Erbeyli incir araştırma yeniden 'Enstitü' oldu

Erbeyli incir araştırma yeniden 'Enstitü' oldu

Aydın’ın İncirliova ilçesindeki Erbeyli İncir Araştırma İstasyonu’nun adı 4 yıl aradan sonra Bakanlar Kurulu tarafından “Enstitü” olarak değiştirildi.

Bakanlar Kurulu’nun 6 Mayıs 2015 tarihinde almış olduğu karar ile 2011 yılından Erbeyli İncir Araştırma İstasyonu Müdürlüğü olan belirlenen kurumun ismi 4 yıl aradan sonra yeniden ‘İncir Araştırma Enstitüsü’ olarak değiştirildi.
Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü Müdürü Selim Arpacı, “Kuruluşumuz 1938 yılında önemli döviz kaynaklarından biri olan kuru incirle ilgili problemleri çözmek, ülkemiz incir yetiştiricilerine yararlı bilimsel çalışmalar yapmak üzere Aydın il merkezine 17 kilometre uzakta Erbeyli köyü civarında ‘İncir Islah İstasyonu’ adı altında faaliyete geçmiştir. Önceleri incir yetiştiricilerinin fidan ihtiyacını karşılamış olup, daha sonra yüzde 70 incir fidanı yanında yüzde 20 zeytin, yüzde 10 fıstık, kayısı ve erik fidanı üretimi de yapılmıştır. Ancak daha sonra su problemi yüzünden incir dışındaki meyve türleri kaldırılmıştır. 1957 yılından itibaren ülkemiz tavukçuluğunun gelişmesine paralel olarak, kültür ırkı damızlıkların bölgeye yayılmasını sağlamak amacıyla tavukçuluk çalışmalarına da başlamış olup, kuruluşun adı ‘Erbeyli Bahçe Kültürleri ve Tavukçuluk İstasyonu Müdürlüğü’ olmuştur. Nihayet 1977 yılında ‘Zirai Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’ haline getirilmiş, 1987 yılında ‘İncir Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’ adını almıştır. 08 Haziran 2011 tarih ve 27958 no’lu mükerrer Resmi Gazetede yayımlanan 03 Haziran 2011 tarih ve 639 sayılı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile ‘İncir Araştırma İstasyonu Müdürlüğü’ adı altında incir ve tavukçuluk konularında çalışmalarına devam edilmiştir. Son olarak Bakanlar Kurulu’nun 6 Mayıs 2015 tarihinde almış olduğu karar neticesinde İncir Araştırma İstasyonu Müdürlüğü olan ismimiz ‘İncir Araştırma Enstitüsü’ olarak değiştirilmiştir” diye konuştu.

 

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.