Engellilerin en büyük engeli birlik olamamak

Engellilerin en büyük engeli birlik olamamak

Engellilerin en büyük engeli birlik olamamak

Efeler diyarı Aydın’a has ‘Efe tek oynar’ sözü iş ortaklıklarından sonra derneklere de yansıdı. Türkiye’nin en fazla derneğine sahip Aydın’da kısa bir süre öncesine kadar tek olan engelliler derneği sayısının bile mantar gibi çoğalarak 9’a yükseldiği belirtildi. Durumdan kendilerinin da rahatsızlık duyduğunu belirten engelliler, benzer durumun ülkenin pek çok ilinde yaşandığını ifade ettiler.
Aydın’da yaklaşık 15 yıl öncesine kadar tek bir dernek çatısı altına faaliyetlerini sürdürüp seslerini duyurmaya çalışan engelliler, engellilere çeşitli hakların verilmesi ve bakım aylığı bağlanması ile birlikte parçalanmaya başladı. Daha çok dışarı çıkıp sosyal aktivitelere katılmaya başlayan engelliler seslerini duyurmak için örgütlenmeye giderken garip bir şekilde parçalanmaya başladı. Şu anda Aydın’da sadece görme engelliler bile 3 ayrı derneğe bölünmüş durumda. Sadece işitme ve zihinsel engellilerin tek dernek çatısı altında toplanabildiği Aydın’da engellilerin birbirilerine kızarak kurduğu dernek sayısı 9’a yükseldi.
Aydın’daki mevcut engelliler derneğinin başkanına kızarak dernek kuranlardan biri de Aydın Engelliler Dayanışma Derneği Başkanı Yücel Balkın. Durumdan kendisinin de rahatsız olduğunu ancak Aydın’ın havasından mı suyundan mı yönetime kızanların kendi başına dernek kurduğunu belirtti. Aydın il merkezinin yanında Nazilli’de bile engellilerin aynı dernek çatısı altında anlaşamadığı için ikiye bölündüğünü belirten Başkan Yücel Balkın, “Bu ayrışma aslında biz engelliler için sıkıntı. Çünkü birlik olmak için bir araya gelinip kurulan dernekler, yeni bir ayrışmaya ya da parçalanmaya neden olup yeni dernekler doğuruyor” dedi.
“Sadece zihinsel engelliler ile işitme engelliler tek çatı altında”
Aydın’da önceleri sadece Sakatlar Derneği tüm engellileri bünyesinde barındırırken önce görme, ardından işitme, ardından ortopedik daha sonraları da ortopedik engeli olanlar kendi başlarına dernek kurdu. Daha sonra bu derneklerde de yönetime kızan herkes efelenip yeni dernek kurunca dernek sayısı mantar gibi arttı. Şu anda sadece görme engellilerin 3 ayrı derneğe ayrıldığını belirten Yücel Balkın, “Şu anda Beyaz Ay, Altı Nokta Körler ve Görme Engellileri Derneği olmak üzere sadece görme engellileri kapsayan 3 ayrı dernek var. Ortopedik engeli olanlar ise; Sakatlar Derneği, Tüm Engeliler Derneği, Engelliler Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Özel İnsanlar Dayanışma Derneği olmak üzere 4’e ayrılmış. Sadece işitme engelliler ile zihinsel engellilerin derneklerinde parçalanma yaşanmadı” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.