EMEĞE SAYGI -1-

 

Be Hey Dürzü’

Neyzen Tevfik Kolaylı’nın Değildir!

“Sivri üslubu nedeniyle Neyzen Tevfik’e mal edilen ‘Be Hey Dürzü’ şiirinin kime ait olduğu tartışma yarattı. Mutlu Çelik, şiiri Atatürk düşmanlarına ithafen yazdığını söyledi. Ankaralı çiçekçi Bülent Ulusoy hakkında ‘Atatürk’e hakaret’ suçlamasıyla dava açılmasına neden olan ‘Be Hey Dürzü’ başlıklı şiiri kimin yazdığı tartışma yarattı. Ulusoy’un avukatı Tahsin Adak Zeyrek, müvekkiline yönelik suçlama nedeniyle mahkemeye sunduğu savunmada, şiirin hiciv ustası Neyzen Tevfik’e ait olduğunu belirterek, şairin Atatürk hayranlığını anlattı. Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı Asayiş Şube Müdürü Mutlu Çelik ise şiirin kendisine ait olduğunu ve 1994 yılında yayınladığı ‘Cevaben’ adlı kitapta yer aldığını söyledi. Bu kitabı, TBMM’de Atatürk aleyhine konuşma yapan eski RP Milletvekili Hasan Mezarcı’ya ve Atatürk düşmanlarına ithafen yayınladığını belirten Çelik, Barış Partisi’nin şiiri Neyzen Tevfik imzasıyla poster ve kartpostal yaparak sattığını, bu tarihten itibaren şiirin Tevfik’e mal edildiğini kaydetti. Şiiri izinsiz kullandığı için Barış Partisi’ne dava açtığını ifade eden Mutlu Çelik, Ankara 5′inci Asliye Hukuk Mahkemesi’nden tedbir kararı aldığını vurguladı. Şiirin Neyzen Tevfik’e değil kendisine ait olduğunu, açtığı internet sitesinde de dile getiren Mutlu Çelik, mahkemenin tedbir kararı ile şiirin asıl sahibinin tescil edildiğini bildirdi. ‘Be Hey Dürzü’ şiirinin Neyzen Tevfik’e ait olduğuna dair bugüne kadar çok sayıda yazı ile karşılaştığını anlatan Mutlu Çelik, Necati Doğru, Hikmet Çetinkaya ve Fatih Altaylı gibi yazarlar ile siyasetçi Ertuğrul Yalçınbayır’ın, yaptığı uyarı sonrasında hatalarını düzelttiğini sözlerine ekledi.”                                                             

Bu ilk değil

Tevfik’in hayatını ve şiirlerini anlatan ‘Çeşitli Yönleriyle Neyzen Tevfik’ isimli kitabın yazarı araştırmacı Alpay Kabacalı, sivri üslubu nedeniyle bu tarzdaki dörtlüklerin daha önce de Neyzen Tevfik’e mal edildiğini hatırlattı. Kabacalı, ‘Neyzen Tevfik hayattayken gazeteci Ahmet Emin Yalman’ı yeren bir dörtlük Neyzen Tevfik imzasıyla piyasaya çıkmıştı. Ama şair dörtlüğün kendisine ait olmadığını açıklamıştı’ dedi. Kabacalı, dördüncü baskısı yapılan kitabının son bölümünü de Neyzen Tevfik’e ait olmayan ama kendisine mal edilen dörtlüklere ve şiirlere ayırdığını anlattı. Neyzen Tevfik’in neredeyse tüm eserlerini inceleyen Kabacalı, ‘Be Hey Dürzü’ şiirinin, ünlü hiciv ustasına ait olmadığını belirtti. Kabacalı, ‘Daha önce de bu şiirin Neyzen Tevfik’e ait olduğu söylenmişti hatta bu konuda tartışmalar da yaşanmıştı. Ancak ben o zaman da bu şiirin Neyzen Tevfik’e ait olmadığını söylemiştim’ dedi.

Şair Ataol Behramoğlu da şiirin Neyzen Tevfik’e ait olmadığını söyledi. Behramoğlu, şiirdeki üslubun Tevfik’e benzemediğini belirtti.

(http://ozgurdurus.wordpress.com/2008/08/18/be-hey-durzu-neyzen-tevfik-kolaylinin-degildir/)

Yukarıdaki  habere ve açıklamalara karşın “Be Hey Dürzü” adlı şiir hala ısrarla Neyzen Tevfik adıyla yayınlanıyor, özellikle internette ısrarla bu yanlış yineleniyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar