Elmas Bayar; “Önyargılar zamanla aşılır."

Elmas Bayar; “Önyargılar zamanla aşılır."

Çimento gibi erkek egemen ve ağır koşullara sahip bir iş alanında, 23 yıldır vardiyalı sistemde çalışan kimya laborantı Elmas Bayar, diğer kadınlar için rol model olmayı hedefliyor.

Batısöke Çimento Fabrikası Kimya Laborantı Elmas Bayar:

“Önyargılar zamanla aşılır. Kadınlar kesinlikle istedikleri, sevdikleri işi yapmalı”

 

Batı Anadolu Grubu Batısöke Fabrikası’nda Kimya Laborantı olarak çalışan Elmas Bayar, kadınlara örnek olacak azimli bir kariyer geçmişine sahip. 23 yıldır doğum izni dışında iş hayatına ara vermeden, vardiyalı şekilde çalışan Bayar, çalışma ve aile hayatı arasında güvenli bir denge kurmayı başarmış, başarılı bir iş kadını.

 

Anadolu Üniversitesi ikinci sınıf öğrencisi iken şartlar gereği eğitimine ara vermek zorunda kalan Elmas Bayar 1995 yılında Batısöke fabrikasında Kimya Laborantı olarak çalışmaya başladı. Çimento sektörü gibi erkek egemen ve ağır koşullara sahip bir iş alanında, vardiyalı bir çalışan olarak 23 yılı geride bırakan Elmas Bayar evli ve 18 yaşında bir genç kız annesi. İş ve aile arasında dengenin sağlanmasında kadınların iş hayatına duyduğu azim ve heyecanın büyük rolü olduğunu söyleyen Bayar, iş hayatında kazandığı manevi tecrübe ve duygusal gelişimin madden ölçülemeyeceği inancında…

 

“Kadınların iş gücüne katılımının düşük olduğu ülkemizde çimento sektöründe zor olanı başarmak benim açımdan çok önemliydi. Tabii ki de vardiyalı çalışan bir anne olarak özellikle kızım ile olan ilişkimde çok zor günlerde geçirdim. Kızım küçükken zaman zaman onu bırakıp işe gitmemi istemiyordu. Ama ben eşimin de destekleriyle ona sabırla işimin önemini anlatmaya çalıştım. Bundan yaklaşık on iki yıl önce bir gün kızım bir inşaat önünde bulunan Batısöke logolu çimento torbalarını gördü ve heyecanla bana ‘Anne bak sizin yaptığınız çimentolar, onlarla ev yapılıyor ve çocuklar anne ve babalarıyla evlerinde yaşıyorlar değil mi?’ dediğinde onun küçük penceresinden yaptığımız işin ne kadar mutluluk verici olduğunu, emeğimi ne kadar önemsediğini gördüm ve bu beni çok mutlu etti. Çünkü ben bir kadın olarak her zaman hemcinslerime örnek teşkil etmek, onlara rol model olmak ve toplumda zayıf algısını ortadan kaldırmak, hem yaşadığım sosyal çevreme hem de kurumuma değer katmak istedim. Bu istek ve arzu ile adım attığım çalışma hayatımda, yani Batısöke’de 23 yıldır ilk günkü gibi kararlılık, mutluluk ve heyecanla çalışıyorum."

 

Aynı şirkette dolu dolu 23 yıl

İşveren rekabetinin arttığı günümüz ekonomisinde, şirketlerin yetenekli ve istekli çalışanlara cinsiyet farkı gözetmeden kapılarını açmaları gerektiğine inanan Bayar bu konuda kendini şanslı hissediyor. Uzun yıllardır çalışana, kadın-erkek eşitliğine her açıdan değer veren, kendisini önemseyen bir şirkette çalıştığının altını çiziyor.

 

“Ben çok şanslıyım ki çalışma hayatına çok doğru bir yerden adım attım. Batı Anadolu Grubu’nda çalışmaktan hep gurur duyuyor ve beklentilerimi karşılamasından dolayı teşekkürlerimi sunuyorum. İşimi seviyorum ve gelecekte devam edeceğim. Vardiyalı çalışma sistemi ile yaptığım işin kadınlar tarafından zor bir iş olarak nitelendirilmesi ile ilgili örnek teşkil edip bu konudaki toplum tabularını yıkarak kadınların istediklerinde her alanda başarılı olabileceğini göstermek istiyorum.”

 

Tüm sektörlerin ve kuruluşların elini taşın altına koyarak kadın istihdamına destek olması gerektiğine dikkat çeken Bayar; “Türkiye’de kadın istihdamı Avrupa ülkeleri ile karşılaştırıldığında düşük. Oysa kadınların iş hayatında etkin bir şekilde rol alması onları ekonomik ve sosyal açıdan güçlü kılan bir etmen… Kadın istihdamı bölgelerin gelişmişlik düzeylerine göre farklılık gösteriyor. Kadın istihdamını arttırmadan bir ülkenin ekonomik ve sosyal gelişiminden söz etmemiz maalesef mümkün değil"diyor.

 

“Kadın, değer ve emek demek; başarı ise yaşamın ta kendisi…”

Elmas Bayar’a göre başarı uzun soluklu bir yaşam öyküsü… Başlangıç noktasından, hedeflenen noktaya ulaşmak için tüm zorluklar karşısında azimli ve disiplinli olmak, zamanı iyi kullanmak yeniliğe açık olmak gerektiğine inanıyor. İş hayatında kadın olmayı bir eksiklik olarak görmüyor tam tersine bir değer ve emek diyor. Farklı sektörlerde çalışmaya çekinen ve çalışma hayatına yeni atılacak kadınlar için tavsiyelerini de paylaşan Bayar kadınların mücadeleden ve özgüvenlerinden vazgeçmemeleri gerektiğinin altını çiziyor.

 

“Çünkü kadın üreten demek, hassasiyet demek, işsel ve kişisel aidiyet demek. Biz yaptığımız her işi yüksek aidiyet, özveri ve gönüllülük esasıyla yapıyoruz. İş hayatına atılacak genç kadınlara tavsiye olarak öncelikle kadın - erkek işi gibi ayırım yapmamalarını, istedikleri başarılı olacaklarına inandıkları işi seçmelerini, sürekli öğrenmeye, yeniliklere açık olmalarını öneriyorum. Hangi mesleği yapmak için okusalar da üniversitede veya okulda edinilen bilgilerin pratik olmadığı sürece havada kalacağını bilmelerini isterim. İş yerlerinin ve işverenlerinin onlara katacağı değerleri, yaratacağı fırsatları her zaman yakalama çalışsınlar” diyor.

 

Batı Anadolu Grubu

1966 yılında Batı Anadolu Çimento Sanayii olarak temelleri atılan “Batı Anadolu Grubu” bugün Türkiye’nin öncü holdinglerinden biri konumuna sahip. Batı Anadolu Grubu’nun şirketleri arasında Çimento endüstrisinin güçlü şirketlerinden BATIÇİM ve BATISÖKE, enerji üretimi ve perakende satışı alanında faaliyet gösteren BATIENERJİ; hazır beton tesisleri bulunan BATIBETON, liman işletmeciliği ve lojistik alanında BATILİMAN ve uçucu külün endüstriyel alanlarda hammadde olarak kullanımını sağlayan Ash Plus bulunuyor.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.