ENGELSİZ KENTLER

 

“Engelli olduğu için, bir kişinin ayrımcılığa uğraması, kişinin doğuştan sahip olduğu onuru ve değeri ihlal etmektir.”

*Bilmem farkında  mısınız, ama yeryüzünde milyonlarca engelli insan yaşıyor. Ülkemizde de son veriler göre nüfusumuzun % 12.29’nu engelliler oluşturuyor.  Sokaklarda, alanlarda, çarşıda ve yaşam alanlarının  bir çoğunda engelli insanlarımız göremiyoruz.

*Bizler günlük yaşamımızın gaileleri içerisinde bunun nedenlerini sorgulama gereği bile duymuyoruz. Bir de sıkça tanık olmadığımız bir olgu için kafamızda bir soru işareti oluşturamıyoruz. Biz, engellilerin ve engelli ailelerinin yaşadıkları sorunlardan uzağız.

*Her insan potansiyel bir engellidir. Bunu hiç düşündünüz mü?

*Gerçek şu ki  engellilerin yaşama katılmasını önleyen hemen hemen bir çok şeyi bizler yaratıyoruz. Çünkü yaşam alanlarını kurgulayan bizler, yaşamın değerini göz ardı ederek, daha çok kazanmak uğruna, yaşam alanlarını berbat ediyoruz.

*Hayır!  Böyle değil diyen varsa beri gelsin…

*Yok saydığımız engellileri, farkında olmadığımız küçük ayrıntılarla evlerinde tutsak ediyoruz… Bunun nedeni sayısal üstünlüğümüz ve yaşamı kurgulama hakkının bizde olması. Ama  şöyle bir gözlerimizi  kapatıp düşünsek; sayısal üstünlüğün ve yaşamı belirleme gücünün engellilerde olduğu bir dünyada, yaşamı bu denli engelleyen duvarların ve onları evlere mahkum eden merdivenlerin yeri olur muydu?

*Duvarsız kentleri merdivensiz evleri düşleyebiliyor musunuz? 

*“Engelsiz bir kent için el ele. Sloganıyla, “Söke Sevgi Gönüllüleri” oluşum düşüncemi paylaştığım herkese yeniden merhaba demek istiyorum. Onları yaşamın kıyısından , yaşamın içine çekebilmek için yapabileceğimiz çok şeyin olduğunu yeniden yinelemek istiyorum. 10-16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası’nda bir kez daha yaşadığı yere kendini borçlu hisseden dostlara bir çağrıda daha bulunuyorum.  Dünya Çiçek Günün’de çiçek sepetleriyle yirmi engelli insanımıza iş, aş projeme dair olumlu, olumsuz ses çıkmasa da, hayal kuranların, düşleyenlerin, güzellikleri yazanların ve yaşadıkları yeri gaile edinenler kentin belleğini oluşturduklarını biliyorum.

 

       *Okyanusta bir damla  olsa da düşüncelerim,  okyanusların  da damlalardan oluştuğunu biliyorum.

* Engelli bir annenin evladı olarak, yineliyorum… “Her insan bir potansiyel engelli adayıdır…Onları yok sayamayız ve onlar için yapacak çok şeyimiz var…Gelin onların umudu olalım…”

*Engelsiz yarınlarda yaşamak umuduyla,  esen kalınız…

Önceki ve Sonraki Yazılar