuruda belirtilen proje toplam tutarı ile yatırım konusunun tam olarak gerçekleşmesi sağlanır” şeklinde konuştu.
Başvuru yapacak kişi ve kuruluşlar
Kimlerin başvuru yapabilecekleri konusunda ise,” Ekonomik yatırım konularını gerçekleştirmek üzere hazırlanacak proje başvuruları gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılır. Kırsal ekonomik alt yapı konularından kırsal turizm ve el sanatları ve katma değerli ürünler hariç başvuru sahibi gerçek ve tüzel kişilerin, Bakanlık tarafından oluşturulan çiftçi kayıt sistemine veya Bakanlık tarafından oluşturulmuş diğer kayıt sistemlerine son başvuru tarihinden önce kayıtlı olması gerekir. Tüm yatırımlara yönelik proje konularına başvurabilecek tüzel kişilerin idari ve mali açıdan kamudan bağımsız olması gerekir. Tüm yatırımlar için son başvuru tarihinden önce kurulan; Kollektif şirket, limited şirket ve anonim şirket şeklinde kurulmuş olan şirketler ve bunların aralarında oluşturdukları ortaklıklar, Tarımsal amaçlı kooperatifler, üretici birlikleri ile bunların üst birlikleri, ekonomik yatırım konularına tüzel kişilik olarak başvurabilirler. Önceki tebliğler kapsamında hibe sözleşmesi imzalayan yatırımcılardan yatırımını henüz nihai rapora bağlayamayanlar hibe başvurusunda bulunamazlar” dedi.

 

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.